Glifor, tip 2 diyabet hastalarında ya da diyabet geliştirme riski yüksek olan kişilerde kan şekeri seviyelerini kontrol etmeye yardımcı olan reçeteli bir diyabet ilacıdır. Etken maddesi metformin-hidroklorür olan Glifor, diyet veya egzersiz ile kan şekeri dengelenemediğinde kullanılır. Bazı durumlarda insülin veya diğer diyabet ilaçlarıyla birlikte de kullanılabilir. Diğer diyabet ilaçlarının aksine kilo aldırmaz, hatta hasta diyet ve egzersize devam ettiği sürece kilo vermeye yardımcı olabilir. En sık görülen yan etkileri; mide bulantısı veya kusma, şiddetli karın ağrısı, ishal ve iştah kaybıdır. İlacı yemeklerle birlikte almak yan etkileri azaltabilir.
İçindekiler
Glifor, tip 2 diyabet (şeker hastalığı) tedavisine ve önlenmesine yardımcı olmak için kullanılan reçeteli bir ilaçtır. Oral antidiyabetikler grubuna dahildir. Etken maddesi metformin-hidroklorur’dür. İçerdiği yardımcı maddeler; magnezyum stearat, polietilen glikol, propilen glikol, hidroksipropil metil selüloz, talk ve titanyum dioksit’tir. Tip 2 Diyabet tedavisinde çok yaygın kullanılır. (1)
İlaç Bilgi Kartı | |
Etken Maddesi | Metformin Hcl |
Grubu | Oral Antidiyabetikler |
Kullanım Alanı | Tip 2 diyabet tedavisi, Polikistik over sendromu hastalarında adet döngüsünü ve yumurtlamayı düzenlemeye yardımcı |
Muadili (Eşdeğeri) | Diabest, Diaformin, Diamet, Diormin, Glange, Glifor, Glinext, Glucophage… |
Formları | Film tablet, uzatılmış salınımlı tablet |
Reçete Türü | Normal / Prospektüsünü gör>>> |
Metformin nedir? Ne işe yarar? Kullanırken nelere dikkat etmeli?
Özellikle fazla kilolu tip 2 diyabet hastalarında bazen diyet veya egzersiz kan şekerini kontrol altına almaya yardımcı olamayabilir. Glifor, bu tip hastaların tedavisinde kullanılır. İlaç tek başına ya da diğer diyabet ilaçları veya insülin ile birlikte kullanılabilir. (1)
Glifor sadece tip 2 diyabet tedavisinde kullanılmaz, polikistik over sendromu hastalarında adet döngüsünü ve yumurtlamayı düzenlemek için de kullanılabilir. Tip 1 diyabet tedavisinde kullanılmaz. (1)
Pankreas tarafından üretilen insülin, kandaki glukoz (şeker) miktarını kontrol eden doğal bir hormondur. Kandaki fazladan şekeri alır ve kan şekeri seviyesini düşürür. Tip 2 diyabette pankreas yeterli insülin üretemez ve bu da kandaki glukoz seviyesinin yükselmesine neden olur. Glifor, insülinin etkisini arttırarak kan şekeri seviyesinin kontrol altına alınmasını sağlar. Ayrıca yiyeceklerden emilen glikoz miktarını da azaltır. (2)
Doktorunuz kan şekeri seviyenizi düzenli olarak takip eder, almanız gereken dozu ona göre belirler ve gerekirse dozunuzu değiştirebilir. Glifor tedavisinde genellikle doz yavaş yavaş arttırılır. Böylece yan etki riski azalmış olur.
Yaşlılarda bazı böbrek rahatsızlıkları görülebilir. Bu yüzden tedavi boyunca hastanın böbrekleri fonksiyonları düzenli kontrol edilmelidir (en az yılda bir kez). Doktor bir problem tespit ederse kontrol sıklığını arttırması ve buna göre doz değişikliği yapması gerekebilir.
Diyabet (şeker hastalığı) nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavisi
Yüksek dozda kullanımı laktik asidoza neden olabilir. Belirtileri:
Laktik asidoz acil müdahale edilmesi gereken bir durumdur. Almanız gerekenden daha fazla Glifor kullandıysanız derhal doktorunuzla ya da bir eczacıyla konuşun! (3)
Glifor’un herhangi bir yiyecek ile etkileşimi yoktur. Ancak tip 2 diyabet hastalarının normalde uyguladıkları diyetlerine devam etmeleri gerekir.
İlacınızı alkolle birlikte kullanmayın. Alkol ve alkol içeren ilaçlar, Grifor ile birlikte özellikle karaciğer hastalarında ya da beslenme sorunu olan kişilerde laktik asidoz riskini arttırabilir.
İnsülin nedir, ne işe yarar? Yüksekliği, direnci ve tedavisi
Bazı ilaçlar Glifor’un çalışma şeklini etkileyebilir ya da yan etkilerin artmasına neden olabilir. Aşağıdaki ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız, kan şekeri seviyelerinizin daha sık kontrol edilmesi ve dozunuzun ayarlanması gerekebilir:
Potansiyel yan etkileri önlemek için tedaviye başlamadan önce doktorunuza aldığınız reçeteli veya reçetesiz tüm ilaçlar, vitaminler ve bitkisel takviyeler hakkında bilgi verin.
Glifor 500 mg, 850 mg ve 1000 mg metformin-hidroklorür içeren film tablet ve uzatılmış salınımlı tablet formlarında bulunur.
Eğer Glifor’u hipoglisemiye (aşırı kan şekeri düşüklüğü) neden olan diğer diyabet ilaçları ile birlikte kullanıyorsanız (insülin, sülfonilüreler, meglitinidler vb.) aşırı kan şekeri düşüklüğüne neden olabilir. Belirtileri; halsizlik, aşırı terleme, sersemlik, kalp atışında hızlanma, görme bozuklukları ve dikkat sorunlarıdır.
Glifor’un hamilelikte kullanımı ile ilgili yeterince çalışma yoktur. Ancak açıkça ihtiyaç olması durumunda önerilmektedir. Tip 2 diyabet hastası kadınların hamilelik sırasında da tedavilerine devam etmeleri önemlidir. Genellikle insülin kullanımı tercih edilir. (1) Hamileyseniz veya hamile kalmayı planlıyorsanız doktorunuza mutlaka bilgi verin.
Emzirirken Glifor kullanmayın. Bu ilaç anne sütüne geçebilir ve bebekte yan etkilere neden olabilir. (1)
Araştırmalara göre, nedenleri tam açık olmasa da metformin, diğer tip 2 diyabet ilaçlarının aksine bazı kişilerde kilo vermeye yardımcı olabilir. Bunu, iştahı azaltarak ya da vücudun yağı kullanma ve saklama şeklini değiştirerek yapıyor olabilir. İlacı kullanırken sağlıklı beslenmeye ve egzersize devam eden hastalarda daha çok kilo kaybı gözlenmiştir. (4)
Glifor bir diyet hapı değildir. Tip 2 diyabet veya prediyabetiniz varsa ve fazla kiloluysanız doktorunuz diyabeti yönetmenize veya diyabet geliştirme riskinizi azaltmanıza ve kilo vermenize yardımcı olması için Glifor reçete edebilir. Bu hastalıklardan hiçbirine sahip değilseniz de doktorunuz sadece kilo vermeniz için metformin yazabilir. Ancak bu ilacın etiket dışı kullanımına girer. Yani onaylanmamış bir durumdur.
Metformin kilo vermeye yardımcı olabilir ancak bunu çok hızlı yapmaz. Kilo kaybı bir ila iki yıl içinde yavaş yavaş ortaya çıkar ve verilen kilo da kişiden kişiye değişir. Yapılan kapsamlı bir çalışmada iki veya daha fazla yıl sonra kaybedilen ortalama ağırlığın 4-7 kilo arasında olduğu gözlenmiştir. (5)
Bu yan etkilerden herhangi birine sahipseniz en kısa zamanda bir hastanenin acil servisine başvurmalısınız.
Glukoz nedir, neye yarar? Düşmesi ve yükselmesi tehlikeli mi?
İlaç ile ilgili daha kapsamlı bilgiye ulaşmak için Glifor Reçetesine şu linke tıklayarak ulaşabilirsiniz: >>>
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Glifor reçetesi ve prospektüsü2- About metformin3- Side-effects of metformin4- Metformin hydrochloride 850 mg film-coated tablets5- MetforminYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?