Erken teşhis lenfoma tedavisinde başarıyı önemli oranda arttırıyor

Kategori: Diğer Hastalıklar, Kan Hastalıkları, Kanser Print

kadin-guzel-yuz-boyunLenfatik sistemde gelişen kanserlerin genel adı olan ve çoğu zaman grip gibi belirtiler gösteren lenfoma, erken teşhis ve gerekli tedavilerin uygulanması halinde tamamen iyileşme sağlanan bir kanser türüdür. 15 Eylül “Lenfoma Farkındalık Günü” nedeniyle lenfomanın belirtileri ve yeni tedavi seçenekleri ile ilgili bilgi veren Uzm. Dr. Yakup Ünsal, erken teşhisin lenfoma tedavisinin başarısını önemli oranda arttırdığını dile getirdi. Lenfoma, lenf dokusunun habis tümörüne verilen genel bir isimdir. Kanser ya normal hücrelerin hızla çoğalması ya da normal lenfositlere göre daha uzun süre yaşamaları ile oluşur. Malign lenfoid hücreler de normal lenfositler gibi lenf düğümü, dalak, kemik iliği, kan ve diğer organlarda çoğalır.

Lenfomanın belli başlı iki türü vardır

Hodgkin lenfoma (HL); Nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Çoğunlukla 20’li ve 30’lu yaşlarda görülür. Bulaşıcı bir hastalık değildir. Hodgkin dışı lenfoma (HDL); Anormal B lenfositlerden kaynaklanan B hücreli lenfomalar ve anormal T lenfositlerden kaynaklanan T hücreli lenfomalar olarak 2 gruba ayrılır. B hücreli lenfomalar daha sık ortaya çıkar.

Lenfoma (lenf kanseri) nedir? Nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Hastalık lenf düğümlerinde, dalak gibi lenfoid dokularda ortaya çıkabilir veya mide, barsak gibi organlardaki lenf dokusundan kaynaklanabilir. Malign lenfoid hücreler kan ve lenf dolaşımı aracılığı ile vücudun diğer kısımlarına da yayılabilir.

Lenfoma Neden Oluşur?

Genellikle nedeni bilinmemektedir. Ama bazı virüs enfeksiyonlar (EBV, HİV, Hepatit C, HTVL-1, Helikobakter pilori) sonrasında lenfoma gelişebilmektedir. Bunun yanında immünsistemin zayıflaması da lenfoma ortaya çıkışını kolaylaştırmaktadır.

Lenfoma Belirtileri nelerdir?

En sık rastlanan belirtisi bir veya daha fazla genişlemiş (şiş) lenf nodudur. Genişlemiş lenf nodu boyun, göğsün üst kısmı, koltuk altı, karın veya kasıkta olabilir. Genellikle ağrısızdır. Lenfomanın Başlıca belirtiler şunlardır:

  • Şişmiş lenf nodları
  • Öksürük ve nefes darlığı
  • Ateş
  • Gece terlemeleri
  • Yorgunluk
  • Kilo kaybı
  • Deride kaşıntı.

Lenfoma (lenf kanseri) nedir? Nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Lenfoma tedavisi nasıl yapılır?

Lenfoma tedavisinde, kemoterapi ve radyoterapi gibi tedavi yöntemleri mevcuttur. Klinik çalışmalarda yeni tedavi yöntemleri için araştırmalar dünya çapında yürütülmektedir.
Erken evrede radyoterapi ile tedavi edilebilen lenfoma, daha ileri evrelerde kemoterapi ya da radyoterapi ve kemoterapi kombinasyonu ile tedavi edilebilir. Bununla beraber hem Otolog hem de doku uyumlu kardeşten Allojenik kök hücre nakli de yapılmaktadır.

Lenfoma ne sıklıkta görülür

Çocukluk çağı kanserlerinde, lösemi ve merkezi sinir sistemi tümörlerinden sonra en sık görülen kanserdir. Gençlerde ise (15-24 yaş grubu) erkeklerde testis kanseri ve Hodgkin, kadınlarda ise tiroid, Hodgkin ve Hodgkin Dışı Lenfoma’nın ön planda olduğu görülmektedir.  Kanserin genellikle ileri yaş hastalığı olmasından dolayı, yaş ilerledikçe ilk sıralarda görülmektedir.

Lenfoma vücudun savunma hücrelerinden kaynaklanan ve tedavisi mümkün olabilen bir kanserdir. Genellikle hastalık nedeni bilinmemektedir. Tedavisi mümkün olduğundan erken teşhis önemlidir. Bu nedenle alarm semptomlar denilen ağrısız lenf nodu (şişlik), beraberinde ateş ve kilo kaybı durumunda hemen sağlık kuruluşuna başvurmak gerekmektedir.

Çocukların boynundaki bezeler lenfoma habercisi olabilir!

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla