Bunama, yaşlılık sürecinin en istenmeyen yanlarından biri olarak görülse de her yaşlı kişide olması gerekmez. Bunama ve demans sendromu gibi hastalıkların ilk belirtilerinden birisi unutkanlıktır. Bellek (hafıza) beynimizin en önemli bilişsel işlevidir ki öğrenmemizi, birikimlerimizin depolanmasını ve gereğinde geri çağrılmasını sağlar. Bu süreç nöron denilen beyin hücreleri, hücreler arası bağlantılar olan sinapslar ve bir sürü karmaşık mekanizmalar ile gerçekleştirilir. Bellek yanı sıra algılama, muhakeme, dikkat, yürütücü işlevler gibi diğer işlevlerimiz en az bellek kadar önemli olup bilişsel işlevlerimizin bütününü oluşturur.
İçindekiler
Bunama yada diğer adı ile demans, beyni etkileyen bozuklukların neden olduğu bir grup semptomun bütünsel adıdır ama belirli bir hastalık değildir. Demansı olan insanlar giyinmek ya da yemek yemek gibi normal faaliyetleri yapmakta zorlanır. Sorunları çözme veya duygularını kontrol etme yeteneklerini kaybeder. Kişilikleri değişebilir, aniden sinirlenebilirler veya orada bulunmayan şeyleri görebilirler. Hafıza kaybı, bunamanın temel belirtisidir ama bu tek başına demansınız olduğunu göstermez. Bunama hastaları, hafıza ve dil gibi beyin fonksiyonu sorunları yaşar.
Beynin sadece öğrenme değil, aynı zamanda unutma organı olduğunu bilmek gerekir. İnsan hafızası unutkanlık hastasıdır. İnsan yaşamını devam ettirebilmek adına anlık heyecan, sevinç, üzüntü gibi kendisine yaradılıştan eklenen özellikleri yaşayabilmek için pek çok olay ve bilgiyi unutmak zorundadır.
Genç yaşlarda unutkanlığa sebep olabilecek bazı nedenler:
Alzheimer nedir? Nedenleri, belirtileri, tedavisi ve korunma
Ayrıntılı görüşme ve muayene için uzman bir doktora (nöroloji, psikiyatri) başvurun. Gerekli görülürse nöropsikolojik (nörokognitif veya bilişsel) testler denilen testler ile değerlendirme yaptırın. (Bu süreçte unutkanlık ve davranış bozukluğu şikayeti ile başvuran hastaya genel tarama testi yapıldıktan sonra bellek-hafıza, basit ve karmaşık dikkat; yürütücü işlevler (karar verme, planlama, sıralama, organizasyon vs), dil testleri, görsel –mekansal beceriler testleri ve davranış ölçekleri gibi testler uygulanır.) Gerekirse laboratuvar tetkikleri olarak kan tetkiki, EEG, beyin MRG/BT tetkikleri istenebilir.
Alzheimer tedavisi ve hastalıkla yaşama rehberi: Öneriler ve uyarılar
Sebebi ne olursa olsun, hangi yaş grubunda belirirse belirsin günlük yaşam aktivitelerini etkileyen özellikte ise mutlaka önemsenmeli nöroloji veya psikiyatriye başvurulmalıdır. Bazı belirtiler vardır ki unutkanlık şikayeti artık hastalık haline gelmiştir. Çevrenizde bu belirtileri yaşayan insanlar varsa;
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?
Merhabalar ben 35 yaşındayım 3 yıl önce bana beyin mr çekildi sonuç beyin küçülmesi var dedi DR bu durum bunama yaparmi