Kolik, son yıllarda yenidoğan bebeklerde en sık rastlanan sağlık problemlerinden biri olarak öne çıkıyor. Kesin nedeni tam olarak saptanamayan kolik sebebiyle bebekler, saatlerce ağlayabilirken anne babalar da endişeye kapılabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mahmut Çivilibal bebeklerde gaz sancısı ve mücadele yöntemlerini anlattı.
Bebeklerde gaz sancısı (infantil kolik) 2-3 hafta ile 3 ay arasındaki bebeklerde haftada 3 günden fazla ve günün aynı saatlerinde en az 3 saat süren ağlama nöbetleri olarak tanımlanır. Bebeği takip eden çocuk hekimi mutlaka aileye infantil kolik hakkında detaylı bilgi vermelidir. Her ağlamanın nedeninin de gaz sancısı olmadığı unutulmamalıdır.
Kolik nedir, neden olur? Ağlayan bebekleri sakinleştirme yolları
Gaz sancısı çeken bebeklerde, yüksek tonlu aşırı ağlama ile birlikte genellikle ayaklarını karna çekme, gerinme, karın şişliğinde artma, barsak seslerinin duyulması, kusma, kabızlık veya sık kaka yapma görülülebilir.
Gaz sancısı ile mücadele etmenin en etkin yolu, konuyu iyi kavrama, varsa nedenlerini ortadan kaldırma ve aşağıda belirtilen yöntemlerle bebeği sakinleştirmeye çalışmaktır. Bilinmesi gereken en önemli şey, bebek 3 veya en geç 4 aylık olduğunda bu sıkıntılı durumun ortadan kalkacağıdır.
Hemen her istediğinde bebeğin kendini güvende hissetmesi açısından emzirilmeli. Kucakta hafif dans eder şekilde veya sallayarak, okşayarak görsel, işitsel ve dokunsal uyaranlar faydalı olacaktır.
Bebeğin tek başına anne sütü ile beslenmesi önemlidir. Ancak tek başına anne süttü alan bebeklerde de görülüyor olması nedeniyle annenin kendi beslenmesine dikkat etmesi, gaz yapıcı gıdalardan uzak durması çok önemlidir. Annenin içtiği inek sütünde bulunan alfa laktalbuminin bebeğe geçmesi ile alerji ve buna kolik ağrıları gelişebilir. Bunun dışında soya, kahve, fındık, fıstık, çikolata, kabuklu deniz ürünleri, brokoli, yeşilbiber ve baharatlı yiyecekler de benzer etkiye neden olabilir.
Davranışsal tedavi ve bebeği rahatlatacak uygulamalar en etkin yöntemlerdir. Bitki çayları ve bitkisel kökenli gaz giderici şuruplar yan etkilere neden olabileceğinden doktor bilgisi olmadan kullanılmamalıdır. Tedavide kullanılan çeşitli ilaçlar vardır, ancak etkileri çok sınırlıdır. Doktor önerisi olmaksızın kesinlikle gaz ilacı kullanılmamalıdır.
Yeni doğan bebeklerde en sık karşılaşılan sağlık sorunları nelerdir?
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?