Burada GATA’nın misyonuna uygun kimi tıp branşlarına ( hava ve uzay hekimliği, harp cerrahisi, sualtı hekimliği, kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer tehditlere karşı savunma gibi) ilişkin hizmetleri yürütme yükümlülüğü de Sağlık Bilimleri Üniversitesine verildi. Devredilen sağlık kuruluşlarında askeri personele ve bakmakla yükümlü oldukları kişilere öncelik tanınması da yine Kararnamede bir ilke olarak benimsendi.
Devredilen sağlık kuruluşlarının her türlü hak ve yükümlülükleri, alacak ve borçları, sözleşme ve taahhütleri, menkul malları ile taşıtları da Sağlık Bakanlığına geçti. Yine bu kurum ve kuruluşların gayrimenkulleri de içindeki müştemilatı ile birlikte Sağlık Bakanlığına verildi. Şayet hastaneler bir kampüs içindeyse ve tatbiki mümkünse bu arazi de bölünecek ve hastaneyle ilişkili olan kısmı Sağlık Bakanlığına devredilecek. GATA’ya bağlı yükseköğretim birimlerinin Sağlık Bilimleri Üniversitesine devrinde de bu ilke ve kurallar aynen benimsendi.
Burada en çok merak edilen husus bu sağlık kuruluşlarında çalışan personelin durumunun ne olacağıydı. Aslında bu husus Kararnamede kesin olarak çözüme kavuşturulmadı. Ancak Kararname ile iki ayrı komisyon oluşturulması hükme bağlandı.
Birinci komisyon Sağlık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve TSK Sağlık Komutanlığı temsilcilerinden oluşacak ve bu komisyon askeri hastanelerin maddi varlıkları ile personelinin envanterini çıkaracak. İkinci komisyon ise Sağlık Bilimleri Üniversitesi, GATA ve Maliye Bakanlığı temsilcilerinden oluşacak ve komisyon da GATA’ya bağlı yükseköğretim birimlerinin maddi varlıkları ile personelinin envanterini çıkaracak. Bu işlemler Kararname uyarınca Ağustos ayı sonuna kadar tamamlanacak.
Daha sonra her iki komisyon tarafından envanteri çıkarılan personelin durumu belirlenecek. Bu personel TSK, Sağlık Bilimleri Üniversitesi, YÖK ve Sağlık Bakanlığı’na dağıtılacak. Öyle anlaşılıyor ki mevcut sağlık personelinin bir kısmı TSK bünyesinde kalacak ancak önemli bir kısmı yukarıda belirtilen kurumlara devredilecek.
Ancak bu ayırmanın hangi ilke ve kurallara göre belirleneceği henüz belli değil. Yani hangi personelin TSK’da kalacağı hangilerinin Sağlık Bakanlığına ve diğer kurumlara geçeceğini şimdiden kestirmek güç. Örneğin akademik personelin tamamı Sağlık Bilimleri Üniversitesine devredilmez ise kalanlar YÖK’e bağlı kurumlara mı devredilecek şayet böyle olacak ise hangi üniversitelere gönderilecekler? Bu soruların cevabı henüz belli değil. Bu konuda Bakanlar Kurulunca bir idari düzenleme yapılacak. Ancak bu düzenlemenin ne zaman yapılacağı konusuna bir açıklık getirilmedi.
OHAL memur ve sağlık çalışanlarını nasıl etkileyecek? İş güvencesi, istifa ve atama
Devredilen personelin devir tarihinde eski kadro veya pozisyonlarına bağlı olarak almakta oldukları aylık, ek gösterge, her türlü zam ve tazminatları, sözleşme ücreti ile diğer malî hakları (fazla çalışma ücreti ile nöbet ücreti hariç) toplam net tutarının, atandıkları yeni kadro veya pozisyonlarının aylık, ek gösterge, her türlü zam ve tazminatları, sözleşme ücreti ile döner sermayeden yapılacak ek ödeme de dahil olmak üzere, diğer her türlü malî hakları toplam net tutarından fazla olması halinde, aradaki fark tutarı, atandıkları kadro veya pozisyonlarda kaldıkları sürece, kapanıncaya kadar herhangi bir kesintiye tâbi tutulmaksızın ayrıca tazminat olarak ödenecek.
Devredilen personelin döner sermaye ek ödemesi çalıştıkları birimlerdeki aynı kadro ve unvandaki personelin matrahı esas alınarak belirlenecek, ancak bu kişilere TSK Personeline ödenen sağlık hizmetleri tazminatı ödenmeyecek.
Her ne kadar Kararnamede açıkça ifade edilmemiş olsa da yeni kadroda hak edilen mali haklar toplamının eski kadrodaki mali haklar toplamından fazla olması durumunda personelin herhangi bir geri ödeme yapması söz konusu olmayacak. Bu kural SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığına devredilen personeli için de aynen getirilmişti. Burada fark tazminatının ödenmesinde personelin eski kurumdaki parasal hakları devir tarihi itibari ile dondurulacak. Yani sürekli bir revizyon olmayacak.
Ayrıca TSK Personel Kanununa tabi olup da bilahare devri yapılan personel terfi, aylık ve diğer mali ve sosyal haklar bakımından TSK Personel Kanuna tabi kalmaya devam edilecek. Bu kişiler mecburi hizmetlerini de yeni kurumlarında tamamlayacaklar.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?
Askerliğimi yapıyorım askeri hastanede ameliyat randevum vardı ekim ayında şimdi ne olucak teşekkür ederim
Iyi gunler dilerim ben gata da askerlik yapiyorum lakin son 3 ayim var terhis icin sorum su askerligimi gata da devam mi ettiricem yoksa farkli bi yere gondericekler mi teşekkür ederim