Erkeklerde kısırlık nedenleri ve kısırlığın en önemli belirtileri

16 Haziran 2012   |    22 Mayıs 2023    |   Kategori: Cinsel Sağlık, Erkek Sağlığı, Kısırlık / Tüp Bebek Print

Erkek kısırlığının dünya genelinde hızla artmakta olduğunu söyleyen Dr. Hakan Özörnek, bunda bozulan çevresel koşullar ve değişen yaşam tarzının rolü olduğunu savunuyor. Türkiye’de erkek kısırlığı artık konuşulabilir hale gelmiştir diyen Dr. Özörnek, şu saptamalarda bulunuyor: ”Bazı yöresel faktörlere de dikkat çekiyor. Yöresel faktörlere örnek olarak Karadeniz Bölgesi’ni gösterebiliriz. Çernobil felaketi sebebiyle erkek kısırlığının Karadeniz Bölgesi’nde yoğun olduğu gözlemlenmektedir.”

Erkek kısırlığının belirtileri

  • Erkek kısırlığının en önemli belirtisi eşini hamile bırakamamaktır
  • Pek çok erkekte başka belirgin bir belirti olmayabilir
  • Cinsel istekte azalma ya da ereksiyonu sürdürmede zorluk (erektil disfonksiyon)
  • Cinsel işlev ile ilgili problemler (boşalamama veya az miktarda meni)
  • Testis bölgesinde ağrı, şişme veya şişkinlik
  • Tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonları
  • Anormal meme büyümesi (jinekomasti)
  • Azalan yüz veya vücut kılları veya hormonal anormallik belirtileri
  • Normal sperm sayısından daha düşük sperm sayısı

Erkek kısırlığı genellikle belirti vermiyor. Hekimler tarafından yapılan spermiogram ile tanı konuyor. İdrar yaparken yanma ya da akıntı olmasının ön teşhis olabilir. Kesin tanı iki ile yedi günlük ilişki kısıtlamasından sonra yapılan sperm testi, ultrasonografi ve doktor muayenesiyle yapılabilir. Ancak, spermin sayısı kadar hareketliliği ve şekli de önemlidir.

Jinekomasti nedir? Erkeklerde meme büyümesi ve küçültme ameliyatı

Erkekte kısırlık (infertilite) nedenleri:

  • Nedeni açıklanamayan grup %30
  • Testis tümörleri
  • Testiküler travma (Testis yaralanmaları)
  • Varikosel %15
  • Enfeksiyonlar
  • Sistemik hastalıklar
  • Üreme kanallarında tıkanıklık
  • Geriye boşalma
  • Endokrin hipogonadism
  • İnmemiş testis
  • Ereksiyon (sertleşme) sorunu ve hipospadias
  • Obstrüktif (tıkanıklık) patolojiler
  • Aşırı kilo ve obezite

Stres, sigara uyuşturucular sperm kalitesini düşürüyor

Günümüzde çevresel faktör, ağır çalışma şartlarında maruz kalma, stres, birçok toksik madde, sigara ve erkek yaşının ilerlemesi sperm kalitesini düşürmekte ve kısırlığa neden olabilmektedir. Alkol ve uyuşturucu maddeler sperm kalitesini ve üretimini olumsuz etkiler. Bu maddeler hormonal dengesizliklere de yol açar. Antibiyotiklerin birçoğu, parazit ilaçları, depresyon, mide ülseri, hipertansiyon ve alerjik hastalıkların tedavisinde kullanılan bazı ilaçların, erkek üreme sağlığını olumsuz etkilediği gösterilmiştir.

Obezite sorunu olan erkek çocukların erişkinlikte kısırlık riski çok yüksek!

Kemoterapi ve kanser tedavisi kısırlığa neden olabilir

Kemoterapi ve kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar, sperm üretimine zarar verir. Bu ilaçların bir kısmının etkisi kalıcı olabilir. Kemoterapi öncesinde bu hastalardan, ileride kullanılmak üzere sperm örnekleri alınarak dondurulabilir. Testislerde sperm üreten hücreler radyasyona çok duyarlıdır. Radyoterapi gören hastalarda sperm üretimi üç-beş yıl içinde tekrar başlayabilir. Yüksek ısı, sauna ve sıcak su banyoları sperm üretimini olumsuz etkiler.

Varikosel nedir? Neden olur? Belirtileri, tedavisi ve ameliyatı

Akdeniz anemisi ve kistik fibroz kısırlığa neden olabilir

Cinsiyet kromozomlarındaki birçok bozukluk infertiliteye neden olur. Bu vakaların birçoğunda testisler ve sperm üretimi olumsuz etkilenmiştir. Bazı kas hastalıklarında, orak hücreli anemide, Akdeniz anemisinde ve mesaneye ait bozukluklarda infertilite sık görülür. İnfertilitenin eşlik ettiği diğer bir hastalık olan kistik fibroz vakalarında ise meni miktarı ve sperm sayısı azdır. Bu vakalarda sperm kanalları gelişmemiştir.

Kısırlık için ne zaman doktora başvurmak gerekir?

35 yaşın altındaki çiftler 12 ay boyunca korunmasız düzenli ilişkiyi denemelerine rağmen hala gebelik oluşmamışsa doktora başvurmalılar. 35 yaşın üzerindeki çiftlerde bu süre 6 aydır.

Erkek faktörü değerlendirilirken temel analiz, sperm örneğinin incelenmesidir. Sperm sayısı, hareket kabiliyeti, spermin dölleme yeteneği ve gerekli vakalarda genetik analizinin (sperm FISH ve genetik hasar testleri) yapılması önemlidir. Sayısal düşüklük, hareket oranı düşüklüğü ya da tam hareketsizlik, şekil bozuklukları ve sperm örneğinde genetik sorunlar olması, erkek kısırlığının başlıca nedenleridir.

Erkek kısırlığının tedavisi

Erkek kısırlığının tedavisinde son yıllarda hızlı gelişmeler kaydedildi. Hatta sıfır spermle bile baba olabilme şansı doğdu. Erkek kısırlığının en sık görülen nedenlerinden birinin de yumurtalık damarlarında varisleşme yani; varikoseldir. Varikosel sorunu, cerrahi yöntemlerle tedavi edilebiliyor. Ancak, bu operasyon sperm kalitesini biraz arttırsa bile hastanın kendiliğinden çocuk sahibi olmasına genellikle yetmez ve tüp bebek tedavisi gerekebilir.

Tedavi öncesi erkek iyi analiz edilmelidir. Bazı vakalara özel antioksidan ve vitamin tedavisi gerekli olabilir. Bazı daha ciddi vakalarda ise; hormon tedavisi ve sperm yapımının uyarılması gerekebilir. Tedavi edilmesi en zor olan grup; sperm sayısı çok düşük ve kalitesiz olan vakalar ve hiç sperm olmayan azospermi vakalarıdır. Şiddetli erkek kısırlığında kullanılan tüp bebek tedavi teknikleri içinde ICSI yani mikroenjeksiyon yöntemi birçok vakaya büyük oranda çözüm olabilmektedir.

Erkeklerde kısırlık neden olur? Belirtileri nedenlerdir?

Azospermide yani; hiç spermi olmayan erkeklerde hormon değerlendirmesi atlanmamalı. Zira hormonların azalmasına bağlı bir durumda hormon verilerek hiç ameliyata gerek kalmadan sperm elde edilebiliyor. Sperm sayısı hafif ve orta derecede azalmış ise aşılama yapılıyor. Aşılamanın tek uygulama sonucundaki başarısı %10 ila 15 arasında değişiyor. Spermin çok az olduğu durumlarda ise mikroenjeksiyon yönteminin tercih edilmesi gerekir.

Hiç sperm hücresi bulunmayan erkekler de baba olabilir

Gelişen teknoloji, çeşitli nedenlere bağlı olarak hiç sperm hücresi bulunmayan erkeklerede baba olma fırsatı veriyor. Mikro TESE isimli mikroskobik operasyon ile testislerden alınan dokulardan sperm elde etmek mümkün oluyor. Eurofertil Tüp Bebek Merkezi Medikal Direktörü Dr. Hakan Özörnek, “baba olamayacağını düşünen pek çok erkeğin, Mikro TESE yöntemiyle baba olabildiğini hatırlatıyor.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

1 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Nihat
Nihat
9 yıl önce

Benim sipermimde sifir dediler Benim buna ragmen bebek sahibi olacakmiyim tedavisi var mi

Araç çubuğuna atla