Araştırmalar tiroid hastalıkları ile gebe kalabilme arasında doğrudan bir ilişki olduğunu gösteriyor. Doğurganlığı engelleyebilen çeşitli faktörler olsa da özellikle ailede tiroid hastalığının olması, tiroid bezinin yetersiz ya da çok fazla çalışması da kısırlığa neden olabilir. Tiroit hastalıkları kadınlarda adet düzenini ve yumurtlamayı bozarak gebe kalmayı önleyebilir. Eğer istemenize rağmen bir yıldan daha uzun zamandır çocuk sahibi olamıyorsanız eşiniz ve siz mutlaka tiroid bezlerinizin iyi çalışıp çalışmadığını kontrol ettirmelisiniz.
Tiroid hormonları, vücudun hemen her hücresinin işlevi için gereklidir. İster diğer hormonların yapımı olsun ister hücre büyümesi ve çoğalması olsun metabolizmanın normal çalışması açısından vazgeçilmez hormonlardır. Başta cinsellik olmak üzere diğer hormonlarla etkileşime girerler. Erkeklerde testislerin ve kadınlarda yumurtalıkların doğurganlığı destekleyecek şekilde çalışabilmesi için doğru miktarda tiroid hormonu gereklidir.
Hipertiroidi (zehirli guatr) nedir, neden olur? Belirtileri ve tedavisi
Tiroid hormonlarının aşırı üretimi (hipertiroidizm) veya yetersiz üretimi (hipotiroidizm) hem hamile kalma yeteneğini hem de doğumu olumsuz etkileyebilir. Herhangi bir tiroid bozukluğu yumurtlamayı engelleyerek ve progesteron hormonlarının seviyelerini etkileyerek gebe kalmayı engelleyebilir. Ancak bu sadece kadınları ilgilendiren bir sorun değildir. Erkeklerde tiroid bozuklukları da sperm kalitesine ve hareketliliğine zarar vererek spermin implantasyon için yumurtaya girmesini zorlaştırabilir.
Hipertiroidi; tiroid bezlerinin hızlı çalışması ve aşırı tiroid hormonu üretmesi nedeniyle oluşur. İştah artışına rağmen kilo kaybı, sinirlilik, çabuk yorulma, terleme, sıcağa tahammülsüzlük, çarpıntı, ishal veya sık dışkılama, kas güçsüzlüğü, ellerde titreme, bakışlarda şaşkınlık veya korku ifadesi, göz kapağının yukarıya doğru gerilmesi ve göz kapağında şişme, göz kürelerinin öne doğru fırlaması gibi belirtilerle kendini gösterir.
Hipotiroidi ise, tiroid bezlerinin yavaş çalışması ve tiroid hormonunu yetersiz üretmesi halidir. En yaygın görülen belirtileri; halsizlik, çabuk yorulma, hareketlerde yavaşlama, kalp atışlarının yavaşlaması, uyku eğiliminin artması, soğuğa dayanıksızlık, ses kalınlaşması, yavaş ve kısık sesle konuşma, ciltte kalınlaşma, kuruluk ve saç dökülmesi, kaşların kenarlardan dökülmesi, kabızlık, terleme azlığı, yüz ve göz kapaklarında şişkinliktir.
Hipotiroidi nedir, neden olur? Belirtileri ve tedavi yöntemleri
Unutmayın ki tiroid hormonları sadece doğurganlık için değil, hamilelik sırasında ve sonrasında da önemli rol oynarlar. Sizin ve bebeğinizin sağlığı için gebelik sırasında da kontrollerinizi aksatmayın.
Eğer sahip olduğunuz tiroid hastalığı doğurganlığınızı engelliyorsa, tedavi amaçlı kullandığınız ilaçlar tiroid hormonlarınızın dengelenmesine yardımcı olarak hamile kalmanızı kolaylaştıracaktır. Ancak tiroid kanseri geçirdiyseniz ve tiroid fonksiyonunuzun stabilitesini sağlamak için radyoaktif iyot (RAI) dozları aldıysanız, doktorunuz altı aydan bir yıla kadar hamilelikten kaçınmanızı önerebilir. Bu nedenle çocuk sahibi olma kararınızın hemen ardından mutlaka doktorunuza danışın.
TSH seviyeleri için normal aralık 3 - 3,5 mIU/L civarındadır. Üst sınır 4.2'dir. Ancak eğer hamile kalmak istiyorsanız TSH seviyeniz 2.5'tan, hamilelikte ise 3.0'dan düşük olmalıdır.
Hamilelikte tiroid hastalıkları tedavi edildiği sürece herhangi bir soruna neden olmaz. Ancak tedavi edilmezse hem anne adaylarında hem de bebeklerde ciddi sorunlar oluşabilir. Hamilelerde yüksek tansiyon, pulmoner hipertansiyon, kalp yetmezliği ya da hayati tehlike içeren şiddetli tiroid ataklarına neden olabilir. Bebeklerde ise erken doğum, düşük ya da ölü doğum, guatr, düşük doğum ağırlığı, tiroid sorunları görülebilir.
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Thyroid Disease & Pregnancy - NIH2- Hyperthyroidism - Medline Plus3- Hypothyroidism (Underactive Thyroid) - NIHYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?