Gebelik testi, hamilelik şüphesi durumunda yapılan bir testtir ve kısa sürede yüksek doğruluk oranıyla sonuç verir. Hastanede kan ile yapılan gebelik testinin doğruluk payı %100 iken evde idrar ile yapılan testlerde talimatlara uyulduğunda doğruluk oranı %99’dur. Ancak yanılma payı, her iki testte de azda olsa vardır. Kullanımı son derece basittir ve sonuç alma süresi birkaç dakikadır. Sonuçlar renk farklığı, çizgi sayısı, artı-eksi gibi semboller ve hamile-hamile değil kelimeleriyle gösterilir. Örneğin, çizgili göstergelerde tek çizgi hamile değil (negatif), çift çizgiyse hamile (pozitif) demektir. Gebelik beklentisi ile yapılan testten şüphe duyuyorsanız sonucu doğrulamak için 2. kez yapabilirsiniz.
İçindekiler
Gebelik testi, bir kadının hamile olup olmadığını tespit eden testlere verilen genel addır. Bu testlerde hamilelik hormonu olarak bilinen insan koryonik gonadotropin’in (HCG) varlığı veya seviyesi araştırılır. Normalde her kadında çok düşük seviyede (yaklaşık 5 mlU/ml’den az) bulunan bu hormon, embriyo rahim astarına yapıştıktan kısa süre sonra hızla çoğalmaya başlar. Bir kadının hamileliğine bu hormonun miktarındaki artışa göre karar verilir. (1)
Kadınların yumurtalıklarından birinde yaklaşık her ay bir yumurta hücresi olgunlaşır. Olgunlaşan bu yumurta hücresi fallop (dölyatağı) tüpüne salınır ve spermle döllenmek için yaklaşık 4-5 günde rahme ulaşır. Bu arada rahmin iç kısmı döllenmiş yumurtayı hazırlamak için kalınlaşır ve sperm yumurtayı döllediğinde hamilelik süreci başlar.
Döllenme gerçekleşmezse yumurta ve rahim duvarını kalınlaştırmak için oluşturulan tabaka vücuttan atılarak adet görülür. Hamile kalma olasılığını hesaplayabilmek için adet döngüsünü takip etmek önemlidir. Adet döngüsü, adet döneminin ilk günüyle sonraki dönemin ilk günü arasındaki süredir. Teknik olarak bu süre 28 gün olarak tanımlanır, ancak bu süre 21-35 gün arasında değişebilir.
Progesteron nedir? Gebelikte yükselmesi veya düşmesi tehlikeli midir?
Buna göre verimli yumurtlama yani hamile kalma olasılığının en yüksek olduğu aralık, adet döneminin son gününden sonraki 14-16 gün arasıdır. Adet dönemi düzensiz kadınların yumurtlama dönemini hesaplamak zordur. (2)
Adet gecikmesi -eğer başka bir neden yoksa- hamileliğin ilk belirtisidir. Adet döngüsü düzenli bir kadın, âdetinin geciktiği 6. günden sonra hassas erken gebelik kitleriyle gebelik testi yapabilir. Ancak bazen hamile kalındığı halde HCG hormonu, yumurta geç döllendiyse idrara hemen geçmeyebilir.
En ideali, adet gecikmesinden itibaren 7-14 gün beklemektir. Öte yandan adet döngü takvimi tutulmuyor ya da adet dönemi düzensiz ise son cinsel ilişkiden 21 gün sonra gebelik testi uygulanmalıdır. Kan testi yaptırmak için en uygun zaman ise verimli yumurtlama döneminden yaklaşık 6-8 gün sonrasıdır. (3)
Kanda ve idrarda hamilelik hormonu seviyesinin yükselmesi belli bir zaman aldığından yanlış sonuçla karşılaşmamak için gebelik testini aceleye getirmemek gerekir.
Hamileliğin 1. haftası – Gebelik başlangıcı belirtileri ve uzman önerileri
Hamilelik belirtilerinin çoğunu tetikleyen hormonlardaki hızlı değişimdir. Ancak kadınların bünyeleri farklılık gösterebildiğinden her kadın bu belirtileri yaşamayabilir ya da hamileliğin etkileri geç fark edilebilir. Hamilelik belirtilerini gözlemek önemlidir çünkü başka nedenleri olabilir.
Folik asit eksikliği nasıl anlaşılır? Folikasit içeren besinler ve faydaları
Hamilelik hormonu HCG kadınların tüm vücuduna yayıldığı için gebelik testi hem kan hem de idrardan alınan örneklerle yapılabilir.
Kan testinin sonucu diğer testlere kıyasla geç alındığı için pek tercih edilmese de aslında en kesin sonucu veren gebelik testidir. Bu testte damardan alınan kan örneği laboratuara gönderilir ve sonucu genelde aynı gün içerisinde verilir. (4)
İki tür hamilelik kan testi vardır:
Kan testi referans aralığı 10-25 ml arasıdır. 25 ml’nin üzerindeki değerler kesin pozitif olarak değerlendirilir.
İdrar testi sağlık kuruluşlarında yapılır. Ancak hamile olup olmadığınızı hemen öğrenmek iistiyorsanız eczanelerden alınabilen gebelik kitleriyle de evde idrar testi uygulayabilirsiniz.
HCG hormonu seviyesi, hamile kalındığında 2-3 günde bir 2 katına çıksa da önce kanda dolaşır ve sonra idrara geçer. Bu nedenle idrarda görülmesi, kanda görülmesinden daha uzun sürer.
Eczanelerden kolayca edinebileceğiniz gebelik kitlerinin başlıca markaları şunlardır:
Sonuç için beklenilecek süre gebelik kitinin markasına göre değişir ve her birinde kitlerin kullanma talimatı bulunur. En doğru sonucu alabilmek için talimatları doğru uygulamak gerekir.
Gebelik kitlerinin çoğu 1 veya 2 (yedek) çubuk içerir. Çubuk idrarla temas ettirilir ve sonuç genelde birkaç dakikada göstergede görülür. Kullanılan gebelik kitine göre göstergelerde; renk, çizgi, artı-eksi gibi semboller ya da “hamile” veya “hamile değil” kelimeleri görebilirsiniz. Evde gebelik testi yaparken 3 farklı yöntem uygulayabilirsiniz:
Gebeler için sağlıklı beslenme önerileri: Hamilelikte nasıl beslenmeli
Evde gebelik kitiyle yapılan testlerde tek çizgi hamile olmadığınız, çift çizgiyse hamile olduğunuz anlamına gelir. Ancak bazen bir çizgi belirgin, diğeri silk olur. Bunun nedenleri şunlardır:
Rahme yerleşen ve hamilelik hormonu üretmeye başlayan embriyonun kısa sürede düşmesidir; yani düşük yapma sürecidir. İdrarda bu nedenle HCG hormonu seviyesi yüksek görülebilir.
Gebelik testi kitleri yanlış uygulanmadığı sürece genelde %99 doğru sonuç verir. Ancak kan testinin doğruluk oranı %100’dür. Kandaki HCG hormonu negatif sonuç verdiyse ardından yaptırılacak idrar testinden pozitif sonuç çıkması imkânsızdır. Çünkü bu hormon önce kana sonra idrara geçer. (5)
Gebelik testinde önce pozitif sonra negatif sonucun çıkması “yanlış pozitif” olarak adlandırılır ve birçok nedeni olabilir:
İki farklı sonuç alındığında şüpheden kurtulmak için en iyisi kan testi yaptırmaktır.
Bazı kadınlar hamileyken de kanama yaşayabilir. Ancak bu kanama genelde normal süreden daha kısa veya daha hafiftir.
Hamilelikte yaşanan stres bebeğe zarar veriyor! Peki ne yapmalı?
Gebelik testi hamile olunduğu halde negatif çıkabilir. Başlıca nedenleri:
Hamilelik testi sonucu negatif çıkarsa kontrol için yaklaşık 1 hafta sonra test tekrarlanmalıdır.
İdrar testi negatif çıktığında adet olunmadıysa sonucun yanlış çıkma olasılığına karşın ikinci bir test yaptırılmalıdır. Ancak bu test de negatif çıkarsa adet gecikmesinin altında başka bir sağlık sorunu yatabileceğinden bir jinekoloğa görünmek gerekir.
Sonucu kesinleştirmek için bir sağlık kurumunda 2. bir idrar testi yaptırılmalıdır. Bu sonuç da pozitif çıkarsa bir jinekoloğa muayeneye gidilmelidir. Çok az bir olasılıkla 2. test yanlış sonuç verebilir. Bu nedenle hamilelikten kesin emin olmak için yaklaşık 5,5 hafta beklenip ultrason muayenesinde fetüsün kalp atışları duyulmalıdır.
Hamileliğiniz kesinleştiğinde ilk aşamada doğum öncesi bakımınızı başlatmak ve bilgilenmek için bağlı olduğunuz sağlık ocağına gidebilirsiniz. Ardından, tercihe bağlı olarak, hamilelik sürecinde bebeğinizle sizin sağlığınızı takip edecek bir jinekolog araştırabilirsiniz. (6)
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Doing a pregnancy test,2- Pregnancy Tests: Urine & Blood,3- Pregnancy testsYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?