Yaklaşık 20 yılı kapsayan (1990-2012) Behavioral Risk Factor Surveillance Survey (BRFSS), sağlık kayıtlarını inceleyen araştırmacılar kullandıkları verilerin 5 milyon kişiyi kapsadığını belirtiyor. Alkol bağımlılığı ve obezitenin gençler için daha ciddi bir sağlık riski olduğuna işaret eden araştırmacılar, bu iki önemli sağlık riski ile kıyaslandığında esrarın çok masum kaldığını bu nedenle sınırlı da olsa legalize edilmesini öneriyor.
Esrarı yasaklayan kanunların değiştirilmesini öneren araştırmacılar, son yıllardan esrarın tıbbi ilaç olarak pek çok alanda kullanılmaya başlandığı işaret ederek mevcut önyargıların değiştirilmesi gerektiğini savundular. Kanser hastalarındaki ağrıyı dindirmek için de kullanılan esrar pek çok ülkede doktorlar tarafından reçete edilebiliyor. İlaç olarak yaşlılara verilen marihuana genellikle fiziksel olarak daha zayıf ve vücut fonksiyonlarını kullanırken acı çeken insanları ağrılarını dindirmek için kullanılıyor.
Genç denekler üzerinde yapılan araştırmada ise, özellikle marihuana kullanımının alkol kullanımını azalttığı öne sürüldü. Bir şişe biranın 150, bir kadeh şarabın ise 120 kalori olduğu belirten araştırmacılar, esrarın doğal bir bitki olduğu için vücutta kalori biriktirmediğini ve alkol gibi yüksek kalorili içeceklerin tüketimini azalttığını ileri sürüyor.
Kaynak: The Effect of Medical Marijuana Laws on Body Weight. J. Sabia, J. Swigert and Timothy Young. 25 NOV 2015. DOI: 10.1002/hec.3267
Makalenin tam metnine aşağıdaki linkten ulaşılabilmektedir:
Abstract
This study is the first to examine the effects of medical marijuana laws (MMLs) on body weight, physical wellness, and exercise. Using data from the 1990 to 2012 Behavioral Risk Factor Surveillance System and a difference-in-difference approach, we find that the enforcement of MMLs is associated with a 2% to 6% decline in the probability of obesity. We find some evidence of age-specific heterogeneity in mechanisms. For older individuals, MML-induced increases in physical mobility may be a relatively important channel, while for younger individuals, a reduction in consumption of alcohol, a substitute for marijuana, appears more important. These findings are consistent with the hypothesis that MMLs may be more likely to induce marijuana use for health-related reasons among older individuals, and cause substitution toward lower-calorie recreational ‘highs’ among younger individuals. Our estimates suggest that MMLs induce a $58 to $115 per-person annual reduction in obesity-related medical costs.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?