Gen terapisi ile hasar görmüş kalp kasları başarı ile tedavi edildi

13 Temmuz 2015   |    14 Mart 2022    |   Kategori: Güncel / Literatür, Kardiyoloji Print

kalp-hucresi-gen-enjeksiyonGen terapisi kardiyak rejenerasyon için umut olabilir mi?
Bir kalp krizinden sonra, kalbin bir bölümünde genellikle kalıcı hasar oluşur. Çünkü kardiyak kalp kasları ölümcül şekilde farklılaşır ve kalbe kan akışı bloke olduktan sonra çoğalamaz. Bu kısmi iyileşme ölümün önde gelen nedenlerinden biri olarak kalp hastalığına atfedilebilir. Hücreler bölünmek için uyarılabilseydi ve kalp kendini tamir etmek için uyarılabilseydi ne olurdu? Science Translational Medicine dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, gen tedavisi kalpte rejeneratif bir yanıta neden olabilir ve potansiyel olarak kalbi tamir edebilir.

Kardiyak rejenerasyonun gen tedavisiyle mümkün olabileceğini ileri süren George Washington Üniversitesi araştırmacılarından Prof. Dr. Scott Shapiro ve arkadaşları tarafından yürütülen çalışmada gen terapisinin domuz kalplerinde rejeneratif yanıta neden olduğu saptandı. Çalışmayı yürüten araştırmacılar, ilk önce bir kalp krizinden sonra kalp dokusunu rejenere edebilen zebra balığı gibi küçük hayvanları incelediler. Bu hayvan, oyundaki temel protein olan Siklin A2’ye (Ccna2) sahipti.

scott-scrubsElde ettikleri bulgularla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Shapiro, “Ccna2’nin küçük hayvanlardaki etkisini gördükten sonra, domuzlar gibi, daha büyük hayvanlarda genin etkisini araştırmaya başladık. Ccna2’yi direkt olarak kalbe ulaştırdık ve domuzlarda sadece kardiyak fonksiyonda iyileşme değil aynı zamanda hücresel rejenerasyonun kanıtlarınıda bulduk” diyor.

Ccna2, insanlarda doğumdan sonra normalde kapanan prenatal bir gen. Prof. Dr. Shapiro, kardiyak rejenerasyon için bir araç olarak gen tedavisini kullanmanın, miyokard infarktüsü veya kalp krizinden muzdarip hastalar için uygulanabilir bir tedavi seçeneğine öncülük edebileceğine inanıyor.

Kaynak: Cyclin A2 Induces Cardiac Regeneration After Myocardial Infarction Through Cytokinesis of Adult Cardiomyocytes. S. D. Shapiro, A. Ranjan, Y. Kawase, R. Cheng, R. Kara, R. Bhattacharya, G. Martinez, J. Sanz, M. Garcia, H. Chaudhry. Science Translational Medicine, 2014; 6 (224): 224ra27 DOI: 10.1126/scitranslmed.3007668

Makalenin tam metnine aşağıdaki linkten ulaşılabilmektedir:

kalp-kok-huce-yetmezlik

Abstract
Cyclin A2 (Ccna2), normally silenced after birth in the mammalian heart, can induce cardiac repair in small-animal models of myocardial infarction. We report that delivery of the Ccna2 gene to infarcted porcine hearts invokes a regenerative response. We used a catheter-based approach to occlude the left anterior descending artery in swine, which resulted in substantial myocardial infarction. A week later, we performed left lateral thoracotomy and injected adenovirus carrying complementary DNA encoding CCNA2 or null adenovirus into peri-infarct myocardium. Six weeks after treatment, we assessed cardiac contractile function using multimodality imaging including magnetic resonance imaging, which demonstrated ~18% increase in ejection fraction of Ccna2-treated pigs and ~4% decrease in control pigs. Histologic studies demonstrate in vivo evidence of increased cardiomyocyte mitoses, increased cardiomyocyte number, and decreased fibrosis in the experimental pigs. Using time-lapse microscopic imaging of cultured adult porcine cardiomyocytes, we also show that Ccna2 elicits cytokinesis of adult porcine cardiomyocytes with preservation of sarcomeric structure. These data provide a compelling framework for the design and development of cardiac regenerative therapies based on cardiomyocyte cell cycle regulation.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla