Erkeklerde beyin kanaması riski için kritik dönem 55 yaş sınırı

Kategori: Beyin Hastalıkları Print

Beyin kanaması riskinin 55 yaş üstü erkeklerde ciddi oranda arttığını söyleyen Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ersin Erdoğan, “Beyin kanamasının görülme sıklığı her 10 yılda bir-iki kat artar, 80 yaşından sonra görülme sıklığı ise 25 kat daha fazladır. Beyin kanaması bir inme şeklidir. Kan beynin içine dolar. İnmelerin büyük kısmı beyin damar tıkanması ile olurken, %13 oranındaki hastalarda tıkanma değil de, kanama inmenin bulgularına neden olur” diyor.

Kan beynin içinde toplandığında beyin dokusunda ödem denilen şişmeye neden olduğunu anlatan Prof. Dr. Erdoğan, şu bilgileri verdi: “Toplanan kana hematom denir. Bu hematom etraf dokularda gerginlik yaratır ve normal beyin dokusundaki basıncın artmasıyla kanlanmasının bozulmasına neden olur ve bazı beyin hücreleri kaybedilir. Beyin kanaması beynin içinde olabildiği gibi beynin dışındaki zarlar arasında ya da zarlar ile kafa kemiği arasında da olabilir, bu tür kanamalar daha çok kafa travmalarından sonra görülmektedir”

Beyin kanaması nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavisi

Beyin kanamasının görülme sıklığının her 10 yılda bir iki kat arttığını dile getiren Prof. Dr. Erdoğan, “Beyin kanaması özellikle 55 yaş üstü erkeklerde ve daha önce inme geçiren hastalarda daha sık görülür. Sigara beyin damarlarını bozarak kanamadan ziyade tıkanmaya sebep olabilir, kanama üzerinde pek etkisi yoktur. Beyin içi kanamalarında bir ay içindeki ölüm oranı %44 kadardır. Ama her olguyu kendi içinde değerlendirmek gerekmektedir.”

Gençlerde beyin kanamasına daha çok kafa travması neden oluyor

50 yaş altındaki kişilerde ve gençlerde en sık görülen beyin kanaması sebebinin yüksekten düşme, çarpma, trafik kazaları gibi faktörler olduğunu belirten Prof. Dr. Erdoğan, “Yüksek kan basıncı, anevrizma (baloncuk), kan damar anormalliklerinin de beyin kanaması sebepleri arasında yer alır. Büyük travmalarda oluşan kanama kendini hemen gösterir. Bunun yanı sıra beyin içinde bir kanama olduğunda kişi ani şuur kaybı yaşayabilir ve  bu esnada düşebilir, fakat kanama önceden olmuştur, düşme sonradan olmuştur. Beyin kanamasında düşmenin herhangi bir etkisi olmamıştır.

Özellikle yaşlılarda düşmelerde, ev içi kazalarda ufak tefek çarpmalarda olan kanamalar daha çok beyin yüzeyindeki kanamalarla kendini gösterir. Bunu ayırt etmek gerekiyor. Mesela bir kişi evinde düştü, bir ay sonra başağrısı bir tarafında güçsüzlük oldu, bir ay hiçbir şikayet olmadı sonra film çekildi ve beyin zarında kanamayla kendini gösteriyor. Bu düşmeden hemen sonra kendini göstermez, düşmeden bir ay sonra kendini gösterir. Ya da bir yaşlı düşüyor ama yüzünde gözünde şişme yok, hiçbir yerinde ağrı yok, bu bir patolojinin kanamasıyla ya da tümör kanamasıyla da ilgili olabilir. Şuuru kapalı hastaneye götürüldü kanama önceden olmuştur, düşme sonra görülmüştür” diye konuştu.

Beyin kanamasının sebepleri

Beyin kanamasının sebepleri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kafa travması: 50 yaş altındaki insanlarda en sık görülen beyin kanaması sebebidir.

  • Yüksek kan basıncı: Bu hadisenin olması zaman alır. Damar duvarının yüksek tansiyon neticesinde yırtılması sonucu olur. Tedavi edilmeyen yüksek tansiyon en önemli önlenebilen beyin kanama sebebidir.
  • Anevrizma (baloncuk): Beyin içindeki damarın balonlaşması ile olan hadisede, zayıflayan damar duvarı yırtılır ve kanama oluşur.
  • an damar anormallikleri (arteriovenözmalformasyonlar): Burada anormal damarlar belli bir sürede kanamaya sebep olabilir.”

Beyin anevrizmalarında neştersiz tedavi

Beyin kanaması geçirenlerde görülen şikayetler

Şikayetler oldukça değişkendir. Bu değişkenlik kanamanın yerine, miktarına ve şiddetine bağlıdır. Şikayetler aniden ya da yavaş bir şekilde başlar. Aşağıdaki şikayetler varsa beyin kanaması olabilir. Bu durumda acil yardım alınmalıdır. Ani ve o zamana kadar olmayan çok şiddetli baş ağrısı, Daha önce olmayan epileptik nöbet olması (sara), Kol ya da bacakta ani güçsüzlük, Bulantı kusma (baş ağrısı ile beraber), Uyanık halin bozulması, uyku hali, Görmede değişme, Konuşma ve konuşulanı anlamada zorluk, Yutma zorluğu, Okuma ya da yazmada zorlanma, Şuur kaybı olması

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla