Uygulama şimdilik yalnızca Amerika Birleşik Devletleri ile kısıtlı. Hizmetlerini diğer ülkelere de yaymak istediklerini belirten Google zamanla az rastlanan rahatsızlıkları da verilerine ekleyecek. İngiliz doktorlar Google’ın bu girişimini memnuniyetle karşılasa da kullanıcılara uygun hale getirilmeden önce bilgilerin düzenlemeden geçmesi gerektiği uyarısını yapıyor.
Uygulamanın tanıtımını yapan Prem Ramaswami, “Google’da her 20 aramadan biri sağlıkla ilgili” dedi ve şöyle devam etti: “Size, rahatsızlıkların tipik belirtilerini, tedavileri ve durumun ne kadar yaygın olduğuna dair ayrıntıları göstereceğiz. Kritik bir vaka mı, bulaşıcı mı hangi yaş aralığını etkiliyor ve daha fazlası paylaşılacak… Bazı durumlar için lisanslı tıbbi ressamların hazırladığı yüksek kalitede illüstrasyonlar da göreceksiniz. Google’dan en temel bilgiyi aldığınızda internette diğer sitelerde arama yapmak da kolaylaşacak veya doktora hangi soruları sormanız gerektiğini bileceksiniz.”
Google daha önce de sağlığa yatırım yaptı
Google daha önce de sağlıkla ilgili çalışmalarda bulunmuştu. Şirket, geçen yıl kanser, kalp krizi, felç ve diğer hastalıkların mümkün olan süreden daha erken bir aşamada teşhisine yönelik çalışmalara mali kaynak sundu ve farklı hastalıklara işaret eden nano parçacıklar paketi tasarladı.
Parkinson hastalarına da özel bir kaşık üreten Google, diyabet hastaları için akıllı lensler üzerinde çalışıyor. Şirket, genetik testleri hizmeti sunan 23andMe’ye de yatırım yaptı. Google’un bu son uygulaması ‘Knowledge Graph’ olarak bilinen farklı verileri, konseptleri ve objeleri bir araya getiren bağlantı haritalarının bir uzantısı. Masa üstü aramalarında ve akıllı telefonların arama uygularında görülen özet bilgi kutuları için kullanılan bu hizmet 2012’de başladı.
Knowledfe Graph’ta yer alan bilgilerin çoğunun kaynağı Wikipedia. Wikipedia kullanıcılar arasında yaygın olsa da, bilgi havuzunun yine kullanıcılar tarafından belirleniyor olması bu sanal ansiklopediye giren verilerde hatalar olabileceği anlamına da geliyor. Google, sağlıkla ilgili bilgilerde hata riskini en aza indirmek için verilerin Minnesota’daki Mayo Klinik’te görevli doktorlar tarafından kontrol edildiğini söyledi.
İngiltere Kraliyet Akademisi fizikçilerinden Dr. Andrew Goddard Google’un bu uygulamasına ihtiyatla yaklaşıyor: “Halk giderek Google’a ve diğer arama motorlarına daha çok itibar etmeye başladı. Dolayısıyla bu kaynakların en iyi nasıl kullanılabileceğini, hastaların kendi sağlıkları ve sağlık hizmetlerinden nasıl faydalanabileceğini anlamamız önemli.”
İngiltere Tıp Derneği Pratisyen Hekimler Komitesi Başkan Yardımcısı Dr. Richard Vautrey, bu girişimle beraber hastaların bazı durumlarda tedavilerini kendilerinin yapabileceği böylece de aile hekimleri üzerindeki baskıyı hafifletebileceği görüşünde.Kaynak:BBC
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?