Fetal ekokardiyografi kimlere yapılmalı?

21 Şubat 2011   |    11 Aralık 2022    |   Kategori: Bebek Sağlığı, Jinekoloji, Kalp Hastalıkları Print

Fetal ekokardiyografi (EKO), anne karnında gelişmekte olan bebeğin kalbini ses dalgaları yardımıyla görüntülemeye yardımcı olan ultrason benzeri bir testtir. Doğumdan önce var olabilecek kalp kusurlarını bulmaya yardımcı olur. Her anne adayına değil, özellikle genetik kalp rahatsızlığı bulunan, alkol ya da uyuşturucu kullanan, diyabet veya lupus hastası, kızamıkçık gibi viral bir enfeksiyon geçirmiş olan ya da kalp kusurlarına neden olabilecek herhangi bir ilaç kullanmış risk taşıyan hamile kadınlara yapılması erken teşhis ve tedavi için hayati derecede önemlidir. Fetal ekokardiyografinin anne ya da bebek üzerinde zararlı bir etkisi yoktur.

Fetal ekokardiografi (EKO) nedir?

Fetal ekokardiyografi, anne karnındaki bebeğin kalp yapısını ve düzgün çalışıp çalışmadığını ses dalgaları yardımıyla görmeye yarayan ultrasona benzer bir testtir. Gebeliğin 16. haftasından itibaren “fetal ekokardiyografi” ile riskli olgulara teşhis konabilir. Özellikle 22. haftadan itibaren kalp hastalıkları konusunda, doğrudan ve dolaylı olarak (örneğin ense kalınlığına bakarak) bilgi alınabilir.

Fetal EKO kimlere yapılır?

Tüm hamile kadınların fetal EKO’ya ihtiyacı yoktur. Çoğu zaman basit bir ultrason, bebeğin kalbinin dört odasının da gelişimini gösterir. Ancak kendisinde veya ailesinde kalp rahatsızlığı bulunan, şeker hastalığı ya da lupus hastalığı olan, viral enfeksiyon (kızamıkçık gibi) geçiren, aşırı alkol, uyuşturucu kullanan, epilepsi ilaçları veya reçeteli akne ilaçları gibi kalp kusurlarına neden olabilecek belirli ilaçları almış veya radyasyona maruz kalmış anne adaylarına kesinlikle fetal ekokardiyografi yapılması gerekir.

Riskli gebeliklerde fetal ekokardiografi yaptırmak anne ve bebek için hayati öneme sahiptir.

Fetal EKO neden yapılır?

Yapılan fetal eko tetkikiyle her türlü kalp hastalığı saptanabilir. Karıncıklar arası delik (VSD), kalp kapak darlıkları, kulakçıklar arasında geniş delik (ASD), kalpten çıkan ana damarların yer değiştirmesi (TGA) ya da birçok kalp bozukluğunu içeren TOF gibi pek çok kalp hastalığının tanısı konulabilir. Fetal eko tetkikinin anne ve bebeğe bilinen bir zararlı etkisi yoktur.

Ekokardiyografi nedir? Neden ve nasıl yapılır? EKO testi ne işe yarar?

Eğer bebeğinizde kulakçıklar arasında delik (PFO) ve aort ile akciğerlere kan götüren damarda açıklık (Ductus Arteriozus) tespit edildiyse endişelenmeyin. Bu tip durumlarda bebeğin kalbi anne karnındayken de normal işlevini yapabilir. Bu iki durum bebek doğduktan bir müddet sonra değişik mekanizmalarla kapanarak işlevlerini tamamlarlar. Kapanmadığı durumlarda, kardiyologlar cerrahi olmayan çeşitli aygıtlar yardımıyla veya cerrahi olarak kapatırlar. Bu iki oluşum dışında kalpte saptanan bütün bozukluklar patolojik olarak değerlendirilmelidir.

Fetal EKO ne işer yarar?

EKO yardımıyla fetusta saptanan kapak darlıkları veya ritm bozuklukları gibi kalp problemleri anne karnında yapılacak girişimlerle çözümlenebilir. Kalp damarlarının farklı yerlerden çıkması (TGA), mor çocuk hastalığı (TOF, Triküspid atrezisi) gibi sorunlarda ise bebek doğar doğmaz girişim gerekebileceği için kadın doğum uzmanı, pediatrik kardiyolog ve pediatrik kalp cerrahisi kontrolünde durum değerlendirilir, ilaç veya girişimsel tedavi kararı alınabilir. İleri düzeyde çözümlenemeyecek ya da anne ve bebeğin yaşamını tehdit edecek olgularda ise gebeliği sonlandırma kararı alınabilir. Kalp hastalığının türüne bağlı olarak tedavi gören çocukların büyük bir çoğunluğu operasyon sonucu normal yaşamlarına devam edebilirler.

Ultrason nedir, ne işe yarar? Ayrıntılı ve renkli ultrasonografi neden çeklilir?

Fetal ekokardiyografi sonucu bebekte anormal bir durum teşhis edildiyse, öncelikle bu bilgi ile hamileliğinizi daha iyi yönetebilir ve doğum için hazırlanabilirsiniz. Ayrıca bu testin sonuçları size ve doktorunuza bebeğinizin doğumdan sonra ihtiyaç duyabileceği düzeltme cerrahisi gibi tedavileri planlamanıza yardımcı olur. Ayrıca hamileliğinizin geri kalanında bebeğinizin sağlığını desteklemenize yardımcı olacak destek ve danışmanlık alabilirsiniz.

Fetal EKO nasıl yapılır?

Bu test rutin gebelik ultrasonuna benzer. Karından (abdominal ekokardiyografi) veya vajinal yoldan (transvajinal ekokardiyografi) yapılabilir.

Karın ekokardiyografisinde karnınıza ultrasonda olduğu gibi sürtünmeyi önleyici ve ses dalgalarının iletilmesine yardımcı olan özel bir kayganlaştırıcı jöle sürülür. Teknisyen, ses dalgaları gönderen ve alan bir cihaz olan ultrason dönüştürücüyü cildiniz üzerinde hareket ettirir. İşlemden sonra karnınızdaki jöle temizlenir.

Transvajinal ekokardiyografide ise belden aşağı soyunmanız ve muayene masasına yatmanız istenir. Bebeğinizin kalbinin görüntüsü vajinanıza yerleştirilen küçük bir sonda aracılığıyla gerçekleşir.

Fetal EKO ne kadar sürer?

Testin gerçekleştirilmesi 30 dakikadan iki saate kadar sürebilir.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla