Enginar, çok yönlü şifalı bir besindir ve sebze olarak bilinse de, aslında devedikeni bitkisinin bir türüdür. Son derece besleyici olan enginar aynı zamanda bağışıklığı güçlendirir ve kanser, kolesterol, diyabet, ateroskleroz, kalp krizi ve felç gibi hastalıklara karşı da koruma sağlar. Ayrıca uzun zamandır karaciğere ve sindirim sistemine faydaları nedeniyle özellikle Hepatit ve karaciğer hastalarına doktorlar tarafından tavsiye edilmektedir. Enginar en çok yemeği yapılarak tüketilir. Fakat, enginar hapı, sirkesi, çayı ve suyu da farklı yararları olan ürünlerdir.
İçindekiler
Enginar, özellikle kış aylarında tüketilen, besin kaynakları bakımından zengin bir sebzedir. Akdeniz’de yetişen bu şifalı bitki otantik görünüme sahip olan pembe çiçekler ve yenilen tohumlardan oluşur. Enginarın yenilebilir kısmı, tamamen çiçeklenmeden önceki tomurcuk halidir. Çiçekleri tamamen açtıktan sonra sert ve neredeyse yenmez hale geldiklerinden, zamanlama onları yetiştirirken çok önemlidir.
Karaciğeri yıkamak mümkün mü? İşte bitkilerle yapılan tek bilimsel detoks
En lezzetli kısmı tüm yapraklarının ortasında kalan göbek kısmıdır ve genellikle daha pahalıdır. İçinde barındırdığı birbirinden farklı vitamin ve mineral sayesinde insan sağlığı için birden fazla önem taşır. Enginarın taze olarak tüketilmesi tavsiye edilir.
Enginarın, doymuş yağ ve kolesterol oranı düşüktür. Aynı zamanda zengin lif, vitamin ve mineral kaynağıdır. C vitamini, tiamin, folat, riboflavin, niasin, vitamin B-6, B-12, A, E, D ve K vitaminlerini içerir. Ayrıca kalsiyum, magnezyum, demir, sodyum, çinko, potasyum gibi minerallere de sahiptir.
Enginar tüketmek, başta kalp ve damarlar olmak üzere vücudun sağlığını korur; çeşitli kanser türlerini önleyen vitamin, mineral ve antioksidanlara sahiptir. Kadın ve erkekler için oldukça yararı olan enginar, tüketilmesi gereken gıdalar arasında yer alır.
Enginar, tüm sebzeler içerisinde en yüksek antioksidan seviyesine sahip sebzedir. Antioksidanlar, hücre metabolizmasının doğal yan ürünleri olan serbest radikallerin etkilerine karşı vücudun temel savunma yöntemlerinden biridir ve kansere karşı koruma sağlar. Enginarın içerisindeki antioksidan, polifenoller adı verilen doğal kimyasallardan oluşur. Polifenoller, vücutta hücre aşınmasını önleyen antioksidanların bir parçasıdır. Polifenoller, herhangi bir hastada kanserin etkilerini yavaşlatacak, durdurabilecek veya tamamen tersine çevirebilecek özelliklere sahiptir.
Enginarın antioksidan açısından güçlü olmasını sağlayan diğer bileşik ise kuersetindir. Kuersetin kalp sağlığını koruyan ve antikanser özelliği gösteren doğal bir bileşiktir. C vitamini de iyi bilinen bir antioksidandır ve enginarda yüksek seviyede bulunur. C vitamininin mukoza iltihabı ve fibrozis gibi rahatsızlıkları aktif olarak ortadan kaldırdığı ve ayrıca meme kanseri olasılığını azalttığı kanıtlanmıştır.
Enginarın kalbi en iyi koruyan gıdaların başında geldiği bilinmektedir. Yapraklarındaki bazı bileşenlerin kötü kolesterol (LDL) seviyelerini düşürdüğü ve iyi kolesterol düzeylerini (HDL veya omega-3 yağ asitleri) arttırdığı bulunmuştur. Kötü kolesterol, kardiyovasküler sistemin arterlerinde biriken, kan basıncını artıran, kan akışını engelleyen ve potansiyel olarak ölümcül kalp krizlerine ve felçlere yol açabilen bir yağ türüdür.
Kudret narı neye iyi gelir? Faydaları nelerdir, nasıl tüketilmeli?
Kötü kolesterolü azaltmanın en iyi yolu, sağlıklı beslenmek ve doğru besinleri tüketmektir. Enginar, kalp sağlığını koruyan vitamin, bileşen ve doğal kimyasallara sahiptir.
Enginarın, içerisindeki sinarin ve silimarin antioksidanları ile toksinlerin mevcudiyetini azaltarak karaciğer ve vücuttan atılmasını kolaylaştırdığı kanıtlanmıştır. Bazı çalışmalar, bu antioksidanların zarar görmüş karaciğer hücrelerinin yeniden büyümesini ve onarılmasını etkin bir şekilde teşvik ettiğini göstermiştir.
Enginar, sindirim sisteminin sağlığını ve işlevselliğini iyileştirmek için en yararlı besinlerden biridir; diyet lifinin zengin bir kaynağıdır. Lif (posa), bağırsak hareketlerini düzenli tutmaya ve kabızlık belirtilerini azaltmaya yardımcı olur. Bağırsak hareketlerini düzenleyen zengin lif kaynaklı enginar, mide ve bağırsak kanserlerini önlemeye de yardımcıdır. Bunlara ek olarak mide asidini yok eder, şişkinlik ve krampları ortadan kaldırır.
Enginarın içerdiği folik asit hamilelik öncesinde ve hamilelik süresince en gerekli maddelerden biridir. Folik asit, bebeklerde nöral tüp defektlerinin ortaya çıkmasını önler. Bu nedenle hamilelik döneminde enginar tüketmek çok önemlidir.
Enginar, magnezyum, fosfor ve manganez gibi minerallere ve K vitaminine sahip olan güçlü bir besin kaynağıdır. Bu mineraller, kemik sağlığının korunması için önemlidir. Böylece enginar, osteoporoz (kemik erimesi) gibi hastalık ihtimallerini azaltır.
Enginarda bulunan önemli bir mineral olan fosfor, beyin hücrelerinde de bulunur. Fosfor eksiklikleri, bilişsel yeteneklerde ciddi düşüşlere yol açar. Fosfordan zengin beslenmek beyin sağlığını korumak açısından çok önemlidir.
Enginar, ciarin asidine sahip olan önemli bir bitkidir. Bu asit, hücre yenilenmesinde oldukça etkilidir ve hastalıklara karşı koruma sağlar. Yapılan bilimsel araştırmalar, enginarın hepatite (Hepatit B ve C) karşı korunmada en etkili olan bitkiler arasında yer aldığını göstermiştir. Enginar, hepatite karşı kesin bir tedavi yöntemi değildir ancak hepatitten koruyucu ve tedaviyi destekleyici rol oynar.
Hepatit B nedir? Nasıl bulaşır? Belirtileri ve tedavi seçenekleri
Enginar özü içeren kapsül haplar, enginarın faydalarını taşır. Enginar hapı, içerisindeki ruteolin maddesi ile kolesterolü düşürmede etkilidir. Bitkisel bir hap olan enginar kapsülleri, kireçlenme, kalp, damar, sindirim ve cinsel sorunlar üzerinde olumlu etkiler yaratır. Bunların yanında enginar hapı, karaciğer dostudur. Hap, sağlık için bir ek takviyedir. Diğer ilaçlar gibi bir hastalığın tedavisi olarak alınmaz. Bu nedenle vitamin hapı olarak görülebilir. Ancak kullanmadan önce doktora başvurmakta yarar vardır.
Enginar, sirkesi tamamen enginardan elde edilir. Enginar sirkesinin en belirgin yararları şeker hastalığına iyi gelmesi, yüksek tansiyonu ve kolesterolü düşürmesidir. Enginar sirkesi, enginarın sahip olduğu tüm besin değerlerine sahiptir. 500 ml fiyatı genel olarak 15-20 TL aralığında olan enginar sirkesi, yemek ve salatalarda kullanılabilir.
Enginar sirkesi, mide rahatsızlıkları, şişkinlik ve bağırsak problemlerine karşı faydalıdır. Sindirim sistemini düzenlemesi ve bağırsakları rahatlatması ile kilo vermeyi kolaylaştırır. Bir bardak suyun içerisine eklenen 1 yemek kaşığı enginar sirkesi, sindirim sorunlarına karşı günlük olarak tüketilebilir.
Isırgan otu neye iyi gelir? Faydaları ve zararları nelerdir?
Enginar suyunu elde etmek için enginarın yaprakları kullanılır. Yapraklar tek tek gövdeden ayrılarak bir tencere içerisine alınır. Tencereye su konur ve kaynatılır. Su kaynadıktan sonra soğumaya bırakılır. Son olarak yapraklar sıkılır ve elde edilen enginar suyu kullanılır. Enginar suyu tüketilirken, bardağın 4 te 3’ü içme suyu ile tamamlanır.
Enginar çayı, enginarın kurutulmuş yapraklarından elde edilir. Yapraklar, kuru ve temiz bir yere serilerek evde kurutulabilir veya hazır olarak alınabilir. Kurutulmuş enginar yapraklarını market ve aktarlarda bulmak mümkündür.
Çayı demlemek için (tek kişilik) 1 tatlı kaşığı kurutulmuş enginar yaprağı kullanılır. 1 cezve suyun içerisine yapraklar atılır ve kaynatılır. Daha sonra süzülerek tüketilir. Çay, limon ve bal eşliğinde içilebilir.
Enginar çayının faydaları, suyu ve kendisi ile benzerdir. Enginar çayı, günlük olarak 1 bardak tüketildiğinde, sahip olduğu tüm vitamin ve mineral değerlerini size kazandırır. Sabahları aç karnına, kahvaltıda veya akşamları tüketilebilir. Yemeğinden farklı olarak sindirim sistemi ve bağışıklık üzerinde daha fazla etkilidir. Aynı zamanda bağırsakları çalıştırma etkisi ile kilo vermeye yardımcıdır.
Zencefil neye iyi gelir? Nasıl tüketilmeli? Besin değeri ve faydaları
Enginar denilince akla ilk olarak zeytinyağlı dolması gelir. Yapanlar tarafından çok beğenilen dolmanın tarifi oldukça basittir. İlk olarak enginarın dış yapraklarının bir kısmı alınır ve sap kısmı kesilir. Daha sonra kararmaması için limonlu suda bekletilir. Orta kısımları aralanan enginarlar, dolma yapılmaya hazırdır.
Malzemeler;
Zerdeçal çayı nasıl yapılır? Neye iyi gelir? Faydaları ve zararları
Üzeri için;
Yapımı;
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?