Gebelikte reflü neden olur? Ne iyi gelir? Tedavi önerileri

23 Aralık 2014   |    6 Mart 2023    |   Kategori: Gebelik, Mide Hastalıkları, Reflü Print

Gebelikte en sık yaşanan sorunlardan birisinin de reflü olduğunu söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Levent Eminoğlu, reflü sorunun zamanında ve doğru yöntemlerle çözülmemesi durumunda anne adaylarına ciddi sıkıntılar verebildiğini belirterek şu bilgileri verdi: Yemek yediğimizde gıdaları ağzımızda çiğner ve yutarız. Gıda parçacıkları yemek borusundan aşağı inerler ve midede asit safra ve az miktarda pankreas sıvısı ile karışarak sindirilmeye başlarlar. Bu içerik mideye zarar vermez çünkü mide duvarının buna karşı bir savunması vardır. Ancak bu içerik yemek borusundan geriye kaçar ise reflü hastalığı oluşur. Normalde bu içeriğin geri kaçmamasının nedeni mide kapağıdır. Bu kapağın işlevi bozulur ise reflü oluşur ve bu süreçte öncelikle yemek borusu ve mide içeriği daha yukarı gelirse yutak, ses telleri, gırtlak ve sinüsler hatta akciğerler zarar görebilir.

Gebelikte reflü

Mide ekşimesi olarak da bilinen reflü, gebelikte kadınların büyük bir yüzdesini etkileyen yaygın bir durumdur. Hamilelik sırasında vücutta meydana gelen hormonal ve fiziksel değişikliklerden kaynaklanır. Bu değişiklikler, midenin girişindeki bir kas olan alt yemek borusu sfinkterinin gevşemesine neden olarak asit ve diğer mide içeriklerinin yemek borusuna kaçmasına yol açar. Reflü, göğüs bölgesinde yanma hissi, kusma, şişkinlik ve yutma güçlüğü gibi semptomlarla kendini gösterir. Rahatsız edici olsa da genellikle ciddi bir durum değildir ve yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaçlarla kontrol altına alınabilir.

Reflü neden olur? Belirtileri, tedavisi ve reflüye iyi gelen besinler

Gebelikte reflü neden olur?

Hamilelik sırasında reflüye katkıda bulunabilecek hem hormonal hem de mekanik birkaç faktör vardır:

  • Hormonal değişiklikler: Gebeliğin gelişiminde artan progesteron hormonu yemek borusu altında yer alan ve reflünün engellenmesinde çok önemli bir görevi olan alt büzücü kasın daha çok gevşemesine yol açar. Bu durum geri kaçışı artırır.
  • Mide üzerinde artan basınç: Gebeliğin ileri dönemlerinde bebek ve dolayısı ile rahmin büyümesi karın içi basıncın giderek artmasına yol açar. Karın içi basıncın artışı mide üzerine baskı yapar ve reflüyü artırır.
  • Yavaş sindirim: Hamilelik süresince yavaşlayan sindirim sistemi yiyeceklerin midede normalden daha uzun süre kalmasına neden olabilir. Bu durum gelişmekte olan bebek için en fazla miktarda gıda emilimi sağlar ancak mide basıncını yükseltir ve geri kaçışı kolaylaştırır.
  • Beslenme: Baharatlı veya yağlı yiyecekler, kafein, gazlı içecekler ve turunçgiller gibi bazı yiyecek ve içecekler özellikle gebelikte reflü semptomlarını tetikleyebilir.

Gebelikte reflü belirtileri

  • Göğüste veya boğazda yanma hissi
  • Ağızda veya boğazda asidik veya ekşi tat
  • Gıda veya mide asidinin ağıza geri gelmesi
  • Mide bulantısı ya da kusma
  • Yutma güçlüğü
  • Boğazda bir yumru varmış gibi hissetmek
  • Ses kısıklığı veya boğaz ağrısı
  • Öksürme veya hırıltı

Reflü semptomları yemeklerden sonra, özellikle yatarken veya eğilirken daha yaygın olabilir. Ayrıca belirli yiyecek veya içecekler semptomları tetikleyebilir.

Hamilelikte reflüyü engellemenin bir yolu da tetikleyici besinlerden kaçınmaktır.

Gebelikte reflü ne zaman başlar, ne zaman biter?

Gebelerin yaklaşık % 70’i değişen zamanlarda ve miktarda reflü yakınmaları yaşamaktadır. Bu yakınmalar gebeliğin hemen başında olabileceği gibi ileri dönemlerde de ortaya çıkabilir. Hatta gebeliğin ilk belirtisi olabilir. Gebelikte yaşanan reflü sorunları gebeliğin bitimi ile çoğu kez son bulur ve devam eden bir tedavi gerekmez.

Gebelikte reflü tedavisi

Gebelikte yaşanan reflüde öncelikle ilaç kullanmadan çözüm aranmalıdır. Alınacak bazı önlemler yararlı olabilir:

  • Az miktarda ve sık yemek yiyin ve yemekle birlikte sıvı alımından kaçının.
  • Yemekleri yavaş ve iyi çiğneyerek yiyin.
  • Yatmadan en az 2 saat önce gıda alımını kesin.
  • Mümkün olduğunca az kilo almaya dikkat edin.
  • Çikolata, nane, baharatlı gıdalar, kızartma, alkol ve kahveden kaçının.
  • Domates ve turunçgilleri mümkün olduğunca az tüketin.

Yemeklerden sonra şekersiz sakız çiğneyebilirsiniz. Bu salya üretimini artıracağından yemek borusunu koruyucu rolü vardır. Yanma hissettiğinizde yoğurt ve süt tüketebilirsiniz. Ilık süt ve bitki çayınıza bal ekleyebilirsiniz. Yatarken sırtınızı yüksekte tutmaya ve sol tarafınıza yatmaya çalışın. Sağ tarafınıza yattığınızda mide yemek borusundan daha yukarıda konumlanacağından reflüyü artırır.

Reflü diyeti nasıl yapılır? Reflüye iyi gelen besinler ve çaylar

Gebelik reflüsü tedavisinde ilaç kullanımı

Gebelik süresince çok gerekli olmadıkça her türlü ilaç kullanımı kesilmelidir.  Ancak eğer reflü yaşam kalitesini olumsuz etkiliyorsa ilaç tedavisi düşünülebilir.

Antasitler

Antasitler, mide asidini nötralize edebilen ve semptomların hızlı bir şekilde giderilmesini sağlayan bir ilaç türüdür. Gebelikte kullanımı en az risk taşıyan mide ilacıdır. Antasitler şurup ve çiğneme tableti formundadır ve yemeklerden sonra alınırlar. Yüksek oranda sodyum içeren türleri sıvı tutulmasına, alüminyum içeren türleri ise kabızlığa neden olabileceği için bu grup antiasitlerden gebelikte kaçınılmalıdır.

H2 blokerleri

H2 blokerleri, mide tarafından üretilen asit miktarını azaltabilen başka bir ilaç türüdür. Genellikle hamilelik sırasında kullanımları güvenlidir ve daha şiddetli reflü semptomları için reçete edilebilirler. Alınan yaşam şekli ve gıda önlemleri yetersiz kalır ve kullanılan antiasitler de sorunu çözmez ise kadın doğum doktorunuza danışarak H2 reseptör antagonisti kullanabilirsiniz.

Proton pompası inhibitörleri

Proton pompası inhibitörleri mide asidi üretimini azaltmak için en güçlü ilaçlardır. Bazı araştırmalar potansiyel doğum kusurları riskini öne sürse de, genellikle hamilelik sırasında kullanımları güvenli kabul edilir. Ancak bu ilaçlar mutlaka doktorunuzun bilgisi ve onayı ile kullanılmalıdır.

Gebelik reflüsü ile ilgili sık sorulan sorular

Kısa Bilgiler

Reflü bebeğe zarar verir mi?

Genel olarak hamilelikte reflü bebeğe zarar vermez. Ancak şiddetli reflü tedavi edilmezse hem anneyi hem de bebeği etkileyebilecek komplikasyonlara yol açabilir. Örneğin, anne adayının reflü nedeniyle sık sık kusması ya da reflünün yemek borusunda iltihaba veya hasara yol açması, bebeğin büyümesini ve gelişimini etkileyebilecek şekilde susuz kalmasına ve yetersiz beslenmesine neden olabilir.

Reflü için evde ne yapılabilir?

Baharatlı veya yağlı yiyecekler, kafein, alkol ve asitli yiyeceklerden kaçının, az ve sık yiyin, yemekten hemen sonra yatmayın, yastığınızı yükseltin, kilonuz fazlaysa vermeye çalışın, midenize baskı yapan dar giysiler giymeyin.

Hamilelikte reflüye süt iyi gelir mi?

Süt, mide asidini nötralize etme özelliği nedeniyle genellikle reflü için önerilir. Ancak hamilelikte etkisi kişiden kişiye değişebilir. Bazı kadınlarda reflü semptomlarını hafifletirken bazılarında semptomları kötüleştirebilir. Ek olarak, çok fazla süt içmek şişkinliğe ve rahatsızlığa yol açarak reflü semptomlarını şiddetlendirebilir.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla