Erkeklerde obezite giderek artıyor

Kategori: Zayıflama ve Obezite Print

Medicana International İstanbul Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Fevzi Balkan, erkeklerde obezitenin giderek artış gösterdiğine dikkat çekerek “Son 30 yıl içinde fazla kilo sınırındaki erkeklerin oranı yüzde 29’dan 37’ye yükseldi. Her 100 erkekten 1’i ise morbid (hastalıklı) obez” dedi.

Obezitenin kompleks bir hastalık olduğunu söyleyen Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Fevzi Balkan, aşırı kilonun nedenerini şöyle sıraladı: “Aşırı kilonun sebepleri arasında yetersiz fiziksel aktivite, çevresel faktörler, yanlış beslenme, nörolojik ve biyokimyasal bazı bozukluklar, davranışsal bozukluklar, endokrinolojik (insülin direnci, tiroid problemleri, böbreküstü bezi ve hipofiz bezi) problemler, uyku düzeni, hava kirliliği, bağırsak florası bozukluğu ve nadiren genetik sebepler yer alıyor.”

Dünyanın obezite haritası açıklandı: Obez sayısı %100 artarak 2 milyara ulaştı

Erişkin Nüfusun Yüzde 65’i Kilolu veya Obez

Son 30 yıl içinde fazla kilo sınırındaki erkeklerin oranının yüzde 29’dan 37’ye, kadınların ise yüzde 30’dan 38’e yükseldiğini belirten Balkan, “Halen dünyada 2,1 milyar fazla kilolu veya obez insan bulunuyor. Gelecek 20 yıl içinde bu rakamın 3 milyara çıkması bekleniyor. Ülkemizde erişkin nüfusun yüzde 65’i kilolu veya obez. Her 100 kadından 5’inde, her 100 erkekten 1’inde morbid (hastalıklı) obezite mevcut” dedi.

Obezite, Erkeklerde Uyku Apnesi ve Kısırlık Nedeni

Obezitenin çeşitli sağlık sorunlarını da beraberinde getirdiğini ifade eden Doç. Dr. Fevzi Balkan, şunları söyledi: “Uykuda soluk durması (apne), horlama, sperm kalitesinin azalması ve kısırlık problemleri, yaşından büyük göstermek, hareket problemleri, beden imajının bozulmasına bağlı depresif problemler, kadınlardaki gibi göğüs büyümeleri görülebiliyor. Obez erkeklerde özellikle testosteron hormonun düzeylerine diğer hormonlara ilave olarak bakmak gerekiyor.

Blog & Forum

Obezitenin tedavisi her iki cinste benzer özellikler gösteriyor. Sağlıklı bir yaşam tarzı, egzersiz ve gerektiğinde altta yatan probleme göre ilaç tedavisi uygulamak gerekiyor.”

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla