Amniyon sıvısı: Amnion hücreleri, maternal kanın plasental membrandan süzülmesi, fetal cilt (1. trimestrde), fetal idrar (500 cc), GIS traktus, umblikal kordon, plasentanın fetal yüzeyi.
Amnion mainin görevleri; fetusun simetrik büyümesini sağlar, amnion zarının fetusa yapışmasını engeller, fetusu travmalara karşı korur, fetusun hareketine olanak sağlayarak kas-iskelet sisteminin gelişmesine katkıda bulunur. Amniyon sıvısı miktarı; 10. haftada 30 ml, 20. haftada 350 ml, 37. haftada 1000 ml. İkinci trimestirde total amnion mayi çevrimi 3 saatte tamamlanır.
Amnion mayi ölçümü; tek vertikal en büyük cep ölçümü, dört kadrandaki en büyük vertikal ceplerin toplamı: AFI.
Polihidramnios teşhisi; USG gözlenen en geniş amnion sıvı cebinin 8 cm veya üzerinde olması, AF’nin 24 cm üzerinde olmasıdır. %1-3.2 tek gebeliklerde, %9-13 ikiz gebeliklerde görülür.
Oligohidramnios teşhisi; AFI 5 cm ve altı oligohidramnios kabul edilir. AFI 5cm ve altı, fetal kalp hızı artışı, atım anomalileri, artmış mekonyum ile tanı konur. Tek ölçüm 2 cm’den küçük vertikal cep ölçümü eşik değerinin 2 cm’ den 2,7 cm. çıkarılmasının klinik bulgular açısından daha değerli olduğu ileri sürülmüştür.
Etyoloji: Enfeksiyon, vaginal PH, prolaktin düzeyinin, servikal yetmezlik, sigara, koitus, çoğul gebelik, polihidramnios, önceki gebeliğinde EMR. Sigara, immünite, nikotin iskemiye yol açar.
Enfeksiyon: N.gonore, B grubu streptekoklar, bakteriodes, T. vaginalis, clamidya. EMR li hastalarda fetal kord immun globulinler (IgA ve lgM) yüksektir. EMR de ilk 12 saatten önce yüksek olması enfeksiyon zeminin gösterir. Preterm EMR’de matriks metalloproteinazların arttığı, metalloproteinaz doku inhibitörlerinin azaldığı bulunmuştur. Vajinal pH: PH 4.54 den yüksek olduğu durumlarda risk artmaktadır. Araşidonik asit metobolizması stimule olur > PGE2 artar.
Servikal yetmezlik: Bakteri kontraminasyonu artar. Serglage PEMR riskini artırır. Prolaktin düzeyi: Yüksek prolaktin düzeyleri fetal membranların su ve elektrolit miktarında değişiklikle membran elastik kısmını bozar.
Tanı:
Anamnez ve fizik muayene; öykü, amnion sıvısının görülmesi, fundus yüksekliği, koku, Bol sulu akıntı anamnezi ve görülmesi % 90 tanı koydurur.
USG ve boyama testleri; USG, evans blue, methylene blue, indigo carmine (pyridium, sodium flurescein).
Amniotik sıvının vagen ve serviksde araştırılması; ferning, PH tayini, diamnioxidase, alfafetoprotein, prolaktin.
Mikroskobik sitolojisi; lanugo, nille blue sulfate, sudan III, papanicolaou, acridine orange, pinacyanole, verniks hücreleri.
Komplikasyonlar: Erken doğum, korioamnionitis, endometritis, sepsis, fetal distres, pulmoner hipoplazi, fetal deformiteler. Erken doğum; termde % 90 ilk 24 saatte, 28-34. haftalarda % 50 sinde ilk 24 saatte, %80-90 ilk 1 hafta içinde, 24-26 haftalarda % 50 si ilk 1 haftada.
Tedavi: Hemen doğum > bekle gör. Gebelik yaşı, fetal maturasyon, birlikte bulunan medikal ve obstetrik problemler, enfeksiyon, mekonyum mevcudiyeti, NST durumu, prezentasyon şekli, serviksin durumu göz önüne alınarak tedavisi yapılır.
PEMR: 26-36. gebelik haftalarında aktif travay, enfeksiyon ve fetal distres yoksa konservatif tedavi. Bu haftalarda prematürite enfeksiyondan daha fazla perinatal mortalite nedenidir. Tokolitik tedavi, kortikosteroid tedavisi uygulanır. Betametazon 24 saat arayla iki doz 12 mg. 1×1, deksametazon 12 saat arayla dört doz 6 mg uygulanır. Enfeksiyonu artırabilir. Thyrotropin realasing hormon da kullanılabilir. Geniş spertrumlu antibiotik verilmelidir. 30. gebelik haftası ve sonrası PEMR’li olgularda kortikosteroid tedavisinin RDS riskini % 70 azaldığı bulunmuştur.
İntrauterin enfeksiyon takibi: Sedim > 60 mm/saat, lökosit > 15000 /mm3, CRP > 2 mg/dl, ILG. Amnion sıvısında; glukoz < 17 m/dl, lökosit > 20 hücre/mm3, IL6 7.9 mg/ml, PCR ile katalaz konsantrasyonu artışı. Amniotik sıvı cebinin < 1 cm. olması, dopplerde S/D nin % 15 artışı, NST 160 taşikardi.
26. Gebelik haftası altında PEMR: 20. hafta altında gebelik sonlandırılması, 20-23 haftalarda perinatal mortalite çok yüksektir. 24-26. haftalarda enfeksiyon, fetal distress ve aktif travay yoksa beklenebilir.
Yeni teknikler: Sürekli vaginal kateter kullanarak vageni antiseptik solüsyonla yıkamak (20 ml/saat % 05 polihidpirolden iyot) TSH artabilir. Koryon desiduaya fibrin aplikasyonu, servikal kateterle antibiotik infüzyonu, servikal kateterle amniofüzyon 10-20 cc /saat, abdominal SF uygulaması.
Enes Başak
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?
26.haftada EMR tanısıyla hastaneye yatmıştım. CRP 28 DE antibiyorik kullanımına rağmen yükselmişti fakat doktorum bebeği almaktan son anda vazgeçip farklı bir ilaç uygulayacağını söyledi ve 33+4 ‘te coriamniyos sonucu bebeğim alındı. Şimdi 8 aylikve çok sağlıklı:) Muhteşem doktorum sayın Yusuf Madendag ve ekibine binlerce teşekkür…
intrauterin enfeksiyon takibinde amnion sıvısında glukoz lökosit bakılan hangi hastane ve hekm biliyorsunuz? kitabı kopyala yapıştır yapmayın. Yazacaksanız bari uzmanına danışın
Bu yazdığınız yazının tanı ve tedavi kısmında büyük yanlışlıklar var. Hiçbir hekim bile bile EMR olan hastayı 34.haftadan sonra takip etmez. Ayrıca hemen doğum diye birşey olmadığı gibi, tokoliz de yapılmaz! Tokolizi sadece Celestone dozu tamamlanadek yaparız. O da çok şart değildir.