Excimer lazer teknolojisi, gözlük ve kontakt lens kullanmak istemeyenler için önemli bir tedavidir. Ancak her gözlük kullanan lazer operasyonu için uygun olmayabilir. Lazerin uygulandığı kornea tabakası ince ise, hastada yoğun göz kuruluğu varsa veya düzeltilmesi gereken gözlük numarası 6 numaradan yüksek miyop, 2 numaradan yüksek hipermetrop veya astigmatsa lazer tedavisi uygun olmayabilir. Bu durumda kornea çok inceleceği için cerrahi riskler artacaktır. Yüksek numaralar için uygulanan lazer tedavisinin göz kuruluğu ve gece görüş problemlerini artırabileceği ve kimi zamanda ikinci bir lazer tedavisine ihtiyaç duyulabileceği bilinmelidir.
Fakik göz içi lens cerrahisi, yaklaşık 20 yıldır üzerinde çalışılan ve başarılı sonuçlar alınan bir cerrahi tekniktir. Lazerin sınırlı kaldığı; gözleri 12-14 numara miyop, 6 numara hipermetrop ya da 5 numara astigmat gibi refraksiyon kusuru olan kişilerin gözlükten kurtulması adına önemlidir. Bu tedavi, yaşı 20-45 arasında olan kişilere uygulanmaktadır. Burada hastaların çok iyi seçilmesi, lensin hastaya uygun dizayn edilmesi gerekmektedir. Öncelikle mercek seçimi için, göz içi kompartımanların derinlik ve kalınlık ölçümleri yapılır. Bu cerrahi teknikte, gözyaşı fonksiyonu bozulmamakta, kornea inceltilmemekte ve ikincil bir lazer tedavisine de gerek duyulmamaktadır.
Bu tedavi için gözlerin her zaman çok yüksek numarada olması gerekmemektedir. 2 numara miyobu, 1 numara astigmatı olan kişilere de, lazer için kornea kalınlıkları yeterli değilse fakik göz içi lens cerrahisi uygulanabilir.
Fakik göz içi lens cerrahisinde, göz içine aynı bir kontakt lensi andıran lens yerleştirilmektedir. Bu lens, dışarıdan bakıldığında gözle görülemeyecek kadar şeffaf ve incedir. Göz içi dokulara uyumlu bir materyalden üretilir. Aynı insanın kendi doğal lensi gibi ışığın geçişine ve kırılmasına izin verir. Gözün renkli tabakası ile saydam lens tabakasının arasına bu lens yaklaşık 20 dakikalık bir operasyonla yerleştirilmektedir.
Göz tansiyonu (Glokom) nedir? Nedenleri, belirtileri ve tedavisi
Fakik göz içi lens cerrahisi, hasta konforunu ciddi anlamda artıran bir yöntemdir. Lens küçük kesilerle göz içine yerleştirildiği için hastanede yatış gerektirmemektedir. Ameliyat sonrası hasta 1 -2 saat göz tansiyonu açısından izlenir ve daha sonra taburcu olur. Cerrahi insizyon yeri yaklaşık 24 saat sonra iyileşir; hasta yüzünü yıkayabilir ve banyo yapabilir. Ayrıca her türlü fiziksel aktiviteyi de rahatlıkla yerine getirebilir; 1 hafta içinde rahatlıkla spor yapabilir hatta yüzebilir. Hasta birinci ay, altıncı ay ve daha sonra yılda bir kez göz tansiyonu, göz içi inflamasyon ve katarakt gelişimi açısından takip edilir. Herhangi bir risk hissedildiğinde lazerden farklı olarak lens çıkartılıp, ameliyat öncesi duruma geri dönmek mümkündür.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?