Dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen göz kuruluğu, çok yaygın bir sorundur. Özellikle 40 yaşın üstündeki kadınlarda daha sık rastlanan göz kuruluğu, hava kirliliğinin yüksek olduğu büyük şehirlerde daha yaygındır. Uzun süre bilgisayar veya televizyon başında ekrana bakmak, yaşlanma, çevresel faktörler, menopoz, klimalı ortamlar, kontakt lens kullanımı, göz ameliyatları, sigara kullanılan ortamlarda bulunmak da göz kuruluğunun artmasına neden olabiliyor. Göz kuruluğunun özellikle akşam geç saatlerde bulanıklık veya gözlerde yorgunluk ya da sabah uyanınca gözü açmada zorlanma gibi belirtilerle seyrettiğini söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Emrullah Taşındı, göz kuruluğu bulguları ve göz kuruluğunun tedavi yollarıyla ilgili bilgi verdi.
Gözyaşı salgısı, erkek ve kadınlarda ilerleyen yaşla birlikte azalıyor. Oysa insan ömrünün uzamasıyla ileri yaşlarda da net görmeye ihtiyaç duyuyoruz. Teknolojinin gelişmesiyle insanların günlük faaliyetleri değişiyor. Eskiden görme ihtiyacı uzağı veya ince ayrıntıları fazla gerektirmezken, günümüzde bilgisayar ve televizyon gibi giderek artan sayıda ortamda net görmeye ihtiyacımız var.
Polikliniklere başvuran hastaların %70’inin yanma, batma, yabancı cisim hissi ve bulanıklıktan şikayet ettiğini söyleyen Doç. Dr. Emrullah Taşındı, “Bu rahatsızlığın günlük yaşantıyı olumsuz etkilemektedir. Her sabah gazete okuyorsanız, göz kuruluğu yüzünden bunu yapamamaya başlarsanız, bu sizi rahatsız eden bir unsurdur. Her gün sekiz saat bilgisayar kullanırken bu altı saate düşüyorsa bu konforunuzu ve yaşam kalitenizi bozan bir şeydir. Bunun altında yatan sebeplerden en önde geleni kuru gözdür. Eğer sizde göz kuruluğu olduğunu düşünüyorsanız, bir doktora başvurun” diyor.
Göz kuruluğu neden olur? Ne iyi gelir? Belirtileri ve tedavisi
Kuru göz semptomlarının tedavi edilmezse bir sonraki aşamaya ilerlediğini ifade eden Doç. Dr. Emrullah Taşındı “Gözü nemli tutabilmek için, gözyaşının yerini tutan birçok suni gözyaşı damlası var. Birinci aşamada günde iki defa damla damlatıyorsanız, tedavi edilmezse ikinci basamakta bu beşe çıkıyor. Yanına ek ilaçlar almak durumunda kalıyorsunuz. Bu yaşam kalitesini de olumsuz etkiliyor. Kişi gözünde devamlı bir yanma batma ve yabancı cisim hissi olduğu için sosyal ve görsel olarak rahatsızlık hissediyor. Kişinin hem kendi görüşü bozuluyor, hem de sık göz kırpma ve kızarık göz karşıdaki kişileri rahatsız edebiliyor” diyor.
Doç. Dr. Taşındı işin estetik boyutuna şöyle vurgu yapıyor: “Estetikle her şeyi gençleştirebilirsiniz, bir tek göz hariç. Çünkü iki göz kapağı arası sürekli havayla temas ettiği için seneler içinde giderek sararıyor. ‘Gözlerimin parlaklığı azaldı’ sık kullanılan bir deyimdir. Gözyaşı yapısı sağlıklı olanlarda bu parlaklık azalması daha geç oluşuyor. Vücudumuzda havayla temas eden iki önemli yer var. Ağzımız ve göz kapağı aralığımız. Sağlıklı ve yeterli gözyaşınız yoksa enfeksiyonlara da daha açık hale geliyorsunuz. Konjonktivit, alerji, kirpik dibi iltihabı gibi birçok hastalığa daha yatkın oluyorsunuz.”
Yaşam şartlarını değiştirerek kuru göz bulgularının azalmasının mümkün olduğunu ifade eden Doç. Dr. Emrullah Taşındı günlük yaşamda rahat etmek için yapılacakları şöyle sıralıyor:
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?