GBD Başkanı Salih Yüce: Kanserle etkili bir mücadele farkındalıkla mümkün

Yazan Hatice Pala Kaya
13 Ekim 2023   |    30 Kasım 2023    |   Kategori: Sağlık Gündemi Print

Meme kanserine dikkat çekmek amacıyla Genç Birikim Derneği tarafından Muş’ta “10. Uluslar arası Onkoloji Günleri” düzenlendi. “Hikayem Hayat Olsun” mottosuyla meme kanseriyle mücadeleyi kazanmış kadınların başarı hikayelerini paylaştığı etkinlikte, meme kanseriyle mücadelede önleyici yöntemler, güncel tedavi yaklaşımları, erken teşhisin tedavi sürecindeki önemi gibi konular her yönüyle ele alındı. Genç Birikim Derneği, Muş Ticaret ve Sanayi Odası, ONKO-SEV, Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa Birliği Başkanlığı, Türkiye Ulusal Ajansı ve Erasmus Programı ortaklığıyla düzenlenen organizasyonda bilim insanları, uzmanlar, farklı ülkelerden sivil toplum kuruluşları, onkoloji hastaları, ulusal ve uluslararası katılımcılar yer aldı.

Muş Ticaret ve Sanayi Odası’ndaki açılış töreninde konuşan Genç Birikim Derneği ve Onko-Sev Yönetim Kurulu Başkanı Salih Yüce, kanser konusunda toplumsal bir farkındalık yaratmanın önemine dikkati çekti. Genç yaşta kansere yakalandığını hatırlatan Yüce, kanserin varlığının, birey ve toplum tarafından erken fark edilmesi ve insanların bu konuda neler yapabileceğini bilmesinin kanser farkındalığı için önemli bir adım olduğunu söyledi.

Yüce, “Ben 20 yaşında kansere yakalandım ve kanser olduğum dönemde internet bu kadar yaygın değildi. Bilgiye bu kadar rahat ulaşılamıyordu. Biliyoruz ki, 2030 yılından sonra her evde bir kanser hastası olacak. O nedenle kanser hastalığı gelmeden biz kanseri tanımalıyız ki, kanser geldikten sonra mücadeleyi daha kolay bir şekilde başlatabilelim. Kanserle ne kadar tanışık yaşarsanız, ne kadar bilgiye erişebilirseniz kanserli bir hastaya da o kadar rahat dokunabilirsiniz” dedi.

Kanser hastalarına toplumun davranışı hastalıkla mücadeleyi etkiliyor

Kanser hastaları ile iletişim kurarken, kanser tanısı almış veya tedavisi devam eden kişilere sağlıklı bir birey gibi davranmak gerektiğinin önemini de dile getiren Salih Yüce, “Biz zaten sağlıklı bir bireyiz ve toplumdaki diğer sağlıklı bireyler gibi yaşamak için çaba sarf ediyoruz. Sizlerin bize acıması, üzülmesi aslında bizi toplumdan dışlıyor. Toplumdan dışladığı için de kendimizi ötekileştirmiş oluyoruz. Dolayısıyla sizler kanseri tanıdıkça, bir kanser hastasına nasıl mücadele edebilmeyi öğrendikçe bizler de bununla mücadeleyi çok daha rahat atlatabiliriz” dedi.

“Muş’ta kongre olmaz” dediler, biz başaracağımıza inandık

Muş’ta önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptıklarını belirten Salih Yüce, programa 10 ülkeden 120 gönüllünün katıldığı bilgisini verdi. 2005 yılında Avrupa’dan gelen 25 genç, il dışından gelen akademisyen ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla 1. Uluslararası Onkoloji Günleri’ni düzenlediklerini anlatan Yüce, şunları söyledi:

“Bu kongreye başladığımızda yapamazsınız, Muş gibi bir yerde olmayabilir demişlerdi ve bu toplantıyı ilk yaptığımızda başardığımıza inanmıştık. Bu yıl 10.’sunu yapıyoruz ve yaklaşık 280 konaklamalı misafirimiz var. Aramızda 10 ülkeden 120 yabancı konuğumuz var. 1999 yılında, yumuşak doku kanserine 20 yaşında yakalandım. Çok genç yaştaydım. Genç kanser hastaları ile kanserle mücadele etmek için Genç Birikim Derneği’ni kurduk. Bugün geldiğimiz noktada Avrupa’da, Türkiye’de ve gerçekten dünyada çok iyi bir networkun içinde yer almaya başladık. Bu bizim için olabildiğince mutluluk verici. Her yıl çeşitli hasta kongrelerine gidiyoruz ve buradan edindiğimiz bilgilerle, deneyimlerle hem kendi ilimizde hem de ülkemizde bunu yaygınlaştırmaya çalışıyoruz.”

Bu yıl etkinlikte yaklaşık 50 kanser hastasının yer aldığını kaydeden Salih Yüce, “Çok büyük bir adım bizim için. Çünkü Türkiye’nin coğrafi olarak değişik illerinden buraya geldiler. Meme kanseri hastaları olarak buradalar. Gelecek yıl kongremizi Türkiye’nin bütün illerine yayarak kanser hastalarını Muş’ta toplamak istiyoruz” diye konuştu.

Meme kanseriyle mücadele için farkındalık yürüyüşü yapıldı

Onkoloji Günleri kapsamında meme kanserine dikkati çekmek için farkındalık yürüyüşü yapıldı. Muş Ticaret ve Sanayi Odası önünde bir araya gelen ve aralarında 10 ülkeden 120 gönüllünün bulunduğu grup, şarkılar eşliğinde İstasyon Caddesi’nden Atatürk Parkı’na kadar yürüdü. Genç Birikim Derneği Başkanı Salih Yüce, yaptığı konuşmada, farkındalık yürüyüşüne katılan herkese teşekkür etti.

Muş’ta önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptıklarını belirten Yüce, “Türkiye’nin dört bir tarafından gelen sivil toplum kuruluşları, kanser hastaları, bilim insanları ve hemşerilerimizin katılımıyla farkındalık yürüyüşü gerçekleştirdik. Muşlu hemşerilerimiz var, güçleriyle destek verdi. Yürüyüşe 2 bin kişinin üzerinde katılım vardı” dedi.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla