Göz kapağı şişmesi ve iltihabı neden olur? Tedavisi ve ameliyatı

31 Temmuz 2019   |    21 Kasım 2021    |   Kategori: Estetik, Göz Sağlığı Print

Göz kapağı şişmesi, enfeksiyon, ödem, alerji veya böcek ısırması gibi pek çok nedenden kaynaklanabilir. Eğer neden enfeksiyon veya ödem ise mutlaka bir doktora görünmek gerekebilir. Ancak göz kapağı şişmesi genellikle bir gün içinde kendiliğinden geçer. Şişmeye kaşıntı veya acı gibi sorunlar eşlik ediyorsa sorunun nedeni daha ciddi bir hastalık olabilir.  Göz kapağı iltihabının başlıca belirtileri arasında; göz kızarması, acı, akıntı ve ışığa karşı aşırı hassasiyet bulunur. Sorun kişinin görüşünü engelliyorsa mutlaka bir göz doktoruna gitmek gerekir.

Göz kapağı şişmesi nedir?

Göz kapağı şişmesi yaygın bir durumdur ve birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Göz enfeksiyon kapmış ya da ödem gelişmiş olabilir. Bu sorunlar çoğunlukla zararsızdır ve 24 saat içinde kendiliğinden geçer. Bu süreçte göz üzerine ılık kompres yapmak yardımcı olur.

 

Şişmeye kaşıntı veya acı da eşlik ediyorsa farklı sebepler düşünülmelidir. Şişme genellikle zararsız olsa da bazıları ciddi rahatsızlıklara yol açabilir. Kişinin görüşünü engelleyecek derecede hayatını etkiliyorsa mutlaka bir göz doktoruna gitmek gerekir.(1)

Göz kanlanması neden olur, nasıl geçer? Tedavisi ve öneriler

Göz kapağı neden şişer?

Nadir olsa da Graves hastalığı veya göz kanseri de bu semptomlara sebep olabilir. Şişlik 24 ile 48 saatten uzun sürerse göz doktoru ile görüşün. (2)

Göz kapağı iltihabı

Göz kapağı iltihabı neden olur?

Göz kapağında kirpik köklerinin iltihaplanması sonucu oluşan kırmızı küçük kabartı gözkapağı iltihabıdır. Sebebi apse ya da arpacık olabilir. İltihabın olduğu yer şişer ve çevresinde kaşıntı ve rahatsızlık hissi oluşur. Arpacık genellikle tekrar nükseden bir iltihap türüdür. Göz kapağının diğer bölgelerine de yayılırsa hassas ve acılı olabilir.

Göz altı morlukları neden olur? Göz morluğuna ne iyi gelir?

Ama çoğunlukla 1-2 günde beyaz bir uç çıkarır ve patlar, ya da kendi kendine küçülerek yok olur. Küçülüp yok olmazsa cerrahi müdahale gerekebilir.

Göz kapağı iltihabı belirtileri

  • Gözün kızarması
  • Gözde acı ve rahatsızlık
  • Görme keskinliğinde değişiklik
  • Akıntı
  • Işığa karşı aşırı hassasiyet

Göz kapağı iltihabı tedavisi

Ilık kompres iltihabı azaltabilir. İltihap bir enfeksiyondan kaynaklanmıyorsa göz damlası, özellikle göz kuruluğunu giderici damlalar gözü rahatlatmaya yarayabilir. Enfeksiyon var ise antibiyotik kullanmak gerekir.

Göz kapağı hastalıkları

Arpacık

Genellikle kaşıntı ve acıyla ortaya çıkan, kirpik diplerinin iltihaplanmasıyla oluşan bir şişkinliktir. Çoğunlukla tedavi gerektirmez, kendiliğinden birkaç günde geçer, tehlikesizdir fakat tekrar edebilir. (3)

Göz tansiyonu (Glokom) nedir? Nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Alerji

Göz kapağında kaşıntı, rahatsızlık hissi ve şişkinlikle ortaya çıkar, alerjik reaksiyona sebep olan maddelerden uzak durulduğunda kendiliğinden iyileşir, zararsızdır. (4)

Orbital Selülit

Daha çok çocuklarda görülen, gözün içindeki yumuşak dokuların enfeksiyon kapmasıdır ve sinüzit ile bağlantılıdır. Hızla yayılabilir ve ciddi komplikasyonlara hatta görme kaybına sebep olabileceğinden hemen teşhis ve tedavi edilmelidir. (5)

Blefarit

Göz kapağı ve çevresinde kaşıntı kızarıklık ve kepeklenme şeklinde ortaya çıkan kronik bir hastalıktır. Tedavisi yoktur. Çok acılı ve rahatsız edici olduğu durumlarda göz doktoru antibiyotik yazabilir. (6)

Göz damlası nasıl kullanılır? Ne işe yarar, yan etkileri nelerdir?

Göz uçuğu

Kaşıntı ve kabarcıkla ortaya çıkan bir virüstür. Teşhis için doktor göz sıvısından örnek alarak laboratuvar analizi yapmalıdır. Virüs vücuttan atılamamaktadır fakat virüs önleyici ilaçlar semptomların azalmasına yardımcı olur. (7)

Graves hastalığı

Tiroid bezinin aşırı çalışmasından kaynaklanan bir hastalıktır, gözlerde şişme ve iltihaplanmaya neden olabilir. Çeşitli ilaçlarla tedavi edilebilir. (8)

Gözyaşı kanalı tıkanıklığı

Gözde şişme, ağrı ve kızarıklığa neden olur. Zararsızdır ve sıcak kompres ile tıkalı kanallar açılabilir. İltihap kaptıysa antibiyotik kullanmak veya tıbbi bir prosedür uygulamak gerekebilir.

Konjonktivit

Göz bebeklerinin pembeye dönüşmesi, ağrı, kaşıntı ve şişkinlikle ortaya çıkan bir göz enfeksiyonu türüdür. 7-10 gün sonra kendi kendine temizlenen bir virüs veya bakteriden kaynaklanabildiği gibi, alerji veya göze zarar veren maddelerden de kaynaklanabilir. (10)

Arpacık nedir, nasıl geçer? Nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Blefaroşalazis nedir?

Göz kapaklarında belirsiz aralıklarla ağrısız ödemler oluşur ve bu ödemler tekrarlayarak göz kapağının derisinde kırışmaya, incelmeye, gevşekliğe, göz kapağının yapısının bozulmasına neden olur. Blefaroşalazis ender bir hastalık olup genellikle çocukluk ve ergenlikte ortaya çıkar. Çoğunlukla iki göz kapağında da gözlemlenir.

Hastalığın durumuna ve kişiye göre cerrahi operasyonla tedavi edilebilir. Fakat hastanın yaşam biçimi veya farklı nedenlerle tekrar etme olasılığı vardır.

Göz kapağı şişmesi nasıl geçer?

Göz kapağında şişme, çoğunlukla 24 saat içinde kaybolur. Ödem (sıvı tutulması), alerji, yorgunluk, stres veya uykusuzluk nedeniyle oluşan bu sorunu evde kendiniz tedavi edebilirsiniz. Şişmenin her iki gözde olması bu durumların ayırt edici özelliğidir. Evde uygulayabileceğiniz basit yöntemler:

  • Temiz bir bezi soğuk suyla ıslatıp gözlerinize kompres yapın.
  • Eğer kontakt lens kullanıyorsanız çıkarın.
  • Soğutulmuş siyah çay poşetlerini gözlerinizin üzerine koyun. Kafein, şişliğin azalmasına yardımcı olur.
  • Ödemi azaltmak için geceleri başınızın altına fazladan bir yastık daha koyarak uyuyun.
  • Eğer sorun alerjiye bağlıysa, antihistaminik göz damlası kullanabilirsiniz. Ancak ciddi alerjik reaksiyonlar için reçeteli göz damlası ya da oral antihistaminik kullanmanız gerekebilir.

Konjonktivit nedir? Neden olur? A’dan Z’ye belirtileri ve tedavisi

Göz kapağının şişmesi nasıl tedavi edilir?

Göz kapağı şişliğinde ağrı varsa ve dokunmaya duyarlıysa şişliğe neyin neden olduğunu bulmak önemlidir, farklı nedenler için farklı tedaviler uygulanmaktadır.

  • Kist: Şişlik göz kapağının orta kısmındaysa nedeni bir kist olabilir. Göze sıcak ve ıslak bez ile günde 4-5 kere kompres yapmak, tıkanarak kist oluşturan yağın salınmasına yardımcı olabilir.
  • Arpacık: Göz kapağının tabanında kirpiklerin dibinde oluşan ufak şişliktir. Enfeksiyon nedeniyle oluşur. Göze ılık kompres uygulayarak birkaç haftada temizleyebilirsiniz.
  • Konjonktivit: Göz yüzeyinde iltihaplanmaya ve göz kenarlarında irin ve yapışkan bir sıvı oluşmasına neden olan bir enfeksiyondur. Ilık su ve pamukla yapışkan kısım temizlenir, başka bir tedaviye gerek duymadan sadece hijyen koşullarına dikkat ederek kendi kendine iyileşebilir. Yastık kılıflarını temiz tutmak, göze dokunmamaya dikkat etmek, kozmetik ve lens kullanmaktan kaçınmak iyileşmeye yardımcı olur.
  • Orbital selülit: Göz çevresindeki deride oluşan enfeksiyondur ve tedavi için antibiyotik kullanmanız gerekir. Bu enfeksiyon ile birlikte ateş, mide bulantısı, gözü hareket ettirememek, görmede sorunlar, sallanma ve kafa karışıklığı görülüyorsa acil müdahale için doktora başvurmanız önerilir.

Göz kapağındaki şişlik ile birlikte şu belirtiler görülüyorsa hemen doktora görünmelisiniz

  • Ağrı
  • Göz kasını hareket ettirememe
  • Bulanık veya çarpık görme
  • Görmede sorunlar
  • Gözün içinde batma hissi

Retina nedir? Yırtılması nasıl önlenir? Hastalıkları ve tedavisi

Göz kapağı düşüklüğü

Üst göz kapağının doğuştan veya yaş ilerledikçe aşağı doğru sarkmasına göz kapağı düşüklüğü denir. Yaşlanmanın etkisinin yanı sıra bazı yaralanmalar, uzun süreli lens kullanımı, alerjik hastalıklar ve bazı enfeksiyonlar, stres, alkol ve sigara kullanımı, sürekli uykusuzluk ve yorgunluk da bu duruma neden olabilir. Sarkma veya torbalanma görüşün kısıtlanmasına neden olacağından ameliyat ile müdahale edilmesi gerekir.

Göz kapağı ameliyatı (estetiği)

Yaş ilerledikçe göz kapakları sarkabilir, torbacıklar oluşabilir ve bu torbacıklar kirpiklere kadara sarkarak düzgün görmeyi engelleyebilir. Genellikle genç yaşlarda göz kapağı gergindir fakat bazı kişilerde genetik olarak göz kapağı sarkması genç yaşta da görülebilir.

Ayrıca göz kapağında zamanla oluşan şişkinliklerden bazıları yağ tabakası veya kist olarak göz kapağında kalıcı hale gelebilir. Yüzü olduğundan yaşlı ve yorgun gösteren bu torbacıklar yüz ifadesini etkiler. Göz kapağı ameliyatı sarkan göz kapağının düzeltilerek biriken yağların veya torbacıkların bir operasyonla alınmasıdır. (13)

Göz kapağı ameliyatı (Blefaroplasti) neden yapılır?

  • Göz kapağı düşüklüğü ve sarkma
  • Periferik görüşü engelleyen üst göz kapaklarındaki deride gevşeme ve sarkma
  • Alt göz kapaklarında deri sarkması
  • Göz altı torbacıkları durumunda blefaroplasti tercih edilebilir.

Blefaroplasti, kaş kaldırma, yüz germe veya cilt yenileme gibi başka bir prosedürle aynı anda yapılabilir.

Gözdeki ağrı, yanma, batma, kaşıntı ve kızarıklık nedenleri

Göz kapağı estetiği riskleri

Çoğunlukla kolay ve riskleri az olan bu operasyonda da her ameliyatta olduğu gibi bazı komplikasyonlar gelişebilir.(14) Örneğin: 

  • Enfeksiyon ve kanama
  • Gözlerde kuruma ve tahriş
  • Gözleri kapama zorluğu veya diğer göz kapağı problemleri
  • Yara izi
  • Göz kaslarında yaralanma
  • Ciltte renk değişikliği
  • Ameliyatın tekrarına ihtiyaç duyulma
  • Geçici olarak bulanık görme veya nadiren görme kaybı

Cerrahi öncesi doktorunuzla riskler ve avantajlar hakkında detaylıca konuşmanız, doğru karar vermeniz açısından son derece önemlidir.

Göz kapağı ameliyatı öncesi

Ameliyat öncesi cerrahınız gözyaşı üretiminizin ve çevresel görüşünüzün ölçüldüğü fiziksel muayene ve bazı testlere ihtiyaç duyabilir. Gözleriniz farklı açılardan fotoğraflanır. Ayrıca:

  • Kullandığınız herhangi bir kan sulandırıcı ilaç ya da bitkisel takviye varsa ameliyat öncesi bırakın.
  • Ameliyattan birkaç hafta önce sigarayı bırakın.
  • Yanınıza bir refakatçi alın.

Katarakt nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavi yöntemleri

Göz kapağı ameliyatı ne kadar sürer?

Gözkapağı ameliyatı çok kısa süren yan etkisi az ve kalıcı etki sağlayan bir operasyondur. Yaklaşık 1 saat sürer, lokal anestezi ile yapılır, hastanede yatmayı gerektirmez. Göz kapağının operasyonla müdahale edilen bölgesine göre değişmekle birlikte genellikle 4 gün içinde gözler kullanılabilir, 1 haftada tamamen iyileşir.

Yüzdeki yorgunluk ve yaşlılık ifadesi kaybolur, yüz daha genç ve sağlıklı bir görünüm kazanır. Gözler daha büyük görünür.

Göz kapağı ameliyatı sonrası

Ameliyattan sonra geçici bir süre için bulanık ya da çift görme, gözlerde sulanma, ışığa hassasiyet, göz kapaklarında uyuşukluk ya da ağrı gibi rahatsızlıklar yaşayabilirsiniz.

Bu sıkıntıları bazı basit uygulamalarla azaltabilirsiniz:

  • Ameliyattan sonraki gece, saatte bir 10 dakika boyunca gözlerinize buz torbaları uygulayın. Ertesi gün, bu uygulamayı gün boyunca dört ila beş kez tekrar edin.
  • Göz kapaklarınızı nazikçe temizleyin ve size verilen göz damlaları veya merhemleri kullanın.
  • Bir hafta boyunca ağır sporlardan ve yüzmeden kaçının.
  • Sigara içmeyin.
  • Gözlerinizi ovmayın.
  • Kontakt lens kullanıyorsanız, ameliyattan sonra yaklaşık iki hafta kullanmayın.
  • Koyu renkli güneş gözlüğü kullanın.
  • Birkaç günlüğüne başınız yüksekte uyuyun.
  • Ödemi azaltmak için soğuk kompres uygulayın.
  • Yaklaşık bir hafta boyunca kan sulandırıcı ilaç kullanmayın.

Katarakt ameliyatı nasıl yapılır? Riskli midir? En iyi tedavisi nedir?

Göz kapağı ameliyatı fiyatları

Ameliyat eğer görüşünüzle ilgili sorunlar yaşamanız gibi tıbbi bir nedenle yapılıyorsa sigorta kapsamında değerlendirilebilir. Ancak estetik amaçlı yapılan ameliyatlar hasta tarafından karşılanır. Ameliyat fiyatları hastane ve doktora göre değişiklik gösterse de üst göz kapağı ameliyatı 4.000-7.500 TL arasında alt gözkapağı ameliyatı ise 6.000-10.000 TL arasında fiyatlandırılmaktadır.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla