Vücudumuzda sindirilmiş şekerin aldığı biçim olan glikozun fazlası, sağlığımız açısından risk oluşturur. Şeker, beyaz un içeren glisemik endeksi yüksek gıdalar, kandaki glikoz düzeyinin hızla artış göstermesine neden olur.
Glikozun hücrelere girmesine izin vermek amacıyla vücudumuz insülin salgılamaya başlar. İnsülin salgılanmasının yanı sıra, IGFR adı verilen başka bir molekül de vücutta salgılanır. Bu molekül, hücre büyümesini desteklemesiyle dikkat çeker. Özetle şeker; kanserli dokuları besleyerek, daha hızlı büyümeleri riskini oluşturur.
Şeker tüketimi ve sağlık! Hiç şeker tüketmeyecek miyiz, hepsi zararlı mı?
√ Şeker
√ Bal ve reçel
√ Frukoz ve dekstroz gibi şuruplar
√ Beyaz ekmek, beyaz pirinç, çok pişirilmiş beyaz makarna
√ Sandviç ekmekleri ve simit
√ Patates
√ Şekerde pişirilmiş ve şurup içindeki meyveler
√ Endüstriyel meyve suları ve asitli içecekler
Diyabet hastalarının kansere yakalanma oranları daha fazladır. O nedenle, diyabete neden olan yukarıdaki besin ve içecek grupları tüketilirken çok dikkatli olunmalıdır. Ayrıca yüksek glisemik endeksinin; pankreas, kolon ve yumurtalık kanserlerini tetiklediği de unutulmamalıdır.
Aldığımız kalorilerin büyük bir kısmı; rafine şeker, ağartılmış un ve bitkisel yağlar gibi kaynaklardan vücudumuza girer. Bu besinler; bedenimizin işlevlerini yerine getirmesini sağlamak için gereken proteinler, vitaminler, mineraller veya Omega 3 yağ asitlerinin hiçbirini içermez.
Kullanılan rafine şeker ve beyaz un miktarını azaltmak; kandaki insülin ve IGFR düzeylerini hızla düşürüp, kanser riskinin de azalmasını sağlar. Daha sağlıklı bir cilde sahip olmak da şekerden uzak bir beslenme tarzıyla mümkün olur.
Şeker yerine alternatif olarak bitter çikolata, kiraz ve ahududu gibi doğal tatlandırıcılar tüketilebilir. Kiraz, yaban mersini ve ahududu gibi meyveler ayrıca kan şekerini düzenlemeye yardımcı olacağından, tüketilmesi tavsiye edilir.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?