Göz kızarıklığı da denilen göz kanlanması gözdeki damarların şişmesi veya tahriş olması durumudur. Gözün yüzeyinde bulunan küçük kan damarlarının genişlemesi ile ortaya çıkar. Gözde kanlanma tek başına endişe edecek bir durum değildir ve çoğu zaman kendiliğinden geçer. Ancak göz ağrısı, göz kuruluğu veya görme bozukluğu gibi belirtilerle birleştiğinde ciddiye alıp göz doktoruna gitmek gerekir. Gözdeki kanlanmanın iyileşmesinin en güvenli yolu, kızarıklığın nedenini bulmak üzere göz doktorunuza görünmek ve uygun tedaviyi uygulamaktır.
İçindekiler
Göz kanlanması, gözün beyazı ile göz yüzeyindeki şeffaf tabaka (konjonktiva) arasına yerleşmiş küçük kan damarlarının genişlemesiyle ortaya çıkar. Gözü kaplayan dokulara veya kornea tabakasına yetersiz oksijen gitmesi nedeniyle olur. Göz kanlanması veya göz kızarıklığı gözün beyazı (sklera) üzerinde birçok pembe ya da kırmızı çizgi varmış gibi veya tüm skleraya bir pembelik veya kırmızılık yayılmış gibi görünebilir.
Normal şartlarda görünmeyen bu küçük kan damarları çevresel etkiler veya yaşam tarzına bağlı nedenlerden ya da bazı göz problemlerinden dolayı şişebilir. Kanlanma her iki gözde oluşabileceği gibi tek gözde de görülebilir. (1)
Gözde kanlanma, genellikle alerji, tahriş, göz yorgunluğu, aşınan lensler veya pembe göz (konjonktivit) gibi yaygın göz enfeksiyonları nedeniyle oluşur. Bununla birlikte, bazen üveit veya glokom gibi daha ciddi bir hastalıktan da kaynaklanabilir.
Ayrıca gözde tahrişe neden olan çeşitli etkenler de kızarıklığa neden olabilir. Örneğin:
Göz yorgunluğu veya öksürük, subkonjonktival (konjoktiva altında) kanama olarak bilinen ciddi bir duruma neden olabilir. Subkonjonktival kanamada gözde kan lekesi görülebilir. Bununla birlikte, kanlanmaya ağrı eşlik etmiyorsa göz genellikle 7 ile 10 gün içinde temizlenir. (2)
Göz tansiyonu (Glokom) nedir? Nedenleri, belirtileri ve tedavisi
Göz kızarıklığının daha ciddi nedenleri enfeksiyonlardır. Enfeksiyonlar, gözün farklı bölümlerinde ortaya çıkabilir ve tipik olarak ağrı, akıntı veya görmede farklılık gibi ek semptomlar yaratır.
Sigara ve alkol tüketimi, dijital cihazların sürekli kullanımı ve yetersiz uyku gibi yaşam tarzı faktörleri de göz kanlanmasına yol açabilir.
Göz kanlanması çoğunlukla acil tıbbi yardım gerektirmez. Bununla birlikte belirtileriniz şiddetli olmasa da aşağıdaki durumlarda acil tıbbi yardım almalısınız:
Astigmat nedir? Neden olur? Astigmatın belirtileri ve tedavisi
Çoğu durumda göz kanlanmasının göz kızarıklığı ve göze yaptığı baskıdan başka hiçbir semptomu olmayabilir. Çoğu kanlanma vakası, uygun hijyen uygulamalarıyla ve kızarıklığa neden olabilecek tahriş edici unsurlardan kaçınarak iyileştirilebilir ve önlenebilir. Göz kanlanması için evde uygulayabileceğiniz bazı tedavi yöntemleri:
Göz damlası nasıl kullanılır? Ne işe yarar, yan etkileri nelerdir?
Ancak bazı göz damlaları kızarıklığın daha da armasına neden olabileceğinden doktorunuza danışmadan göz damlası kullanmayın.
Göz kanlanmanızın kötüleşmesini önlemek için:
Retina nedir? Yırtılması nasıl önlenir? Hastalıkları ve tedavisi
Göz kanlanmasının yaygın tedavileri arasında göz damlaları, antibiyotikler, kremler ve oral ilaçlar yer alır. Doktor teşhisi önemlidir, çünkü tedaviler enfeksiyon türüne göre farklılık gösterir. Viral göz enfeksiyonları kendi başına düzelme eğilimindedir ve reçeteli ilaçlar gerektirmez. Bakteriyel göz enfeksiyonları ise antibiyotik gerektirir. Her iki enfeksiyon türü de bulaşıcıdır ve kolayca yayılır. (4)
Doktorunuz ayrıca, gözünüzdeki tahriş edici maddeleri temizlemek için bir tuzlu su çözeltisi kullanabilir. Gözün çok tahriş olduğu bazı durumlarda, doktorunuz ışığa maruz kalmayı sınırlamak ve gözün iyileşmesine yardımcı olmak için bir göz bandı önerebilir. Tedavi edilmeyen enfeksiyonlar göze kalıcı hasar verebilir.
Göz içini dolduran jöle kıvamındaki sıvı (vitreus) içine olan kanamalardır. Göz arkası kanamaları dışarıdan bakıldığında anlaşılamadığı için göz sağlığı açısından risk oluşturur. Göz içine olan kanamalar, genellikle damarları etkileyen hastalıklar sebebiyle ortaya çıkar.
Göz ağrısı neden olur? Ağrı yapan göz hastalıkları ve tedavisi
Göz arkası kanamasının başlıca sebebi, diyabet hastalığının retina tabakasında yer alan damarları etkileyerek çalışmasını bozmasıdır. Retina damarlarında meydana gelen bir tıkanıklığın ardından da gelişebilir. Bunun dışında hipertansiyon, retinadaki yırtılmalar, travmalar, yaşa bağlı görülen sarı nokta hastalığı veya lösemi gibi sistematik bir hastalık göz arkası kanamasına neden olabilir.
Göz arkası kanamaları nedenlerine göre farklı belirtiler gösterir.
Göz arkası kanamasının tedavisi, altında yatan sebebe göre değişir. Retina yırtığında acil olarak cerrahi müdahale veya lazer tedavisi gerekir. Diyabet gibi sistemik bir hastalığa bağlı oluşan göz arkası kanamasında, baş yukarıda kalacak şekilde istirahat önerilir ve durum 1-2 haftada bir yapılan kontrollerle takip edilir. Kanama 2 ay içinde geçmediyse göz içi temizleme ameliyatı yapılır.
Kanama uzun süre göz içinde kalırsa kanamaya neden olan hastalığın yaratacağı hasardan başka komplikasyonlara da yol açabilir. Göz arkası kanaması kalıcı görme kaybı ile sonuçlanabilecek kadar ciddi bir hastalıktır.
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Red eye,2- Common causes of a red eye,3- About Conjunctivitis (Pink Eye)YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?