Bulaşıcı hastalıkların tedavisinde yeni strateji…

4 Nisan 2012   |    15 Mart 2022    |   Kategori: Solunum / Enfeksiyon Print

Enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde gözden kaçan büyük fenomen!

Bağışıklık sistemi, istila eden patojenleri belirleyerek ve ortadan kaldırarak enfeksiyonlardan korur. Bu iki strateji, bulaşıcı hastalıklara karşı savaşta konvansiyonel klinik yaklaşımın temelini oluşturur. Science dergisinin son sayısında yayınlanan yeni bir çalışmada üçüncü bir stratejiye ihtiyaç olduğunu ileri sürüldü: enfeksiyona tolerans. Bunun sayesinde enfekte konakçı, doku hasarını ve patojenin veya istilacıya karşı oluşan immün yanıtın neden olduğu diğer negatif etkileri azaltarak kendisini enfeksiyondan koruyacak.

The Instituto Gulbenkian de Ciência’dan Prof. Dr. Miguel Soares, Yale University School of Medicine’dan Prof. Dr. Ruslan Medzhitov ve Stanford University’den Prof. Dr. David Schneider, tarafından yapılan çalışmada; yazarlar, gözden kaçan bu büyük fenomenin altında yatan mekanizmaları tanımanın, insanlardaki pek çok bulaşıcı hastalığın tedavisinde yeni stratejilerin yolunu açacağını öne sürüyorlar. Patojen invazyonunun hemen ardından (bakteri, virüsler veya parazitler), bağışıklık sistemi, patojeni belirleyerek, hasar vererek ve en sonunda ortadan kaldırarak faaliyete geçer. “Enfeksiyona direnç” olarak da adlandırılan bu durum, konakçıyı enfeksiyondan korumak için elzemdir. Ancak bu duruma genellikle konakçının bazı yaşamsal dokularına (karaciğer, böbrek, kalp, beyin) ek hasarlar eşlik eder. Genellikle olduğu gibi, eğer doku hasarı kontrol edilemezse ölümcül sonuçları olabilir, örneğin şiddetli sıtma, şiddetli sepsis ve muhtemel diğer bulaşıcı hastalıklarda olduğu gibi.

Tolerans enfeksiyonun zararlı etkilerini azaltır ve sonraki enfeksiyonlara karşı konakçıda immun yanıt oluşturur. Her ne kadar plant immünite fenomeni iyi çalışılmışsa da, enfeksiyona karşı tolerans insanlar da dahil olmak üzere memelilerde çoğunlukla göz ardı edilmiştir. Enfeksiyona toleransın nasıl ve hangi koşullar altında konakçı tarafından sağlandığı hakkında hala öğrenecek çok şey varken, bilinenlerin çoğu Prof. Dr. Miguel Soares’in öncülük ettiği Instituto Gulbenkian de Ciência’da yürütülen işlerden gelen altta yatan konakçı defans stratejisinin moleküler mekanizması hakkındadır.

Ekip, özellikle hastalığa özel tolerans mekanizmalarının tanınması ile ilgileniyor, öte yandan ayrıca konakçının gelecekteki enfeksiyonlara karşı muhtemel koruyucu bir tolerans oluşturmasının genel stratejisi ile de ilgileniyor. Direnç genellikle hayvan ve insan çalışmalarında göz önünde bulundurulan tek mekanizma olduğu için, konakçı enfeksiyona teslim olduğunda sıklıkla bağışıklık sisteminin yetersizliğine atfedilir.

Yazarlar bu durumun her zaman olmadığını öne sürüyorlar ve bulaşıcı hastalıklarla oluşan morbidite ve mortalitenin nedeni olarak direncin başarısız olmasıyla toleransın başarısız olmasını ayırmanın önemini vurguluyorlar. Bu ayrım, tedavi yaklaşımlarında seçimi etkileyecektir. Primer sorun toleransın başarısız olmasıysa, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek veya antibiyotik uygulamak etkisiz kalabilecektir. Bu gibi bir durumda, toleransı artırmak enfeksiyonla, inflamatuvar ve oto-immün hastalıklarla savaşta çok daha etkili olabilecektir.

KAYNAK: Disease Tolerance as a Defense Strategy. R. Medzhitov, D. S. Schneider, M. P. Soares. Science, 2012; 335 (6071): 936 DOI: 10.1126/science.1214935

Makalenin tamamına aşağıdaki linkten ulaşılabilmektedir:

Abstract

The immune system protects from infections primarily by detecting and eliminating the invading pathogens; however, the host organism can also protect itself from infectious diseases by reducing the negative impact of infections on host fitness. This ability to tolerate a pathogen’s presence is a distinct host defense strategy, which has been largely overlooked in animal and human studies. Introduction of the notion of “disease tolerance” into the conceptual tool kit of immunology will expand our understanding of infectious diseases and host pathogen interactions. Analysis of disease tolerance mechanisms should provide new approaches for the treatment of infections and other diseases.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla