Gluten, buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan bir tür protein grubudur. Bu tahıllardan üretilen işlenmiş gıdaların büyük kısmında bulunur ve insan sağlığını genellikle olumsuz etkiler. Bağışıklık sistemi bu proteini genellikle tolere eder. Ancak glutene duyarlılığı olanlarda alerjik reaksiyona neden olabilir. Gluten içeren besinler bu kişilerde bağırsakların besinleri emebilme gücünü zayıflatır. Ayrıca depresyon, anksiyete ve otoimmün hastalıkların riskini arttırır. Çölyak hastalığında, ya da gluten intoleransı gibi sorunlarda gluten tüketimi bırakılmalıdır. Ancak bazı uzmanlar duyarlılığı olmayan insanların da gluteni sınırlı tüketmeleri gerektiğini savunmaktadır. Bu, günümüzde halen tartışılan bir konudur.
İçindekiler
Gluten, buğday ununda bulunan, suda çözünmeyen bir protein grubudur. İçeriğindeki gliadin madde sindirim sistemi sorununa neden olur. İnsanlar tarafından sindirilmesi zordur ama vücuttaki iyi bakterileri besleyen prebiyotik etkisi olduğunu gösteren çalışmalar vardır. Ancak günümüzde tıp camiası tüketilmesini önermemektedir. Gluten gıdaları birbirine bağlamaya yardımcı olup ekmeğin ağsı yapısını oluşturur ve mayalanmasını sağlar. Gliadin ekmek pişerken kabarmasını sağlarken gluten ekmeğe esneklik kazandırır.
Çölyak hastalığı nedir? Nedenleri, belirtileri, testi ve tedavisi
Fırınlanmış gıdalarda, nihai ürünün mukavemeti ve raf ömrünü artırmak için kullanılır. Besinler dışında kozmetik ürünler, oyun hamurları, diş macunu, gargara, ilaç ve takviyelerde çeşitli miktarlarda gluten bulunmaktadır.
Son on yıldır insanlar glutensiz beslenme eğilimi içindeler. Ancak glutenin herkes için mi yoksa sadece glutenle ilgili sağlık sorunları olanlar için mi zararlı olduğu konusu hala tam olarak net değil. Çölyak hastalığı veya gluten intoleransı olanların kesinlikle glutenden uzak durmaları gerekir. Bununla birlikte, bazı bilim insanları sağlık sorunu olmayanların da glutensiz bir diyet izlemeleri gerektiğini savunmaktalar.
Gluten içeren gıdalara karşı bağışıklık sistemi reaksiyon gösteriyorsa başta çölyak olmak üzere bağışıklık sistemi kaynaklı hastalıklar gelişebilir. Sebepsiz kusma, mide ağrısı, şişkinlik, şiddetli ishal, kilo kaybı, iştahsızlık gibi belirtiler varsa gluten intoleransı veya buğday alerjisi riski düşünülmelidir.
Çocuklarda yetersiz beslenme, huzursuzluk, sinirlilik, kötü kokan dışkı, gelişme geriliği gibi belirtileri olabilir. Araştırmalar bağışıklık sistemi hastalığı ve hassas bağırsak sendromu hastalığı olanlara glutensiz gıda tüketiminin faydalı olacağını göstermektedir.
Protein nedir? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve zararları
Ağustos 2013’te, ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), glutensiz gıdaların etiketlenmesinde “gluten-free” tanımlamasını uygulamaya aldı. FDA, bir yiyeceğin glutensiz olarak etiketlenmesi için en fazla 20 ppm (milyonda 20) oranında gluten içermesi gerektiğini belirtmektedir. Mevcut teknoloji 20 ppm’nin altındaki glutenin varlığını güvenilir bir şekilde ölçemediği için sıfır ppm yerine 20 ppm kullanılmaktadır. Bu eser miktar, glutenden olumsuz etkilenen hastalar için sorun teşkil etmez.
Etiketin kullanımı isteğe bağlıdır, ancak üretici bu etiketi kullandığında ürününün glutensiz olduğunun garantisini veriyor demektir. Kullandığınız glutensiz ürünlerde “Gluten-free” etiketi dışında; “Free of gluten”, “Without gluten” ya da “No gluten” etiketleri de olabilir.
Glutenin zararları sürekli vurgulansa da yapılan bazı çalışmalarda glutensiz beslenmek adına tam tahıl tüketimini azaltmanın kalp hastalığı riskini arttırabileceği bulunmuştur. Birçok çalışmada, tam tahıl tüketiminin kalp hastalıkları, tip 2 diyabet ve felç riskini anlamlı düzeyde azalttığı ispatlanmıştır. Glutenin ayrıca vücudumuzdaki “iyi” bakterileri besleyen bir prebiyotik görevi gördüğü de düşünülmektedir.
Laktoz nedir, intoleransı neden olur? Belirtileri ve tedavisi
Normalde sağlıklı bir insan bağırsağında bulunan bu bakterilerin miktarlarındaki veya aktivitelerindeki değişiklikler, enflamatuar barsak hastalığı, kolorektal kanser ve irritabl barsak sendromu dahil olmak üzere gastrointestinal hastalıklarla ilişkili bulunmuştur.
Glutenin Hashimoto tiroiditi, tip 1 diyabet, anemi, İrritabl barsak sendromu, romatoid artrit, osteoporoz, kısırlık gibi hastalıklara neden olabileceği veya bu hastalıklar varsa durumu ağırlaştıracağı düşünülmektedir. Glutensiz diyet gerekiyorsa ve dikkat edilmezse ince bağırsak lenfoma türlerinden biri olan “T hücreli lenfoma” gibi bazı kanserler görülebilir.
Çölyak, genetik yatkınlığı olan kişilerde glutene duyarlılık nedeniyle ince bağırsakta görülen bir hastalıktır. Glutenli besinlerin bağırsaklarda emilimi engellenir ve diğer organların fonksiyonlarında bozulmaya yol açar. Birinci derece yakınlarda çölyak hastalığı olanlarda, çocuklarda ve yetişkinlerde görülebilir. Yıllarca belirti vermeden ilerleyebilir. Şüphe varsa kan testi yapılır, doğrulamak için ince bağırsak biyopsisine başvurulur.
Glutensiz diyet hastalığın temel tedavisidir. Glutensiz diyet ve besinlerin emilimi problemi nedeniyle oluşan vitamin ve mineral eksikliğini önlemek için glutensiz besin takviyeleri kullanılır. Tedavi edilmezse anemi, kısırlık ve osteoporoz gibi hastalıklar gelişebilir.
Glutene karşı duyarlılıkla ilişkili ciltte sulu kaşıntılı deri döküntüsü olarak kendini gösteren otoimmün bir hastalıktır. Glutenin sindirimi, cilt katmanında bulunan IgA antikorlarını etkileyen bir bağışıklık tepkisini tetikler. Genellikle genç erişkin dönemde başlar. Tedavi edilmezse bağırsaklarda lezyona yol açabilir. Bu hastalık çoğunlukla çölyak hastalığına eşlik eder. Dapson isimli bir ilaç ve glutensiz diyetle iyileşme sağlanır.
Bazı insanlar, Çölyak hastası olmasalar da glutene karşı duyarlı olabilirler. Bu durum “çölyak olmayan gluten duyarlılığı” olarak bilinir. Bu hastalığı olan kişilerde çölyak hastalığı belirtileri ve aynı sindirim sistemi sorunları görülebilir. Pek çok İrritabl Bağırsak Sendromu (IBS) hastası da glutene karşı toleranssızdır. Bazı çalışmalarda bu tür hastalarda glüten içeren besin tüketiminin hastalık belirtilerini arttırdığı ve glütensiz beslenmenin semptomların iyileşmesinde rol oynadığı gözlenmiştir.
Gluten intoleransı, glutenin tolere edilememesinden kaynaklanan bir çeşit alerjik reaksiyondur. Belirtileri çölyak hastalığına benzer ancak daha az ciddi bir durumdur. Bağırsaklara zarar vermez. Bu yüzden de Çölyak dışı gluten duyarlılığı olarak da adlandırılır. Ancak yine de doğru yönetilmezse ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. Çölyak için yapılan test negatif çıkabilir fakat bu gluten intoleransı olmadığı anlamına gelmez. Glüten duyarlılığının bir tanı testi yoktur, doğru teşhisi zordur ve hassas bağırsak sendromu belirtileriyle çakışmaktadır.
Daha az yaygın olanlar:
Karbonhidrat nedir? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve zararları
Gluten intoleransı belirtileri hissedildiğinde Çölyak hastalığı ya da buğday alerjisi gibi ciddi bir hastalığı elemek adına kan testi yapmak gerekebilir. Ancak gluteni diyetinizden en az 30 gün (tercihen 3 ay) süreyle kaldırarak da bir eliminasyon diyeti uygulayabilirsiniz. Süre zarfında belirtileriniz azalır ve diyette glutene döndüğünüzde tekrar ortaya çıkarsa bu glüten intoleransını gösterir.
Bu hastalığın tek tedavisi glütensiz diyettir.
Gluten alerjisi, buğday alerjisi veya bazen de çölyak hastalığı ile karıştırılan yanıltıcı bir terimdir. Glüten alerjisi diye bir şey yoktur, gluten intoleransı, Çölyak hastalığı ya da buğday alerjisi vardır.
Buğday alerjisi, buğdayda bulunan proteinlerden en az birine karşı hastanın bağışıklık sisteminin anormal bir tepki vermesiyle oluşan bir durumdur. Buğday ununu solumak bile çok ciddi semptomlara neden olabilir. Buğday alerjisi her yaşta görülse de, çocuklarda en yaygın görülen gıda alerjilerinden biridir. Belirtileri benzerlik gösterse de buğday alerjisi çölyak hastalığı ile aynı değildir.
Buğday alerjisi bazen hayati tehdit oluşturabilecek düzeyde anafilaksiye neden olabilir.
Buğday alerjisi için en iyi tedavi yöntemi buğday proteinlerinden uzak durmaktır. Buğday proteinleri hazır yiyeceklerin çoğunda olduğu için, etiketleri çok dikkatli okuyunuz. Bunun dışında, eğer yanlışlıkla buğdaya maruz kaldıysanız antihistaminikler buğday alerjisinin hafif belirtilerini azaltabilir. Epinefrin ise anafilaksi için acil bir tedavi yöntemidir. Buğdaya karşı şiddetli reaksiyon geçirme riskiniz varsa, her zaman yanınızda iki enjekte edilebilir epinefrin taşımanız gerekebilir.
Gluten, buğday, arpa ve çavdar ürünlerinde yaygın olarak bulunur;
Ayrıca pek çok ambalajlı gıda gluten içerir. Bazı ilaç ve takviyelerde bağlayıcı madde, dolgu veya kaplama malzemesi olarak gluten bulunur. Yulaf, kinoa, pirinç ve mısır glüten içermese de gluten içeren tahılların üretildiği tesislerde üretildikleri için kontamine olabilirler.
Fruktoz nedir? Hangi besinlerde bulunur? Zararları ve intoleransı
Glüten duyarlılığı veya çölyak hastalığı durumunda glutensiz beslenmek zorunlu hale gelir. Bu beslenme tarzı standart beslenmeye göre hem daha zor hem de pahalı olmaktadır. İşlenmiş glutensiz ürünler yerine doğal glutensiz gıdaların seçimi yeğlenmelidir.
Son yıllarda birçok insan glutenle ilgili bir sorun yaşamasa da glutenden kaçınmanın daha sağlıklı olmaya, kilo vermeye ve enerjik olmaya yardımcı olacağını düşünmektedir. Mevcut verilere göre açık bir gerekçe olmadan bu diyetin sürdürülmesi gerekli değildir.
Glutensiz diyet lif, demir, kalsiyum, magnezyum ve b vitaminleri gibi besinlerin yetersiz alımına yol açabilir. Bazı glüten içermeyen işlenmiş ürünler yüksek miktarda kalori, yağ ve şeker içerebilir. Glutensiz bir diyetin sürdürülmesi için gıdaların içeriklerine ve etiketlerinin okunmasına dikkat edilmesi gerekir.
Gluten diyeti, çölyak hastalığının belirti ve semptomlarını ve glutene bağlı diğer tıbbi durumları yönetmek için gerekli olan bir diyettir.
Glutensiz diyette glüten içeren besinlerden tamamen uzak durulur. Aşağıda sayılan besinler gluten içermeyen doğal gıdalardır:
Yumurtanın faydaları nelerdir? Kaç kaloridir? Kolesterole etkisi
Glütensiz diyet kesinlikle buğday, çavdar ve arpa içermez. Bu günlük hayatı çevreleyen unlu mamullerin (restoranlarda pizza veya makarna gibi), paketlenmiş gıdaların çoğunluğu (ekmek, tahıllar, makarnalar, kurabiyeler, kekler, vb.) ve bazı alkol çeşitlerinden kaçınmanız gerektiği anlamına gelir. Birçok ambalajlanmış gıdada bulunduğundan içerik etiketlerinin kontrolü gerekir.
Probiyotik nedir? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları nelerdir?
Evde yemek pişirmek için bazı glutensiz un alternatifleri denenebilir;
Glutensiz diyet uygulamanın potansiyel faydaları, işlenmiş gıda tüketiminin, unlu mamullerin, şekerli tahılların ve karbonhidrat tüketiminin sınırlanmasını içermesidir. Diyeti uygulayanlara göre daha az eklem ağrısı ve sindirim sorunu yaşanmakta, daha enerjik hissedilmekte, kötü ruh hali ve sindirim sorunlarında azalma olmaktadır. Ayrıca Endometriozis (genç kadınlarda görülen, kısırlığa yol açan, çoğunlukla ağrılı kronik bir hastalık) ve Fibromiyalji (yorgunluk, sabah tutukluğu ile karakterize kronik bir kas iskelet sistemi hastalığı) hastalıklarına fayda sağladığı düşünülmektedir.
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Gluten Sensitivity,2- Gluten-Free' Means What It Says,3- Going Gluten Free?YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?