İSTANBUL – Türk Epilepsi ile Savaş Derneği tarafından Sanofi-aventis desteği ile bu yıl beşincisi düzenlenen ‘Epilepsi ve Ben’ Resim Yarışması’nın sonuçları açıklandı. Yarışma ile epilepsi hastası olan 6-16 yaş arası çocukların kendilerini ifade etmelerini sağlamak, epilepsiden etkilenen bireyleri ve aileleri yakınlaştırmak amaçlanıyor. 4 Haziran 2011 tarihinde Şile’de düzenlenen Epilepsi Sempozyumunda gerçekleştirilen ödül töreninde dereceye giren çocuklar ödüllerini aldı.
Epilepsi hastası olan 6 -16 yaşları arasındaki çocukların katılabildiği yarışma ile epilepsi konusunda farkındalığı artırmayı amaçlıyordu. 6-11 ve 12-16 yaş arası olmak üzere iki ayrı yaş kategorisinde gerçekleştirilen yarışmaya yine yoğun bir katılım sağlandı. Birbirinden yaratıcı 98 resmin katıldığı yarışmada, sulu boya, yağlı ya da kuru pastel, yağlı boya ya da karışık türlerde resimler yarışıyor.
Jüri değerlendirmesine göre, 6 – 11 yaş kategorisinde, yarışmaya İstanbul’dan katılan Dilara Kayra Koçak birinci seçildi. Adana’dan Nagihan Batuk ikinci, Bursa’dan katılan Feyzanur Kocaman üçüncü oldu. 12–16 yaş kategorisinde ise; yarışmaya Adana’dan katılan Muhammed Emin Türkoğlu birinci, Antalya’dan Dilay Yılmaz ikinci, Antalya’dan Serhat Peker ise üçüncü oldu. Her iki kategoride de birincilik ödülü 2.000 TL, ikincilik ödülü 1.500 TL ve üçüncülük ödülü ise 1.000 TL idi. Dilara Kayra Koça’ın resmi SAĞDA
12–16 yaş kategorisinde ise; yarışmaya Adana’dan katılan Muhammed Emin Türkoğlu birinci oldu. SOLDA
Geçen sene olduğu gibi, bu sene de Türk Epilepsi ile Savaş Derneği tarafından belirlenen resimleri çeşitli hastanelerde sergileme kararı alındı. Eserlerin ayrıca, takvim, posta kartı olarak kullanılması da planlanıyor.
Yarışma ile ilgili bilgilere ve dereceye giren resimlere http://www.epilepsiveben.net adresinden ulaşılabilir.
Sara ya da tıpta kullanılan adıyla epilepsi hastalığının başlıca belirtisi tekrarlayan nöbetlerdir. Bu nöbetler her yaşta ve her cinsiyette görülebilir. Sara ya da epilepsi nöbeti, basitleştirilmiş şekliyle beyin fonksiyonlarında kısa süreli bozukluğa bağlıdır. Nöbetler, beyin hücrelerinde geçici, anormal elektrik sinyali yayılması sonucu ortaya çıkar. Beyine ait gelişim bozuklukları, tümörler, beyin kanaması, beyinde hasara neden olabilecek enfeksiyonlar, kafa travmaları, yaşlılıkta ortaya çıkan Alzheimer hastalığı (bunama), inme gibi durumlar sara hastalığının ortaya çıkmasına neden olabilir. Ayrıca bazı epilepsilerin ailevi geçişli olduğu bilinmektedir. Bazılarında ise neden saptanamamaktadır.
Epilepsi nöbetleri tek tip değildir, birçok değişik çeşidi mevcuttur. Nöbetler başlıca iki tiptedir: Parsiyel (yani beyinde belirli bir bölgeden başlayanlar) ve jeneralize (belirli bir odağı bulunmayan, beyinde yaygın olarak olarak başlayanlar). Jeneralize nöbetlerde bilinç kaybı olurken parsiyel nöbetlerde bilinç kaybı olmayabilir. Basit bir göz kırpması, ağız seyirmesi bile bir nöbet olabilir.
Hastalığın tanısı nasıl konulur?
Sara hastalığının tanısı hastanın geçmişi ile ilgili bilgiler, nöbetlerinin özellikleri, ailesindeki hastalıklar gibi konuları içeren ayrıntılı bir sorgulama ile konur.. Elektroensefalografi (EEG) gibi yöntemler tanıya yardımcı olur. EEG, beynin çalışması ve epilepside ortaya çıkan anormal elektrik sinyalleri hakkında bilgi verir. Epilepsinin nedeninin belirlenmesi amacıyla manyetik rezonans incelemesi (MR) ve çeşitli kan tetkikleri de yapılır.
EEG incelemesi normal bulunan kişiler sara hastası olabilir mi?
Normal EEG, kişinin sara hastası olmadığını göstermez ve anormal EEG de her zaman epilepsi demek değildir. EEG sonuçlarının mutlaka uzman bir kişi tarafından yorumlanması gerekir. EEG kısa süreli bir inceleme olduğundan çekim sırasında herhangi bir bozukluk ortaya çıkmayabilir. Bu nedenle hem tanıya yardımcı olmak amacı ile hem de tedaviye cevabı değerlendirmek için tekrarlayan EEG çekimleri yapılabilir.
Epilepsi tedavi edilebilir mi?
Evet, sara tedavi edilebilen bir hastalıktır. Buradaki en önemli amaç nöbetlerin durdurulmasıdır. Tedavide çeşitli ilaçlar kullanılır, bu ilaçlar hastaların çoğunda nöbetleri başarıyla kontrol eder. Çeşitli ilaçlara rağmen nöbetleri devam eden hastalar, tedaviye dirençli kabul edilir. Bu hastalar için ilaç geliştirme çalışmaları yoğun bir şekilde sürmektedir. Ayrıca uygun hastalarda, cerrahi tedavi ile başarılı sonuçlar alınmaktadır.
Epilepsi tedavisinin en önemli özelliği nedir?
Tedavide en önemli nokta, hastanın ilaçlarını düzenli kullanması ve kontrole gelmesidir. İlaçlar doktorun önerdiği şekilde ve doktor tarafından kesilinceye kadar (genellikle yıllar boyunca) aralıksız olarak kullanılmalıdır. Hastanın nöbet sıklığında değişiklik olması, ilaçlarını kullanamaması, başka sağlık problemleri yaşaması ve her ilaç tedavisinde olabilecek bazı yan etkilerle karşılaşması durumunda hemen doktoruna başvurması önerilir.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?