Göçük ve çıkık göğüslere ameliyatlı çözüm

Kategori: Cerrahi Print

Göğüs duvarı şekil bozuklukları, kişilerin normal yaşamlarını kısıtlamasa da ilerleyen yaşlarda sağlık problemleri ve psikolojik sorunlara yol açabiliyor. Göğüs ön duvarında göçük ya da çıkık olarak görülen şekil bozuklukları ameliyatla normale dönüyor. Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Dakak, doğum sonrası belirginleşen veya 1 yaşında ortaya çıkan göğüs ön duvarı şekil bozukluklarının 5 gün gibi kısa bir sürede tedavi edildiğini söyledi.

Kalbin yeri değişebilir

Göğüs ön duvarı şekil bozukluklarının ‘kunduracı göğsü’ (içe doğru çökük) ve ‘güvercin göğsü’ (dışa doğru çıkık) olarak iki ana başlıkta incelendiğini belirten Doç. Dr. Dakak, zamanla ciddi sağlık sorunlarına yol açabilecek şekil bozuklukları ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

Kunduracı göğüsü (Pectus excavatum) ve güvercin göğsü (Pectus carinatum) en sık rastlanan kalıtsal göğüs ön duvarı şekil bozukluklarıdır. Toplumda yüzde 0,01-0,1 sıklıkta görülür ve ülkemizde en sık Batı Karadeniz Bölgesi’nde rastlanmaktadır.

Kunduracı göğsü şekil bozukluğunda göğüs kafesi hacmi azalacağı için  egzersiz kısıtlaması ve nefes darlığı oluşabilir. Bazı hastalarda kalbin yer değiştirmesine bağlı olarak kalp kapakçıklarında kaçaklar oluşabilir. Bu bulgular güvercin göğsü şekil bozukluğunda gözlenmez.

Aile geçmişinde rastlanıyor…

Göğüs ön duvarı şekil bozukluğuna yol açan sebepler tam olarak bilinmemektedir. Genetik faktörlerin rolü de muhtemel etyolojik faktörler arasında sayılmaktadır. Hastaların yüzde 35’inin ailesinde göğüs ön duvarı şekil bozukluğu öyküsü vardır.

Şekil Bozukluğu doğumdan itibaren belirgin olabilir veya doğumdan bir yıl sonra ortaya çıkar ve ilerleme eğilimi gösterir. Genellikle 7 – 9 yaşlarında stabil hale gelir. Olguların çoğunda çöküntü sternumun gövde kısmındadır ve derinlik ksifoid seviyesinde maksimum düzeydedir. Ksifoid çıkıntı rudimeter,  sternum( göğüs ön duvarı kemiği) altında, ayrık, dönmüş ya da bir tarafa kaymış olabilir.

Genellikle ilk iki kaburganın çöküntüye katılmaları nadirdir. Deformite santralize ya da asimetrik olabilir. Asimetrik olgularda çöküntü daha çok sağ tarafta görülür ve sternumun uzun ekseni etrafında sağa rotasyonu olaya eklenir.  Bu tip deformitesi olan kızlarda sağ memenin diğerinden daha küçük oluşu görülebilir. Şiddetli pektus ekskavatum olgularında çöküntü çok derindir ve sternum omurgaya değebilir.

Görülme sıklığı yüksek…

Pektus ekskavatum deformitesine genel popülasyonda 300 doğumda bir rastlanmaktadır. Erkek/kadın oranı 3/1’dir.  Semptomlar deformitenin derecesiyle ilgilidir, hafif deformiteler genellikle asemptomatiktir. Daha ileri deformitelerde eforla gelen göğüs ağrısı, çarpıntı, hareket kısıtlılığı görülebilir. Mitral kapak prolapsusu bu olgularda semptomların sebebi olabilir ve olguların yüzde 15’inde görülür.

Pektus ekskavatumlu çocuklar genellikle ince ve yassı göğüslü, hafif kambur duruşludur. Olguların dörtte birinde skolyoz mevcuttur.

Pektus karinatum deformitesi göğüs ön duvarının öne doğru aşırı çıkıntılı olması durumudur. Pektus ekskavatum deformitesinden daha az oranda (beşte bir) görülmektedir. En sık görülen formu sternum gövdesinin alt kıkırdak kostalar ile simetrik protrüzyonudur

İkinci ameliyata gerek yok…

Göğüs ön duvarı şekil bozuklukları kişilerin normal yaşam sürelerini kısıtlamaz. Bu kişilerde psikolojik rahatsızlık bulunabilir.

Kunduracı göğsü ve güvercin göğsü kardio-pulmoner, psikolojik ve kozmetik nedenlerden dolayı başarılı bir şekilde cerrahi ile düzeltilebilir. Ameliyatta titanyum ya da doku tarafından emilebilir plak ve vidalar kullanılmaktadır. Titanyum plaklar kalıcıdır çıkarılması gerekmez. Bu sebepten ikinci bir ameliyata gerek yoktur. Emilebilir plaklar 6 ayda vücut tarafından emilmektedir. Ortalama hastanede yatış süresi 5 gündür.

Kunduracı göğsü ameliyat öncesi ve sonrası görünümler.gogus1

 

Güvercin göğsü ameliyat öncesi ve sonrası görünümler.gogus2

 

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla