Hamilelik süreci bir kadının en özel dönemlerinden biridir. Öyle ki doğru ve dengeli beslenmenin önemi bu dönemde bir kat daha artar. Doğru ve dengeli beslenme yalnızca bebeğin değil, annenin sağlığı için de çok önemli ve gereklidir. Bu nedenle tüketilen her besin kontrollü bir şekilde alınmalıdır. Tuz da hamilelik sürecinde hiçbir zaman yasak değildir. Hatta bilinenin aksine gebelikte vücudun ihtiyaç duyduğu kadar tuz tüketimi normaldir. Ancak her besin öğesinde olduğu gibi tuzu da kontrollü tüketmek gerekir.
Vücut, besinlerle birlikte günlük olarak belirli miktarda doğal tuz alır. Besinlerle tüketilen doğal tuzun yanı sıra gün içerisinde maksimum 5 gram kadar da sofra tuzu tüketilebilir. Çünkü peynir, ekmek, turşu, zeytin gibi günlük besinlerde de tuz bulunduğundan yemeklerdeki tuz 5 gram ile sınırlandırılmalıdır. Ancak bu tuz kullanımı önerisi, tansiyon problemi yaşamayan anne adayları için geçerlidir. Olması gerekenden fazla tuz tüketimi gebelikte yüksek tansiyona neden olabilir.
Yüksek tansiyon hamilelikten önce görülebileceği gibi hamileliğe bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Hatta bu tansiyon, hamilelik sonlandıktan sonra kaybolabilir. Hamilelikte yüksek tansiyon olarak adlandırılan ‘Preeklempsi’, çoğunlukla hamileliğin 20. haftasından sonra ortaya çıkar. Erken dönemde görüldüğünde tedavisi mümkün olan bu tansiyon türü, geç dönemde annenin ve bebeğin hayatına mal olabilen ciddi bir hastalıktır.
Preeklempsi’nin nedeni tam olarak bilinmediğinden, hamilelik öncesinde yüksek tansiyon gelişimini tahmin etmenin ya da önlemenin bir yöntemi yoktur. Tanı koyulduktan sonra ise tedavi büyük önem taşır. Bu dönemde uzmanlar uygun ilaç tedavilerini uygulayacaktır. Anne adayının da beslenmesinde dikkat etmesi gereken önemli noktalar olacaktır. Bu nedenden tuz kullanımı da kontrolü olmalıdır.
Beslenme sırasında alınan tuz iyi kontrol edilmelidir. Özellikle gebelikte mümkün olduğu kadar az tuz kullanılmalıdır. Fakat tansiyon çok yüksek seyrediyorsa tuz tamamen kısıtlanmalıdır. Ayrıca kullanılan tuza da dikkat edilmelidir. Tuz seçimi, doğal tuzlardan olan kaya tuzu, deniz tuzu veya Himalaya tuzu arasından yapılmalıdır. Hipertansiyon veya iyotla ilişkili bir sağlık sorunu yoksa bu tuzların iyotlu olanları tercih edilmelidir. İnce tuzlar ise içeriğinde katkı maddesi kullanıldığından gebelik döneminde pek tercih edilmemelidir.
Tansiyonun yükselişi annenin kilosuna ve tansiyon durumuna uygun bir egzersiz programı ile önlenebilir. Ancak kendi başına yapılacak egzersizlerin riskli olduğu ve tansiyonda ani yükselişlere zemin hazırlayabileceği bilinmelidir. Ayrıca egzersizler esnasında mutlaka nabız kontrolü yapılması gerektiği unutulmamalıdır. Tanının ardından alınacak önlemlerle hipertansiyon korkutucu bir hastalık olmaktan çıkacaktır. Beslenme, egzersiz ve ilaç kullanımı doğru programlanırsa gayet sağlıklı bir hamilelik geçirilebilir.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?