Çocuk sahibi olmak isteyip de olamayan çiftlerin neredeyse yarısında problemin erkekten kaynaklandığını belirten Prof. Dr. Bülent Traş, erkeklerden kaynaklanan kısırlığın genel olarak sperm tahlillerinin yapılması ile anlaşılabileceğini ve bazende özel tetkikler gerekebildiğini söylüyor. Prof. Dr. Bülent Traş, erkeklerde kısırlık nedenleri ve güncel tedavi seçenekleri ile ilgili şu bilgileri veriyor:
Erkekte kısırlık çok farklı nedenlerden meydana gelebilir. İltihaba bağlı hastalıklar, genetik sorunlar, daha önce geçirilmiş cerrahi işlemler, doğum esnasında meydana gelen anormallikler, hormona bağlı hastalıklar ve kimyasal faktörler en sık rastlanılan etkenlerdir. Ayrıca en sık karşılaşılan ve cerrahi işlemlerle iyi sonuçlar alınabilen varikosel yani damarlarda oluşan varisleşme de kısırlık belirtisidir.
Alkol ve sigara kullanımı da erkekte üreme bozuklukları yapabilir. Ayrıca kas geliştirmek için alınan doping ve steroid tarzı ilaçlar erkeklerde kısırlığa yol açabilir ve çocuk sahibi olmayı engelleyebilir. Doping tarzı ilaçlar hormonal hastalıklara neden olabilir. Bu tür ilaçların alınması vücutta üretim bozukluğuna neden olarak üretim organlarını etkisiz hale getirir. Erkeklerde kısırlığa özellikle çalıştığı iş ve günlük rutin davranışları da sebep olabilir.Çok sıcak ortamda çalışmak,sürekli oturarak çalışmak,kimyasal maddeler kullanılan işlerde çalışmak da kısırlığa neden olabilir.
4 farklı sebepten dolayı tüplerde tıkanıklık oluşabilir.
Erkeklerde kısırlık çoğu zaman belirti gösterir. Örneğin idrar yaparken yanma ve zorlanma olabilir. Bazı tedavi yöntemleri bu hastalıkların ilerlemesine neden olur. Eczaneden doktor tavsiyesi olmadan alınan ilaçlar hastalığı tam olarak iyileştiremediği gibi prostat ve testislere sıçrayarak kısırlığa neden olur. Daha önceki zamanlarda geçirilmiş olan verem hastalığı da kısırlığa neden olabilir.
Her ikisinin de beraber başvurmasında yarar vardır. Ancak önce erkeğin incelenmesi gerekir. Erkeğe ilk olarak sperm ve hormon testleri yapılır. Erkek kısırlığında tedavi yöntemleri aşamalar halinde yapılır. İlk önce kolay ve nedene bağlı tedaviler uygulanır. Sorun tam anlamıyla ortadan kalktıktan sonra çiftlere evlerinde normal yolla hamilelik sağlaması için ilaç tedavisi daha sonra mikro cerrahi ve ardından endoskopi uygulanır. Kesin bir sonuca ulaşılamazsa bu tedavilere ek olarak üreme teknikleri ile alakalı tedavilerle başarı sağlanmaya çalışılır. Erkek kısırlığı tanısı konan bazı çiftler en kolay tedavi şekli olan aşılama tekniği ile fayda görür.
Erkeklerde kısırlık nedenleri ve kısırlığın en önemli belirtileri
Ancak bazı çiftler için en doğru yöntem mikroenjeksiyon yani tüp bebek yöntemidir. Mikroenjeksiyon yöntemi ile başarı oranı %80 olup hamilelik oranı ise %40 oranlarında sağlanabilir. Mikro cerrahi ve üremeye yardımcı olan teknikler ile daha eskilerde netice alınamayan çiftler bile çocuk sahibi olabiliyor. Daha önce baba olmuş bir erkeğin ilerleyen zamanlarda varikosel nedeni ile tekrar çocuk sahibi olması mümkün olmayabilir. Erkek kısırlığının tedavi aşamalarında kaliteli ortam ve teknikler de başarı oranlarını etkiler.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?