Bilindiği üzere 2010 yılında çıkarılan bir kanunla, kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan hekimlere tıbbi kötü uygulamalara karşı sigorta yaptırma zorunluluğu getirildi. Ancak bazı hekimler mecburiyet bulunmasına rağmen bu sigortayı yaptırmayabiliyor. Bu mecburiyete uymamanın müeyyideleri bulunuyor. Bu konuyu başka bir yazıda ele alacağız.
Bu zorunluluğa rağmen sigorta yaptırmayı unutan veya bilerek yaptırmayan hekimlerin bu konuda kararlarını değiştirmesi halinde geçmişe etkili malpraktis sigortası yaptırmaları mümkün müdür? Yazımızda bu sorunun cevabını arayacağız.
Hem önceki hem de 2012 yılında yürürlüğe giren yeni Ticaret Kanununda geçmişe etkili sorumluluk sigortası yapılmasına izin verilmektedir. Ancak yeni Kanun bu konu çok daha açık ve tereddüde yer bırakmayacak şekilde düzenlenmiştir. Nitekim Ticaret Kanununun 1458. maddesinde, “sigorta, sigorta koruması sözleşmenin yapılmasından önceki bir tarihten itibaren sağlanacak şekilde yapılabilir.” kuralı sevk edilmiştir.
Peki geçmişe etkili sigorta her durumda koruma sağlar mı? Bu soruya da aynı açıklıkla cevap verebiliriz: Sağlamaz. Zira aynı düzenlemeye göre “rizikonun gerçekleştiği veya gerçekleşme ihtimalinin ortadan kalkmış olduğu, sözleşmenin yapılması sırasında, sigortacı ile sigorta ettiren ve sigortadan haberi olmak şartıyla, sigortalı tarafından biliniyorsa sözleşme geçersizdir.”
Bir diğer ifade ile geçmişe etkili sigorta ancak rizikonun gerçekleşmemesi halinde mümkündür. Riziko gerçekleşmişse artık geçmişe etkili sigorta yapılamaz.
Yargıtay’dan laparoskopik safra taşı ameliyatına ilişkin malpraktis kararı
Tıbbi Kötü Uygulamaya İlişkin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartlarının B.1 maddesine göre, sigortalı hekimin kendisinden tazminat talebinde bulunulduğunu öğrendiği ya da zarar görenin (hastanın) doğrudan doğruya sigortacıya başvurduğu anda riziko gerçekleşmiş sayılır.
Bu durumda yapılan sigorta sözleşmeleri de geçersiz olacaktır. Somut olarak ifade etmek gerekirse hekime karşı tazminat davası açılmış olması halinde artık geçmişe etkili sigorta yapılamaz. Yargıtay da bu çözümü benimsemektedir.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?