Gebelik aşıya engel değil, Covid-19 aşıları hamileliğin her döneminde yapılabilir

Yazan Hatice Pala Kaya
19 Aralık 2021  |   Kategori: Güncel / Literatür Print

Gebeliğin aşıya engel olmadığını ve Covid-19 aşıları hamileliğin her döneminde güvenle yapılabileceğini söyleyen Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ali Gemici, devam eden Covid-19 pandemisi ve ortaya çıkan yeni mutasyonların gebelerin kaygı seviyelerini artırabildiğini belirtti. Salgının başından beri tüm dünyada Covid-19 virüsünün ve mutasyonlarının gebelere nasıl etki ettiğine dair araştırmaların sürdürüldüğünü kaydeden Op. Dr. Gemici, günümüzde bu araştırmaların odak noktasında Güney Afrika’da ortaya çıkan ve Omicron adı verilen varyantın yer aldığına işaret etti.

Medikal Akademi Ankara Temsilcisi Hatice Pala Kaya’nın sorularını yanıtlayan Op. Dr. Ali Gemici, Omicron varyantının gebelere etkileri, aşılar ve Covid-19 enfeksiyonundan korunma yöntemleri konusunda bilgi verdi.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından açıklanan yeni varyant Omicron nedir?

Op. Dr. Gemici: Güney Afrika’da, 9 Kasım 2021 tarihinde alınan bir numuneden şüphe üzerine yapılan değerlendirme sonrasında 24 Kasım 2021 tarihinde SARS-CoV-2 varyant: B.1.1.529 yani Omicron olarak tanımlandı. Çok sayıda mutasyon barındırması kaygı uyandırmakla beraber, her geçen gün bu yeni süreç ile ilgili bilgilerimiz tazeleniyor.

Omicron’un Delta dahil diğer varyantlara kıyasla daha bulaşıcı olup olmadığı, örneğin; kişiden kişiye daha kolay yayılıp yayılmadığı henüz net değil. Güney Afrika’nın bu varyanttan etkilenen bölgelerinde testi pozitif çıkan insan sayısı arttı, ancak bunun Omicron’dan mı yoksa diğer faktörlerden mi kaynaklandığını anlamak için epidemiyolojik çalışmalar sürüyor.

Omicron ile enfeksiyonun, Delta dahil olmak üzere diğer varyantlarla enfeksiyonlara kıyasla daha ciddi hastalığa neden olup olmadığı da henüz belirsizliğini koruyor. Bununla birlikte ön veriler, Güney Afrika’da hastaneye yatış oranlarının arttığını gösteriyor ancak bu, Omicron ile spesifik bir enfeksiyonun sonucu olmaktan ziyade genel olarak enfekte olan insan sayısının artmasından kaynaklanıyor olabilir.

Şu anda Omicron ile ilişkili semptomların diğer varyantlardan farklı olduğunu gösteren hiçbir veri bulunmuyor. İlk bildirilen enfeksiyonlar üniversite öğrencileri arasında saptandı. Bu bireylerin hastalığı hafif geçirme eğiliminde olan daha genç kişiler olduğu da unutulmamalı.

Omicron varyantının şiddetli hastalık yaratma potansiyelini anlamak günler belki de haftalar alacaktır. Dünya çapında baskın olan Delta varyantı da dahil olmak üzere Covid-19’un tüm varyantları, özellikle en savunmasız insanlar için ciddi hastalığa veya ölüme neden olabilir ve bu nedenle koruyucu önlemler her zaman önemlidir.

Omicron varyantı gebelik sürecini etkiler mi, hastalığın daha ağır geçirilmesine neden olur mu?

Op. Dr. Gemici: Mevcut şartlarda hakim olan öngörü, Omicron’un gebelerde ciddi hastalığa neden olmadığı yönünde. Ancak yine de ilerleyen günler Omicron varyantının hastalık yapabilme potansiyelini daha net anlamamıza olanak sağlayacak.

Covid-19 ve varyantları gebelikte komplikasyonlara neden olur mu? Gebelerde erken doğuma sebep olabilir mi?

Op. Dr. Gemici: Geldiğimiz noktada artık biliyoruz ki, maalesef gebe kadınlarda Covid-19 enfeksiyonu gebe olmayan kadınlara kıyasla daha problemli seyredebiliyor. Aynı şekilde hastalık sonrasında, gebeliğe bağlı yüksek tansiyon, gelişme geriliği ve erken doğum gibi durumlarla karşılaşma riskini artırabiliyor. Bu noktada hatırlatmakta fayda görüyorum ki; hasta olunca bahsedilen durumlarla tüm gebeler karşılaşacak mesajı çıkmamalı. Sadece hamileliğin özel bir süreç olduğu ve komplikasyonlarla karşı karşıya kalma riskinin yükseldiği bilinmeli ve buna göre davranılmalı.

Hamileyken Covid-19’a yakalanan kadınlar nelere dikkat etmeli? Anne karnındaki bebeğe hastalık geçer mi?

Op. Dr. Gemici: Öncelikle muhakkak hekimlerine haber vermeli ve süreci onun yönlendirmelerine göre geçirmeliler. Dinlenmeli, bol sıvı almalı, dengeli beslenmeliler. Yüksek ateş, öksürük, solunum güçlüğü gibi hallerde vakit kaybetmeden doktorlarıyla irtibata geçmeliler. Hastalık sürecinde anne adayından, anne karnındaki bebeğe hastalık geçiş durumu belirsiz olmakla beraber, literatürde geçiş varlığını bildiren çok az sayıda olgu bulunmaktadır. Geçiş yolu tam olarak bilinmese de göbek kordonundan bebeğe geçiş ya da anne dışkısında var olan virüs partiküllerinin rahim içerisine direkt ulaşması yoluyla geçiş olabildiği düşünülmektedir. Ancak, normal doğum yapmanın hastalığın bebeğe geçiş riskini artırmadığı da ayrı bir durumdur.

Mevcut aşılar Covid-19 ve son varyantı Omicron’a karşı ne kadar koruyucu?

Op. Dr. Gemici: Bir çalışmada, mRNA aşısının üçüncü dozunun varyanta karşı antikor düzeylerini 25 kat artırdığı belirtilmiştir. Başka bir araştırmada New York’taki Rockefeller Üniversitesinden araştırmacılar, hatırlatma dozu alan kişilerde COVID-19 aktivitesini nötralize etme seviyesinin 38 kat arttığını bildirmişlerdir. Bu durumun Omicron varyantı için de geçerli olduğu düşünülmektedir.

Hamileler Covid-19 aşısı olmalı mı? Aşı olmak için gebelikte belli bir haftayı doldurmuş olmak gerekiyor mu?

Op. Dr. Gemici: Güncel bilgiler doğrultusunda anne adayları, gebelik haftasından bağımsız bir şekilde aşı olabilirler. Hastalığı geçirmiş olmak bağışıklanma durumu ortaya çıkmasına yol açsa da bunun ne kadar süre devam ettiği konusu belirsizliğini koruyor. Genel olarak hastalığın şiddeti ile bağışıklık arasında bir orantı mevcut. Şiddetli geçen bir hastalık daha fazla antikor oluşumuna yani bağışıklığa katkı yapıyor. Tüm bunlar ve yapılan araştırmalar göz önünde bulundurulduğunda genel kanı, Covid-19 geçiren gebelerin iyileştikten 1-3 ay sonra aşılanması yönünde.

Gebeler Covid-19 ve varyantlarından korunmak için nelere dikkat etmeli?

Op. Dr. Gemici: Sonuç olarak belirsizliklerin azalarak devam ettiği pandemi süreci maalesef henüz bitmiş değil. Hastalıktan korunabilmek bu sürecin ana fikrini oluşturuyor. Bu noktada da başta aşılanma ve hepimizin artık ezberlediği; maske, mesafe, el hijyenine pandeminin ilk zamanlarında olduğu gibi özen göstermek büyük önem taşıyor.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla