Mide kanserinin tedavi yaklaşımları konusunda açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Fatih Ağalar, tedavinin temelini cerrahinin oluşturduğunu söyledi. Ülkemizde mide kanserlerinin genellikle ileri evrede yakalandığını söyleyen Prof. Dr. Ağalar, “Tedavide, mide ile bazı vakalarda komşu organların da alındığı radikal cerrahi uygulanıyor. Cerrahinin etkileri hastanın yaşam süresinde yeni sorunlara neden olabileceği için, tedavinin bütünleyici kanser merkezlerinde ele alınması önem taşıyor” diye konuştu.
Erken evrede yakalanan kanserin cerrahi tedavisinde ameliyatın daha sınırlı ve işlevsel olma şansı da doğuyor diyen Prof. Dr. Ağalar, şu bilgileri veriyor: “Radikal mide kanseri cerrahisinde midenin çevresindeki birinci ve ikinci lenf nodları ile bazen dalak ve pankreas da mideyle birlikte çıkarılıyor. Sınırlı cerrahide ise midedeki erken evre tümör ameliyata gerek kalmaksızın, endoskopik olarak çıkarılıyor ve midenin tamamı yerinde bırakılabiliyor. Sınırları zorlamadan yapılan bu cerrahinin uygulandığı hastaların hayatta kalma oranları, radikal cerrahi yapılanlarla aynı oluyor.”
Düzenli aspirin kullanımı bağırsak ve mide kanseri riskini azaltıyor
Bugün robotik cerrahi işleminin de devreye girmesiyle uygun vakalarda robot destekli cerrahi de yapılabildiğini ifade eden Prof. Dr. Ağalar, “Hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın, evreyi değerlendirmek için mutlaka endoskopik ultrasonografi ve laparoskopik eksplorasyonun yapılması büyük önem taşıyor” dedi.
Midede oluşan herhangi bir hastalığın tedavisinde cerrahi uygulanması durumunda hastanın sindirim sistemi açısından eski haline dönüşün mümkün olmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Ağalar, “Bu nedenle erken evrede midenin korunmasına ve sağ kalım başarısına yönelik işlevsel cerrahi, geç evrede ise hastalığın sağaltımında yapılması gereken cerrahi uygulanıyor” dedi.
Mide kanseri cerrahisinin kendisi bir hastalık yarattığı için bu hastaların mümkün olduğunca erken evrede yakalanması ve radikal cerrahiyle tedavi edilmeleri gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Ağalar, şu önerilerde bulunuyor: “Radikal cerrahide hastaya ince barsaklardan bir pasaj yaratılarak, fiziken mideye benzeyen ve o görevi üstlenen bir yapı oluşturuluyor. Mide kanseri ameliyatı olacak hastaların bütünleyici kanser tedavisi anlayışı içinde çalışan merkezlerde tedavi olmaları önemlidir.
Destekleyici tedavilerin yanı sıra mide cerrahisinin kendisi bir sorun yaratabileceği için bakımın devamlılığı, psikososyal danışmanlık verilmesi, hastaların evde izlemi, ağrının azaltılması ile hasta ve ailesinin bilgilendirilmesi ancak bütünleyici bir kanser merkezi içinde mümkün olabiliyor.”
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?
Hocam kardeşim 17 yaşinda 6 ay aradan geçti ve yeni fark ettiler barsaklar çiğer leri zarar görmüş kurtulma şansi varmı
Hocam mrb… Annem 47 yasinda ve mide kanseri ustelik metastaz yapip karaciger e de bulasmis… Toplamda 2 kemoterapi gordu… 2. Pet cd sonucu bi kac gun once cikti ilk sonucunda kitle 7.1 iken simdi 8.3 … Suan annem hastanede karni su topladigi icin… Lutfen yardim edin annem kemoterapiye devam etsin… Devamını oku »
Anneniz hala yasoyormu