Sağlık hizmetlerinde, kalite, uygunluk, teşhis-tedavi hizmetlerinin en iyi şekilde sunulması çok mühimdir. Sağlık hizmetlerinin kişiye odaklı olması hasta bireyin tanı ve tedavisinde maksimum başarı sağlamasına ve özürlü bireyler için yoğun çaba, emek, anlayış, sevgi ve becerinin yanında gerçekten bilinçli ve bilgili sağlık personeline ihtiyaç duyulmaktadır. Engelli bireylerin sağlık sorunları diğer bireylere göre daha fazladır. Her türlü engelli insanın sağlık uygulamalarından mahrum kalmaması için sağlık kurumlarınca, gerekli her türlü tedbir ve tedavi hizmetlerinin zaman kaybetmeden alınması önemlidir.
Yukarıda sözü edilen problemler engelli bireylerin gerçekten mağdur olmasına neden olmaktadır. Sağlık Bakanlığı’nın Uygulama Tebliğinde bulunan maddelere uygun yeniden düzenlenmesi, iyileştirici tedbir ve kanunların daha fazla alınması, Sağlık Bakanlığının engelliler için çıkarmış olduğu mevcut haklarının korunması için kanunlar ile sağlık kuruluşlarının etkin ve sürekli denetlenmesi, önlemlerin alınması gerekmektedir. Böylece oluşabilecek bazı sağlık sorunlarının önüne geçilebilecektir.
Tüm sağlık kuruluşlarında engelliler için danışmanlık birimlerinin kurulması bir zorunluluktur. Danışmanlık birimleri; engellileri özelliklerine göre hızlı bir şekilde ayırarak onların sevk almalarına, doğru kliniklere yönlendirilmeleri ve sağlık hizmetlerinden zaman kaybetmeden faydalanmalarını sağlayacaktır. Sağlık hizmeti veren kuruluşların engellilerin yasal hakları ile ilgili bilgileri açık ve net şekilde engelli ve ailesine bildirmelidir.
Sonradan ve doğuştan kazanılan engelliliğin önlenmesi için Sağlık Bakanlığı ilgili kamu ve özel sağlık kuruluşlarının halkı bilgilendirici, işbirliği sağlayıcı kamu bilgilendirme faaliyetlerini sürekli hale getirmek için çalışma yapmaları gerekmektedir. Engellilerin sağlık kurumlarından hiçbir sağlık kesintisi olmadan sağlık hizmetinden tamamen ücretsiz yararlanmaları için kanunların çıkarılması engelliler için yararlı olacaktır.
Bir sağlık sorunu olarak görme engeli! En sık yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri
Sağlık çalışanının moralinin yüksek tutulması, engellileri anlamaları ve onlara daha fazla yardımcı olmaları açısından önemlidir. Tedavi aşamasında olan engellinin engel durumunu kabullenmesi için rehabilitasyon çalışmalarının ağırlık verilmesi, engellilerin motive olması tedavinin başarısını olumlu olarak etkileyecektir.
Toplumun, engelliye bakış açısını düzeltilmesi sağlık çalışanlarının tutum, davranış ve bilgisi ile yakından ilgidir. Bir sağlık çalışanı topluma ışık tutmalıdır. Sağlık çalışanı engelli bireyleri çevresine anlatarak onlarında yaşam hakkı olduğunu, hor ve küçük görülmemesi gerektiği anlatılmalıdır. Böylelikle zamla toplumda engellilere karşı bir bilinçlenme, farkındalık, anlayış oluşacaktır.
Engellilerin tedavi süreci sonunda bir birey olarak topluma uyum sağlaması bu amaçla sağlık birimlerinden (Sosyolog, Psikolog ve Psikiyatrist) yardım alarak hayatlarına devam etmeleri amaçlanmalıdır. Tüm engelliler için psikolojik sağlık hizmetlerin ücretsiz ve kolay ulaşılabilir olması engellilerin topluma daha kolay uyum sağlamalarına yardımcı olacaktır. Engelli bireylerin, sağlık hizmetlerindeki memnuniyetinin artması, toplumdaki diğer bireylerinde memnuniyetini, farkındalıklarını arttıracaktır.
KAYNAKÇA
Bu çalışma yapılan bir araştırmanın özgün sonuçlarını ifade etmektedir.
Writer By Yıldırım Bayezit DELDAL
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?