Geçmeyen ağrılar ve sürekli yorgunluk hissi fibromiyalji belirtisi olabilir

Kategori: Ağrı, Fibromiyalji Print

fibromiyalji-3Türkiye’de bir milyondan fazla fibromiyalji hastası olduğu sanılıyor ancak toplumsal farkındalık zayıf olduğu için pek çok hasta geç tanı alıyor ve tedavisi aksıyor. Kadınlarda erkeklere göre üç kat sık rastlanılan fibromiyaljinin oldukça etkili tedavisi olduğunu söyleyen uzmanlar ‘Fibromiyalji ile Yaşamak Kaderiniz Değildir’ diyorlar. Sürekli Yorgun Hissediyorsanız, Konsantrasyonunuz zayıfsa, gerilim tipi baş ağrınız varsa, kol ve bacaklarda karıncalanmalar oluyorsa; fibromiyalji hastası olabilirsiniz. Fibromiyalji Sendromu (FMS) yaygın kas ağrıları ve vücudun birçok bölgesinde aşırı hassasiyetle seyreden kronik bir ağrı sendromu olarak tanımlanıyor. Oluşturduğu şiddetli ağrı ve yorgunluk nedeni ile hayatı büyük ölçüde olumsuz olarak etkilerken, uyku bozukluğu, baş ağrısı, anksiyete ve depresyon gibi ruhsal bozuklukları da beraberinde getiriyor.

Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Derneği (FTR) Başkanı Prof. Dr. Ayşegül Ketenci ve Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Deniz Evcik 12 Mayıs Fibromiyalji Günü nedeniyle FTR Derneği’nin düzenlediği basın toplantısında dünyada yaygın olarak görülen, yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkileyen ve çoğu zaman başka hastalıklarla karıştırılan Fibromiyalji hakkında toplumda farkındalık oluşturmak için kapsamlı bilgiler verdiler. Hastaların çaresiz olmadığını, devamlı ağrı ile yaşamak zorunda olmadıklarını ve etkili bir tedavi ile aktif bir hayat sürdürebileceklerini hatırlattılar.

Günümüzde Fibromiyalji sendromunun etkili tedavisi mümkün!

“Fibromiyalji sendromu, uygun tedavi ile kontrol altına alınabilen bir hastalıktır ve hastaların devamlı ağrı çekmeleri kaderleri değildir. İlaç, eğitim ve egzersiz ile tedavisi mümkündür.” diyen Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Derneği Başkanı Ayşegül Ketenci Fibromiyalji Sendromu’nun tedavisi ile ilgili şu bilgileri verdi: “Tedaviyi; ilaç dışı tedaviler ve ilaç tedavileri olarak ikiye ayırmak mümkündür. İlaç dışı tedavilerin başında eğitim ve egzersiz gelmektedir. Hastaların hastalıklarını bilmeleri, ailelerin bu hastalığı öğrenmeleri tedavinin ilk adımıdır. Hastanın tedaviye uyumu, ağrısını artıran ve azaltan nedenleri bilmesi, bunlarla nasıl başa çıkacağını öğrenmesi temeldir.

Düzenli yürüyüşler ve yüzme fibromiyalji hastalarına fayda sağlıyor

Fibromiyalji sendromunda genelde ailelerin hastaya desteği azdır, bu da çaresizlik ve anlaşılamama hissini arttırır. Bu nedenle tedaviye hastanın yakınlarını da dahil etmek, onlara da hastalık hakkında bilgi vermek önemlidir. Eğitimden sonra en önemli basamak egzersiz yapmaktır. Uzun süre ağrı çeken ve hareketi azalan kişilerin, egzersize ilk başladıklarında ağrılarının biraz artması normaldir. Bu nedenle egzersizlere önce küçük ama düzenli yürüyüşlerle veya yüzme ile başlamak önerilir. Haftada 2-3 gün egzersiz yapmak yeterlidir. Daha sonra germe ve güçlendirme egzersizleri tedaviye eklenir. Unutulmaması gereken önemli bir nokta, hareketlere yavaş yavaş çok yüklenmeden başlamak ve yavaş artırmak gerekliliğidir.

Kronik ağrılarınızın nedeni fibromiyalji sendromu olabilir

Tedavinin bir diğer basamağı ilaç tedavileridir. Klasik ağrı kesiciler, kas gevşeticiler ve romatizma ilaçları olarak tanımlanan, nonsteroidal antiinflamatuvar ilaçların bu hastalığın tedavisinde kanıtlanmış bir yeri yoktur. Tedavide ilaç olarak; nöbet önleyici ilaçlar olarak bilinen antiepileptik ilaçlar ve depresyonu tedavi eden antidepresan ilaçların yeri vardır.

Bu ilaçlar hastanın ağrısını kontrol ederek aktivitelerinin artmasına yardımcı olurlar. Fibromiyalji sendromu, uygun tedavi ile kontrol altına alınabilen bir hastalıktır ve hastalarımızın devamlı ağrı çekmeleri kaderleri değildir.

Fibromiyalji kadınlarda erkeklere göre üç kat sık görülüyor

Fibromiyalji sendromunun kadınlarda erkeklere oldukça sık görüldüğünü belirten FTR Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Deniz Evcik, hastalık ile ilgili  Fibromiyalji Sendromu (FMS) ile ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Fibromiyalji Sendromu, kronik, yaygın kas iskelet sistemi ağrısı yakınmalarına yol açan, yorgunluk, uyku bozukluğu, bilişsel fonksiyonlarda değişim, depresyon ve anksiyete, gibi birçok farklı bulguların eşlik ettiği kronik ağrı sendromudur.

fibromiyalji-4

FMS romatizmal hastalıklar içerisinde en sık karşılaşılan ikinci hastalıktır ve hastaların yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Toplumda sıklığı yüzde 0,5-5 arasında olup kadınlarda erkeklere göre üç kat sık rastlanır.

Bu hastaların ana yakınmaları ağrı ve yorgunluktur. Bu yakınmalara dinlendirici olmayan uyku, bilişsel dalgalanmalar, depresyon ve anksiyete gibi psikolojik yakınmalar, kollarda bacaklarda karıncalanmalar, uyuşukluk, yanma hissi, migren ve gerilim tipi baş ağrısı, ağrılı adet görme, bağırsak fonksiyonlarında değişim, çarpıntı, idrar yaparken yanma ve huzursuz bacak sendromu gibi birçok farklı yakınmalar da eşlik edebilmektedir.

Fibromiyalji (ağrı hastalığı) nedir? Belirtileri, nedenleri ve tedavisi

FMS tanısı koymak ancak konusunda uzman bir hekim ile gerçekleşir. Bu hastalık tanısı için hiç bir özel tanı testi yoktur. Tanı klinik muayene ve hastanın yakınmalarının değerlendirilmesi ile konulur. Tanı için 1990 yılından beri kullanılan kriterler 2010 yılında değiştirilmiş, 2013 yılında da yenilenmiştir. Buna göre yakınmaların en az üç aydır devam etmesi, hastanın ağrı hissettiği bölgelerin sayısı ve semptomların şiddetinin ölçüldüğü anket değerlendirilmektedir (ağrı yerleşim skoru 17 veya daha yüksek, semptom etki anketi toplam puanı ise 21 veya daha yüksek olmalı). Ayrıca eşlik eden başka ağrılı rahatsızlıkların varlığı bu hastalığın varlığını dışlatmamaktadır.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla