Çocukların duygusal ve sosyal gelişiminde önemli rol oynayan hayvan sevgisinin küçük yaşlardan itibaren aşılanması gerekiyor. Çocuğun çıkar gözetmeden bir hayvanla sevgi bağı oluşturması ve sorumluluk alması onu hayata hazırlayarak anne babalara da önemli kolaylıklar sağlıyor. Çocuk ve Ergen Psikolojisi Uzmanı Psikolog Elit Bıyıkoğlu, çocukların kişisel gelişiminde hayvan sevgisinin önemi hakkında bilgi verdi.
Yapılan araştırmalar, evcil hayvan besleyen kişilerin evcil hayvan beslemeyenlere oranla psikolojik durumlarının daha iyi olduğunu, fiziksel olarak daha sağlıklı ve fit olduklarını, olumsuz duygularla daha kolay baş ettiklerini, disiplinli ve dışa dönük olup, kendilerini daha az yalnız hissettiklerini göstermektedir.
Evcil hayvanı olan çocuklar, olmayanlara oranla daha fazla kendi benliğine saygı göstermektedir. Evde evcil hayvanın bakımı ile ilgili görev paylaşımlarına çocuğun katılması, bu katılımın kabul edilmesi ve ödüllendirilmesi önemlidir.
Çocuklara hayvan bakımı konusunda yaşına uygun görevler yüklenmesi ve bu görevleri çocuğun başarı ile tamamlamasına izin verilmesi, çocuğun kendini daha yetkin hissetmesine yardımcı olarak, onların özsaygı ve özgüven gelişimine katkı sağlamaktadır.
Evcil hayvanı olan çocukların sosyal ve duygusal gelişiminde bir diğer önemli nokta, özerkliğin gelişimidir. Hayvan beslemek, çocuğun kendi kararlarını kendi verebilen bir birey olma becerisini arttırmaktadır. Özellikle çocukluktan ergenliğe geçiş döneminde evcil hayvanı olan çocukların yaş itibariyle hayvanın bakımı ile ilgili konularda daha fazla sorumluluk alması, onların özerklik kazanımını desteklemektedir.
Evcil hayvan beslemek, çocukların sosyal becerilerinde de olumlu gelişme göstermektedir. Evde köpekle büyüyen çocukların, daha fazla sosyal yetkinliğe sahip davranışlar gösterdikleri ve yetişkinliklerinde de bunu korudukları görülmektedir.
Sosyal yetkinlik, çocukların sosyal gruplara girmesini kolaylaştırır, böylece sosyal desteğin daha fazla hissedilmesine olanak sağlayarak stres azaltıcı bir etki yapar. Dolayısıyla, ruhsal sağlığına olumlu bir katkısı bulunmaktadır.
Sosyal zeka gelişiminin temelini oluşturan empati, çocukların evcil hayvan beslemesi ile geliştirilebilen bir beceridir. Hayvanla empati kurma ve onun ihtiyaçlarını anlama becerisi, aynı zamanda insanlarla empati kurma yeteneğini de geliştirmektedir.
Evcil hayvanı ile doğru bir bağ kuran çocuğun empati yeteneği daha fazla gelişmektedir ve bu çocuklar yardımsever davranışları daha fazla göstermektedir. Çocuklarda empati gelişimi ne çeşit bir evcil hayvan beslendiğine göre de değişebilmektedir. Araştırmalar; çocukların köpek beslemesinin diğer hayvanları beslemeye oranla daha fazla empati geliştirdiğini ortaya koymaktadır.
Evcil hayvan beslemek kalp ve damar hastalıkları riskini azaltıyor
Evde evcil bir hayvan olması, ailenin birlikte geçirdiği zamanın süresini de artırmakta ve dolayısıyla ebeveynlerin çocuklarıyla olan iletişiminin, aile birliğinin güçlenmesini sağlamaktadır. Hayvanlar, kardeşlerin de birbirleriyle olan ilişkilerini olumlu yönde etkiler. Çocuklara ortak bir ilgi alanı yaratmakta, işbirliği ve paylaşım davranışlarını sergilemesine zemin hazırlamaktadır. Ebeveynlerin dikkat etmesi gereken en önemli nokta, evcil hayvanın refahı ve bakımından ilk olarak kendilerinin sorumlu olduğunu unutmamak ve çocuklarına örnek bir rol model olarak hayvan sevgisini aşılamaya özen göstermektir.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?