Bakan Koca: Performansa göre ek ödeme üzerinde yeniden çalışıyoruz

Yazan Hatice Pala Kaya
Kategori: Sağlık Gündemi Print

Sağlık Bakanlığı, 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle Ankara’da bir etkinlik programı düzenledi. Bakanlığın ev sahipliğinde, 81 ilden gelen sağlık çalışanlarıyla birlikte Tıp Bayramı kutlandı. Gecede bir konuşma yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sağlık personeline performans ve ek ödemelerle ilgili önemli değişiklikler yapılacağının işaretini verdi. “14 Mart’ı sadece bir gün bayram olarak kutlamak yerine, tüm sağlık çalışanlarımızı kucaklıyor ve bu haftayı Sağlık Haftası olarak kutluyoruz. Bu yıl Tıp Bayramı kutlamalarının 100. Yılı olması münasebetiyle özel bir önem taşımaktadır” diyen Fahrettin Koca, doktorundan hasta bakıcısına kadar bütün personelin fedakarlıkla hizmet ettiğini vurguladı.

Performans sistemi değişecek

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, zaman zaman eleştirilere de konu olan sağlık hizmetlerinin izlenmesinde ve mali olarak düzenlenmesinde de etkili “performans sisteminin” gözden geçirildiğini de açıkladı. Bakan Koca, performans uygulamasının başladığı dönemdeki şartların değiştiğine işaret ederek şunları kaydetti: “Bireysel performans ölçümü ve buna göre ek ödeme yapılması üzerinde yeniden çalışıyoruz. Bunun uygulamaya konduğu dönemdeki gerekçeler değişmiştir; kuyrukların kaldırılması amacına çoktan ulaşılmıştır.

Performansa göre ek ödeme amacından uzaklaşmış, kalite kriter olmaktan çıkarılmış ve başta doktorlar olmak üzere sağlık personeline dengeli ek ödeme modeline dönüşmüştür. Bu nedenle güncel hedeflere göre tekrar düzenlenecektir. Zor, nöbeti olan, riskli alanları cazip hale getirecek düzenlemeler yapacak şekilde çalışmalarımızı yürütüyoruz.”

Yerli üretimi destekliyoruz

Sağlık Bakanlığının, kritik ilaçlar, aşı, tıbbi cihaz ve sarf malzemelerinin yerli üretiminin artırılması için uzun süredir çaba harcadığını kaydeden Fahrettin Koca, Ankara Bilkent Şehir Hastanesinin Hacettepe, ODTÜ, Bilkent gibi büyük üniversitelerin yakınında olduğunu, eğitim, bilim ve araştırmaların yürütülmesi için bir fırsat doğduğunu kaydetti. Bakan Koca bu fırsatı değerlendirmek üzere “Sağlık Teknolojileri Vadisi” yaklaşımıyla bir çalışma içinde olunduğunu bildirerek, “Bu bölgeyi bir Sağlık Teknolojileri Vadisine dönüştürmek istiyoruz.

Türkiye Sağlık Enstitüleri’nin, (TÜSEB) üniversitelerimizin ve girişimcilerimizin, devletimizin desteği ile büyük bir sinerji yakalaması ve sağlık teknolojilerinde yerlileştirme ve millileştirme adına büyük bir adım atması mümkündür. Üniversiteler ile Devlet hastanelerinin birlikte kullanımında, yeni açılımlar getirmek istiyoruz. Bu amaçla yasal düzenlemeler yaptık. Alt mevzuat tamamlanınca yürürlüğe girecek bu uygulamaya göre, hastanede görev yapan tıp doktoru öğretim üyelerinin önceliğine göre hizmet, eğitim ve araştırma sorumluluklarını güvence altına alacak bireysel sözleşmeler yapılacaktır” dedi.

Fiili hizmet zammı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sağlık personeline kamuoyundaki adı emekliliğe yönelik “yıpranma olan” fiili hizmet zammı verilmesinin uygulamaya girdiğini hatırlatarak, bunun sağlık personelinin emeklilikte daha yüksek gelir elde etmesini sağlayacağını, düzenlemenin yapıldığı kanunun emeklilere ek ödemeyi de içerdiğini kaydetti.

Bakan Koca, “Geçtiğimiz 3 Ağustos’ta yürürlüğe giren kanun değişikliği ile çok önemli bir adım atıldı. Bu yılbaşından itibaren hekim emekli maaşlarında ek ödeme yapılarak artış sağlanmış oldu. Sağlık Personelinin ‘Fiili Hizmet Zammı’ veya genel bilinen adıyla yıpranma payı uzun süredir sağlık çalışanlarımızın merakla bekledikleri bir husustu. Bundan böyle, sağlık personelimiz her 6 yılda bir yıl fazla çalışmış sayılacaktır. 30 yıl hizmet veren bir sağlık personeli 35 yıl çalışmış gibi emeklilik haklarından faydalanabilecektir. Ayrıca fiili hizmet zammının yarısı kadar yaş haddinde de azalma olacak, yani erken emeklilik fırsatı doğacaktır” bilgisini verdi.

Sağlık personelinin uğradığı şiddetle mücadele

Sağlık çalışanlarının güvenli bir ortamda çalışmasını, güçlü hasta-hekim iletişimini önemsediklerini belirten Fahrettin Koca, yasal düzenlemeyle sağlık çalışanına şiddet uygulamasının şikayete bağlı olmaktan çıkarılıp, kolluk kuvvetlerince doğrudan işlem başlatılması gereken durumlar arasına alındığını hatırlattı. Koca, sağlık personelinin ifadesinin işyerinde alınması uygulamasını da sağladıklarını açıkladı.

Cezanın değişmesi için de çalışılıyor

Bakan Fahrettin Koca, şiddetle ilgili cezaların hapis yerine belirli şartlar altında para cezasına çevrilebildiğini ya da erteleme verilebildiğini de belirterek, bu konuda değişiklik istediklerini açıkladı. Sağlık Bakanı, Fahrettin Koca “Ceza Kanunu’nda sadece sağlık çalışanlarına yönelik değil, bütün şiddet olaylarında, hırsızlık, gasp ve benzeri olaylarda herkesi ilgilendiren kamu vicdanını rahatlatıcı genel bir düzenlemenin yapılması yönünde çalışmalar yürütülüyor. Şiddet asla kabul edilemez, hele görevi insana hizmet etmek olan sağlıkçılar için hiçbir şekilde duymak istemediğimiz bir kavramdır. Sadece sağlıkçılara yönelik olarak değil, bütün insanlar için kabul edilemez bir durumdur. Hemen her gün şiddet olaylarının haberlerde yer alması hepimizi derinden üzmektedir” diye konuştu.

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin hiçbir koşulda kabul edilemeyeceğini söyleyen Bakan Fahrettin Koca, caydırıcılığa yönelik yasal-idari çözümler yanında, “Sağlıkta Şiddeti Önleme Eylem Planı” ile planlanan şekilde bilinçlendirme ve diğer çözümlerin de uygulanmaya başlandığını anlattı.

Bakan Koca, diğer düzenlemeleri; bilinçlendirme, hasta-sağlık personeli ortak fiziksel alanlarının iyileştirilmesi, iş yükünün azaltılması, malpraktis ve tazminat tehdidinden kurtulma, vatandaşların sağlık okuryazarlığının artırılması, sağlık hizmeti verme ve alma kültürünün yeni bir tanımlamayla geliştirilmesi ve hasta hekim iletişimini geliştirici eylemlerinin planlandığını açıkladı. Bakan Fahrettin Koca, “Çalışan Hakları ve Güvenliği Uygulamaları Rehberi”yle de bu alanda yapılabilecekler konusunda bir rehberin ortaya konulduğunu bildirdi.

Altyapı uygun hale geliyor

Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’nin açılışının 14 Mart günü yapıldığına işaret eden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, şehir hastanelerinin önemli bir altyapı sağladığına işaret ederek, “Şehir Hastaneleri, sadece Kamu Özel İşbirliği ile yapılan hastaneler değil, yeni dönemde fonksiyonel yapısı ile farklılık gösteren, özellikle bulunduğu bölgede son noktada sağlık hizmetinin verildiği, hastanın artık başka bir sağlık kurumuna sevk edilmediği, üniversitelerin de içinde olduğu, eğitim ve araştırma faaliyetlerinin yürütüldüğü müstesna bir üs olacaktır. Şehir Hastanelerini, dünyaca bilinen bir marka yapma kararlılığındayız.

Ülkemizin potansiyelini dünyaya açacak, sağlık turizminde önde olan hemen her ülkeden daha iyi bir alt yapıya sahibiz. Sağlık turizmini bir Devlet politikası haline getirip, kuruluşunu gerçekleştirdiğimiz, Ulusal Sağlık Hizmetleri Anonim Şirketi (USHAŞ) marifetiyle kapasitemizi dünyaya duyurmayı hedefliyoruz” dedi.

Etkinlik programında, aile hekimleri adına Yılmaz Yeniocak, acil servis hekimleri adına Ömer Dinç, uzman hekimler adına Emel Uyar da bir konuşma yaptı. Sağlık Bakanlığı 14 Mart Tıp Bayramı Etkinliğinde “Biz sağlık ordusuyuz” adlı kısa film gösterildi ve 81 ilden gelen sağlık çalışanlarına Tıp Bayramı’nın 100. yılı dolayısıyla bastırılan anı pulu ve hediyeler verildi. Program, Eda Karaytuğ’un konseriyle son buldu.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla