Fındık, lezzetli bir çerezdir; içerdiği antioksidanlar, sağlıklı yağlar, manganez, vitaminler ve mineraller sayesinde çok faydalı besindir. Kalp sağlığını korur, kan şekerini düşürür, içerdiği antioksidanlarla kansere karşı koruyabilir, vücutta iltihabı azaltır. Alerjiniz olmadığı sürece güvenle tüketebilirsiniz. Ancak antioksidanlar en yoğun olarak dış zarında bulunduğu için fındığı çiğ yemeyi tercih edin. Fındığın soğuk preslenmesiyle elde edilen yağı cilt ve saç bakımı yanında mutfakta da yoğun olarak kullanılan lezzetli bir yağdır. Bu yazımızda fındık ve fındık yağının faydaları ve kullanım şekilleri hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
İçindekiler
Fındık sodyum ve kolesterol içermeyen harika bir besin kaynağıdır. Tekli ve çoklu doymamış yağ kaynağıdır; pek çok vitamin ve mineral içeriğinin yanı sıra zengin bir lif kaynağıdır. Kalorisi yüksektir, ancak çok besleyicidir.
20 adet çiğ fındık aşağıdaki besinleri içerir:
1 su bardağı fındık yağı aşağıdaki besinleri içerir:
Antioksidanlar vücudu oksidatif strese karşı koruyan bileşiklerdir. Oksidatif stres ise yaşlanmayı hızlandıran, hücre yapısına zarar vererek kanser ve kalp hastalığı riskini arttıran bir durumdur.
Omega 3 nedir, ne işe yarar? Faydaları nelerdir, hangi gıdalarda bulunur?
Fındıkta en bol bulunan antioksidanlar fenolik bileşiklerdir. Araştırmalar fındık yemenin vücutta oksidatif stresi önemli ölçüde azalttığını göstermektedir. Ancak fındığın içerdiği antioksidanlar zar kısmında daha yoğundur. Bu nedenle üstündeki zar-kabuğu soyulmamış, çiğ tüketilmesi önerilir.
Fındık içerdiği antioksidanlar, yağ asitleri, lif, potasyum ve magnezyum sayesinde kan basıncının normalleşmesine yardımcı olur, kandaki kötü kolesterol (LDL) ve trigliserit seviyelerini düşürerek kalp hastalığı riskini azaltabilir. (1)
Araştırmalar, fındıktaki ana yağ asidi olan oleik asidin insülin duyarlılığını arttırmaya yardımcı olabileceğini, ayrıca açlık kan şekeri ve insülin düzeylerini önemli ölçüde azaltabileceğini göstermektedir. (2)
Bu da fındığın tip 2 diyabet hastaları için iyi bir besin olduğunu, ayrıca bu hastalıktan da korunmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir.
Fındığın içerdiği antioksidanlardan proantosiyanidin ve E vitamininin ve ayrıca yüksek oranda manganezin, rahim ağzı, karaciğer, meme ve kolon kanseri gibi bazı kanser türlerini önlemeye veya tedavi etmeye yardımcı olabileceği düşünülmektedir. (3)
E vitamini, hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve eksikliği
Ancak şimdiye kadar yapılanların hepsi test tüpü ya da hayvan çalışmalarıdır. Aynı sonuçların insanlar için de geçerli olup olmadığını görmek için daha ileri çalışmalara ihtiyaç var.
İnflamasyon, artrit ve diğer iltihabı hastalıklara zemin hazırlar. Düzenli fındık tüketmek, içerdiği yüksek oranda sağlıklı yağ sayesinde vücutta iltihabı azaltabilir. Ancak fındık tek başına bunun için yeterli değildir. Ayrıca kalori kontrollü bir beslenme uygulamak da gerekir. (4)
Fındık yağı, pres makinesi yardımıyla fındıktan çıkarılan yağdır. Özellikle cilde faydaları ile bilinse de mutfakta kullanımı da son derece sağlıklıdır. Zeytinyağı kadar besleyicidir. İçerdiği yüksek oranda bir tür tekli doymamış yağ asidi olan oleik asit sayesinde kanda iyi kolesterolü (HDL) yükseltirken kötü kolesterol seviyelerini düşürür. Ayrıca topikal olarak uygulandığında cildi nemlendirir, yumuşatır ve esneklik kazandırır.
Potasyum nedir? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve zararları
Fındık yağını cildinize direkt uygulayabilir ya da taşıyıcı yağ olduğu için diğer yağlarla karıştırabilirsiniz. Ancak uygulamadan önce mutlaka cildinizin küçük bir bölgesinde alerji testi yapmayı ihmal etmeyin. Kolunuzun iç kısmına az miktarda yağ sürüp bir bandajla örtün ve ertesi güne kadar bekleyin. Eğer herhangi bir kızarıklık veya tahriş yaşarsanız fındık yağını kesinlikle kullanmayın. Eğer herhangi bir sorun yaşamazsanız:
Fındık yağı, saç ve saç derisi için besleyici yağ asitleri, proteinler ve vitaminler içerir:
Fındık yağı, içerdiği yağ asitleri, proteinler ve vitaminlerle saç ve saç derisini besleyebilir. Saç dökülmesini önleyebilir ve saçların uzarken cansızlaşmamasını sağlayabilir. Saçları nemlendirir ve parlatır. Ancak yeni saçların çıkmasını sağladığına dair henüz yeterli bilgi mevcut değil.
Saç dökülmesi neden olur, nasıl önlenir? En etkili tedavi yöntemleri
Malzemeler:
Uygulanışı
Fındık yağı saç ve cilt bakımının yanında mutfakta da yaygın olarak kullanılan lezzetli bir yağdır. Salatalarda ve yemeklerde zeytinyağı yerine kullanılabilir. Fırında et, balık ya da sebze yemeklerine lezzet katabilir.
Ayrıca fındık yağının ahududu veya çikolatayla uyumlu, hamur işlerine, kurabiyelere, pasta ve tatlılara yakışan cevizli bir lezzeti vardır.
Lavanta neye iyi gelir? Yağı nasıl kullanılır? Faydaları ve zararları
Fındık yağı diğer yağlara oranla pahalı olabilir ve çok da uzun ömürlü değildir. Oldukça hızlı oksitlendiği için saklaması zor bir yağdır. Bu nedenle, kısa sürede tüketebileceğiniz miktarlarda satın almayı tercih edin.
Fındık genel olarak güvenli bir besindir, ancak bazı insanlarda hayati tehlike oluşturacak düzeyde alerjiye neden olabilir.
Fındık genel olarak güvenli ancak yüksek kalorili bir besindir. Çok fazla yerseniz kilo alabilirsiniz. Ayrıca içerdiği bileşikler fındığı sindirmemizi zorlaştırabilir. Bu yüzden çok fazla yedikten sonra şişkinlik ve gaz hissedebilirsiniz. Yüksek yağ oranı nedeniyle ishale de neden olabilir.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?