Glokomda GİB düzeyine ilişkin önemli gelişme

18 Haziran 2012   |    13 Eylül 2021    |   Kategori: Glokom, Güncel / Literatür Print

Miami Miller Üniversitesi Tıp Fakültesi Bascom Palmer Göz Enstitüsü araştırmacılarının yürüttüğü 6 yıllık bir çalışma sonucunda, optik sinir hasarına bağlı ilerleyici görme kaybına ve körlüğe neden olan glokomda göz içi basıncın (GİB) düzenlenmesine ilişkin yeni bilgilere ulaşıldı. Çalışma PLoS ONE’ın yeni sayısında yayımlandı. Çalışmanın araştırmacılarından Dr. Richard K. Lee, aköz humorun hücresel düzeyde mekanik uyaranlara verdiği yanıtın, uyaranları kimyasal aktiviteye dönüştürerek, GİB düzeyini düzenlendiği varsayımını doğruladı.

Bu gelişmelerin başında 7 yıl önce yüksek düzeyde duyarlı spektrometri kullanılarak trabeküler meswork’te (TM) keşfedilen protein koklin geliyor. TM, aköz humorun gözden filtrelenmesi ve akıtılmasından sorumlu olan kornea zemini etrafındaki dokulardır. Bu dokular GİB düzeyini kontrol eder. Kütle spektrometrisi de, proteinleri ve aminoasitleri saptamada kullanılan bir yöntem olup, protein modifikasyonunun olup olmadığını gösterebilir. Bascom Palmer Göz Enstitüsü, ülkede kendi kütle spektrometresini kullanan birkaç göz merkezinden biridir.

Göz tansiyonu (Glokom) nedir? Nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Artmış GİB düzeylerinin glokomun gelişim ve ilerlemesini etkileyen birincil modifiye edilebilir risk faktörü olduğunu söyleyen Dr. Lee, şu bilgileri verdi: “Bu gelişme etkili mekanosensör ve mekanotransdüserler kullanılarak dışa aköz akımın izlediği yolağın değiştirilmesinde etkili ve yeni yöntemlerin geliştirilmesini sağlayacaktır. Bu sayede daha anlamlı girişim stratejileri de üretilebilir.”

Günümüzde, glokomun birinci basamak tedavisi, topikal ilaç kullanımı veya cerrahi ile GİB’in düşürülmesidir. Bununla birlikte, Dr. Lee, sıvı akışının mekanik açıdan duyarlı hale gelmesinin hücre yüzeyindeki TREK-1 mekanotransdüserler aracılığıyla transdüse olduğunu veya kimyasal sinyallere dönüştüğünü ortaya koydu. TREK-1, TM’de bulunan bir protein olup, GİB’i nasıl etkilediği daha önce bilinmemekteydi. Araştırmacılar, TREK-1’in GİB’in düzenlenmesinde koklin ile birlikte çalıştığını saptadı.

Dr.  Lee, ileri düzeyde kütle spektrometri tekniklerinden faydalanarak bir sonraki aşamaya geçti ve mekanosensör ve mekanotransüdserleri modüle ederek aköz humor akışını düzenleyen endojen ve ekzojen molekülleri bulmayı ümit ediyor. Ulusal Sağlık Enstitüsü de araştırmacılara 3.4 milyon dolarlık bir araştırma bursu verdi.

Kitle spektrometreleri, günümüzde Bascom Palmer Göz Enstitüsü’ndeki başka araştırmacılar tarafından da kullanılıyor. Bu araştırmacılar da, glokom patolojisinin mekanik altyapısını ortaya çıkarmayı ve retinal dejenerasyonun mekanistik yönlerini keşfetmeyi amaçlıyor.

KAYNAK: Cochlin, Intraocular Pressure Regulation and Mechanosensing. Manik Goel, Adam E. Sienkiewicz, Renata Picciani, Jianhua Wang, Richard K. Lee, Sanjoy K. Bhattacharya. PLoS ONE, 2012; 7 (4): e34309 DOI: 10.1371/journal.pone.0034309

Makalenin tam metnine aşağıdaki linkten ulaşılabilmektedir:
https://journals.plos.org:443/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0034309

Abstract
Fluid shear modulates many biological properties. How shear mechanosensing occurs in the extracellular matrix (ECM) and is transduced into cytoskeletal change remains unknown. Cochlin is an ECM protein of unknown function. Our investigation using a comprehensive spectrum of cutting-edge techniques has resulted in following major findings: (1) over-expression and down-regulation of cochlin increase and decrease intraocular pressure (IOP), respectively. The overexpression was achieved in DBA/2J-Gpnmb+/SjJ using lentiviral vectors, down-regulation was achieved in glaucomatous DBA/2J mice using targeted disruption (cochlin-null mice) and also using lentiviral vector mediated shRNA against cochlin coding region; (2) reintroduction of cochlin in cochlin-null mice increases IOP; (3) injection of exogenous cochlin also increased IOP; (4) increasing perfusion rates increased cochlin multimerization, which reduced the rate of cochlin proteolysis by trypsin and proteinase K; The cochlin multimerization in response to shear stress suggests its potential mechanosensing. Taken together with previous studies, we show cochlin is involved in regulation of intraocular pressure in DBA/2J potentially through mechanosensing of the shear stress.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla