“Düşükle sonlanan bir gebelik hem kadın hem de ailesi için büyük bir stress kaynağıdır. Testin negatif sonuçlanması durumunda hastanın ve ailenin anksiyetesi önemli ölçüde sonlanacaktır. Öte yandan testin pozitif olması, gebeliğin erken döneminden itibaren hastanın uyarılmasını sağlayacak ve gebeliği uzatmak için gereksiz ilaç kullanımının ya da stresli bekleyişin önüne geçecektir.
Düşük yapan kadınlarda anne olma şansı: Tüp bebek tedavisi ile gebelik
Çalışmanın ilk etabında yaşları 18-42 arasında olan ve tüp bebek yoluyla gebe kalan 41 kadın analiz edilmiştir. Gebelik haftaları 4-6 hafta arasında olan kadınlarda ölçülen “periostin” seviyesi yüksek olanların gebeliği belirgin farkla (olmayanlara göre) düşükle sonuçlanmıştır. Periostin, embriyonun gelişme ve rahme tutunma döneminde anahtar rol oynayan bir proteindir. Yükselmiş seviyeleri hasar veya enfeksiyon göstergesidir.
Çalışmanın sonuçlarına göre periostin seviyeleri, gebeliğin akibeti konusunda umut vadeden bir biomarkırdır. Bu çalışmanın ileride gebelik kayıplarının nasıl engellenebileceği konusunda da faydalı olacağı açıktır. Bu protein ve düşük yapma olasılığı arasında gittikçe kuvvetlenen bağlantı, özellikle tüp bebek olguları açısından önemli bir gelişme olacaktır.
Düşük neden olur? Gebelikte düşüğe neden olan en önemli riskler
Bilim dünyasındaki tüm bu gelişmelere rağmen, gebeliğin sağlıkla devam etmesi ve düşük yapma olasılığının en aza inmesi için anne adaylarının yapması gerekenleri şöyle sıralayabiliriz:
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?