Çalışmanın sonuçlarını değerlendiren Aktif Yaşam Derneği Bilim Kurulu üyesi ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Murat Zergeroğlu, uzun saatler oturmanın ölümcül sonuçlar yaratabileceğini ve sağlıklı bir yaşam için masa başında çalışan insanların iş yerlerinde hareket etmesi gerektiğini belirtti.
Dünya Sağlık Örgütü’nün araştırmaları da hareketsiz yaşamın ölüm riskleri arasındaki yükselişini resmediyor. 2002 Dünya Sağlık Raporu’na göre fiziksel inaktivite, gelişmiş ülkelerdeki 10 ölüm nedeni arasında sigara, tansiyon, alkol, kolesterol, obezite ve yetersiz beslenmeden sonra 7. sırada yer alırken 2010 yılı verilerinde küresel ölüm faktörleri arasında 4. sıraya yükseldi.
St. Luke’s-Roosevelt hastanesi kardiyoloji uzmanı Dr. David Cohen uzun süre oturmanın, sigara kadar etkili olduğunu belirtirken, sedanter (hareketsiz) bir yaşam sürmenin kalp rahatsızlıkları, obezite, diyabet, kanser ve hatta erken ölüm riskini arttırdığını belirtti.
Prof. Dr. Ali Murat Zergeroğlu konu ile ilgili “Teknolojinin ilerlemesi aslında hareket dizayn edilmiş bedenimizi giderek hareketsizliğe itmekte, hareketsiz yaşam tarzı da başta obezite, diyabet, kalp hastalıkları olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkarmaktadır. Uzun süre ofiste, masa başında çalışan kişiler için bu hastalıklara yakalanma riski daha da fazladır,”görüşünde bulundu.
Daha az oturmak ve gün içinde aktif olmak sağlıklı ve kaliteli bir yaşam tarzı için gerekli en önemli faktörlerden biri. Çalışmalar, iş yerinde fiziksel olarak aktif olan bireylerin daha az stresli ve çok daha üretken olduğunu gösteriyor. Siz de iş yerinizde aktif olabilirsiniz.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?