Ella, istenmeyen gebelikleri önlemek için kullanılan bir acil doğum kontrolü ilacıdır. Korunmasız veya korunmanın başarısız oluğu cinsel ilişki sonrasında kullanılır. “Ertesi gün hapı” diye de bilinen Ella eczanelerde, tek tabletlik ambalajlarda satılır. İlişki sonrasındaki 120 saat (5 gün) içerisinde alınması gerekir. Ergenler dahil olmak üzere adet kanaması başlayan her kadın için kullanımı uygundur. Bulantı, karın ağrısı, halsizlik ve meme hassasiyeti gibi hafif ve yaygın yan etkiler görülebilir.
İçindekiler
Ella, acil doğum kontrol yöntemi olarak ağız yoluyla alınan bir ilaçtır. Korunmasız cinsel ilişki sonrasında veya başarısız korunmalarda (partnerin prezervatifinin yırtılması, çıkması, kayması vs.) hamileliği önlemek için kullanılır. “Ertesi gün hapı” diye de bilinir. Etken maddesi ulipristal asetat, progesteron hormonunun etkinliğini değiştirerek yumurtlamayı erteler. Her bir tablette 30 mg ulipristal asetat bulunur.
Ella, korunmasız cinsel ilişki veya başarısız korunma yöntemi sonrasında hamileliği önlemek için kullanılır. İlişkiden sonraki en geç 5 gün (120 saat) içerisinde alınmalıdır çünkü spermler bu zaman aralığına dek vücutta yaşayabilir.
Ertesi gün hapı nedir, nasıl kullanılır? Yan etkileri nelerdir?
Ella, ilk 24 saatte alınırsa %98 oranında gebeliği önler. İlaç kullanımı geciktikçe korunma etkinliği de kısmen azalır.
Progesteron nedir? Gebelikte yükselmesi veya düşmesi tehlikeli midir?
Primolut-N nedir? Ne işe yarar? Kullanımı, dozu ve yan etkileri
Ella’yı aç veya tok karnına alabilirsiniz.
İlacın etken maddesi ulipristal asetat’ın doz aşımı ile ilgili sınırlı çalışma var. Ancak araştırmalar 200 mg’a kadar tek doz kullanımın iyi tolere edildiğini ve güvenli olduğunu gösteriyor. Ancak yine de adet döngüsünde kısalma veya adet kanama süresinde uzama gibi yan etkilere neden olabilir. Önerilenden fazla Ella kullandıysanız, bu durumu doktorunuzla veya eczacınızla paylaşın.
Ella’nın ana etken maddesi olan ulipristal asetat’a veya diğer bileşenlerine karşı alerjiniz varsa kullanmayın.
Yasmin nedir? Ne için ve nasıl kullanılır? Dozu ve yan etkileri
Hamilelik
Ella, mevcut gebeliğe zarar vermez ancak siz yine de hamile olduğunuzdan şüpheleniyorsanız, ilacı kullanmadan önce gebelik testi yapın. İlacı almanıza rağmen hamile kalırsanız da doktorunuza danışın. Ella kullandıktan sonra şiddetli kanama, karın ağrısı yaşadıysanız veya dış gebelik öykünüz varsa, kronik (uzun süreli) bir genital enfeksiyon geçirdiyseniz doktor gözetiminde olmanız tedbir bakımından önemlidir.
Emzirme
Ella anne sütüne geçer. İlacı kullandıktan sonra 1 hafta süresince bebeğinizi emzirmeyin. İlacı kullanmadan hemen önce bebeğinizi emzirin ve emzirmediğiniz süre boyunca sütünüzün kesilmemesi için sütünüzü pompayla sağıp atın. Emzirirken Iilacı kullanmadan önce mutlaka doktorunuza veya eczacınıza danışın.
Gebelik testi, ne zaman, nasıl yapılır? Hamilelik belirtileri nelerdir?
Kimi ilaçlar, Ella’nın gebeliği önleme etkinliğini azaltabilir. Aşağıdaki ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız veya son 4 hafta içerisinde bu ilaçlardan birini aldıysanız doktorunuza danışmanız ve doktorun önerisi doğrultusunda Ella yerine alternatif bir acil doğum kontrol yöntemi kullanmanız daha uygun olabilir.
Ella, aşırı olmamak koşulu ile alkolle birlikte alınabilir ve ilacın etkinliği azalmaz.
Eczanelerde bulabileceğiniz Ella’yla aynı işleve sahip ilaçlar şöyledir; Ertes72, Norlevo, Postpill One. Ancak bu ilaçlar etken madde olarak levonorgestrel içerir.
Ella, eczanelerde sadece tablet formunda bulunur.
Bu belirtilerden birini ya da birkaçını yaşaranız vakit kaybetmeden tıbbi müdahale almalısınız.
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Ella Prospektüs2- Emergency contraception - NHS3- Morning after pill - Health Direct4- Emergency contraception - OASH5- Emergency Contraception - CDCYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?