Araştırmacılar, felcin zarar verdiği fare beynine aşılanmış insan kök hücrelerinden nöron üretmek için 3K3A-APC isimli insan proteini kullandıklarını ve çok başarılı sonuçlar elde ettiklerini duyurdular. Klinik araştırmalar için halihazırda onaylanmış bir ilaç kullanan araştırmacılar beyin hasarını azalttı ve felç geçiren farelerde yeni beyin hücrelerinin büyümesini artırdı. Manchester Üniversitesinden araştırmacılar, felcin neden olduğu hasarı sınırlayabilecek ve beyindeki etkilenmiş bölgede tamiri teşvik eden yeni bir tedavi geliştirdiler. Dahası, kullandıkları ilaç zaten klinik olarak onaylı ve kullanımda.
Araştırmacılar, elde ettikleri sonuçları Nature Medicine dergisinde yayınladılar. En sık görülen inme tipi olan iskemik inmelere karşı geliştirilen bu yeni tedavi yöntemi, farelerde denedi. İnme gecirmiş olan farelere uygulanan interlökin-1 reseptör antagonisti (IL-1Ra), romatoid artrit tedavisinde zaten lisanslı bir anti-inflamatuvar ilaç olarak biliniyor.
Tedavi uygulanan farelerde felç sonrasında beyin hasarı miktarında ciddi bir azalma olduğu saptandı. Tedaviden sonraki günlerde ilacın beyin hasarına maruz kalan bölgelerde nörojenezi (yeni hücrelerin doğuşu) artırdığı da belirlendi. Tedavi gören fareler, felç yüzünden kaybettikleri motor becerilerine bile yeniden kavuştu.
Araştırmacılar, farelerin düşmeden dönen bir çubuk üzerinde yürümelerini sağlayarak motor işlevleri test etti. Zilkha Nörogenetik Enstitüsü’nde araştırma fizyolojisi ve biyofizik alanının eş başkanı olan Doç. Dr. Zhen Zhao, insan kök hücreleri ile birlikte verilen 3K3A-APC ile tedavi edilen farelerde kayda değer düzelme saptadıklarını belirtiyor.
Felç sonrasında beynin devresini test etmek için araştırmacılar, kök hücreleri nöronal aktivite göstergesi ile işaretledikten sonra farelerin pençelerini mekanik bir titreşimle uyarmışlardır. Araştırmada 3K3A-APC ile tedavi edilen farelerde yaralı alanın, plasebo ile tedavi edilen farelerden çok daha fazla aktive olduğunu saptadılar.
Çalışmadan elde edilen bu sonuçlar, kök hücrelerden büyüyen nöronların konakçının beyin devrelerine işlevsel olarak entegre edildiğini göstermektedir.
Dünya genelinde beşinci öneli ölüm nedeni olarak bilinen inme aynı zamanda en önemli sakatlık nedenlerinden birisi olarak gösteriliyor. Genellikle bir kan pıhtısı veya atardamarlardan ayrılan ve beyne seyahat eden yağ birikimi nedeniyle beyindeki kan akışı kesildiğinde ortaya çıkan inme hali çok tehlikelidir, çünkü beyin hücreleri inmeden kısa süre sonra ölebilir ve kalıcı hasarlara hatta ölümüne neden olabilir.
İnme kaynaklı beyindeki hasarları yeterince önleyecek veya tersine çevirecek bir mevcut bir tedavi yöntemi halen yok, ancak Manchester araştırmacıları, yeni yöntemin bu durumu değiştirebileceğine inanıyor. Hâlâ klinik araştırma aşamada olan bu yöntem ciddi bir umut olarak görülüyor ve çok kısa bir zaman içinde insan testlerine geçilmesi umuyorlar.
Kaynak: 3K3A–activated protein C stimulates postischemic neuronal repair by human neural stem cells in mice. Nature Medicine. Y. Wang, Z. Zhao, S. Rege, M. Wang, G. Si, Yi Zhou, S. Wang, J. Griffin, S. Goldman, B. Zlokovic. 2016; DOI: 10.1038/nm.4154.
Makalenin tam metnine aşagıdaki linkten ulaşılabilir:
https://www.nature.com/nm/journal/v22/n9/full/nm.4154.html
Activated protein C (APC) is a blood protease with anticoagulant activity and cell-signaling activities mediated by the activation of protease-activated receptor (F2R, also known as PAR1) and F2RL1 (also known as PAR3) via noncanonical cleavage. Recombinant variants of APC, such as the 3K3A-APC (Lys191–193Ala) mutant in which three Lys residues (KKK191–193) were replaced with alanine, and/or its other mutants with reduced (>90%) anticoagulant activity, engineered to reduce APC-associated bleeding risk while retaining normal cell-signaling activity, have shown benefits in preclinical models of ischemic stroke, brain trauma, multiple sclerosis, amyotrophic lateral sclerosis, sepsis, ischemic and reperfusion injury of heart, kidney and liver, pulmonary, kidney and gastrointestinal inflammation, diabetes and lethal body radiation. On the basis of proof-of-concept studies and an excellent safety profile in humans, 3K3A-APC has advanced to clinical trials as a neuroprotectant in ischemic stroke.
Recently, 3K3A-APC has been shown to stimulate neuronal production by human neural stem and progenitor cells (NSCs) in vitro via a PAR1–PAR3–sphingosine-1-phosphate-receptor 1–Akt pathway, which suggests the potential for APC-based treatment as a strategy for structural repair in the human central nervous (CNS) system. Here we report that late postischemic treatment of mice with 3K3A-APC stimulates neuronal production by transplanted human NSCs, promotes circuit restoration and improves functional recovery. Thus, 3K3A-APC-potentiated neuronal recruitment from engrafted NSCs might offer a new approach to the treatment of stroke and related neurological disorders.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?
İnsallah sifa olur felclilere
Bu ilaci insanlarda denedilermi acaba