Endoskopi, ucunda kamera ve ışık kaynağı bulunan tüp şeklindeki cihaz ile yapılan iç organların incelenmesi işlemidir. Endoskopik uygulamalar incelenen organa göre farklı şekilde adlandırılır. Örneğin gırtlak bölgesi laringoskopi, kalın bağırsaklar kolonoskopi ve eklemler artroskopi yapılarak görüntülenir. Endoskopi vücutta kesiler yapılmadan (ağızdan girilerek) dokuların görülmesini sağlar. Fakat bu terimi, pratikte yemek borusu, mide, oniki parmak bağırsağı ve kalın bağırsağın incelendiği sindirim sistemi endoskopisi yerine kullanılır. Sindirim sistemi endoskopisi genellikle bu alanda eğitim almış bir gastroenteroloji ya da genel cerrahi uzmanı tarafından yapılır.
İçindekiler
Endoskopi, tüm vücut sisteminin ve iç organların endoskop adı verilen bir alet kullanılarak incelendiği bir yöntemdir. Bir endoskop, bir ucunda ışık kaynağı ve kameraya sahip uzun, ince bir tüptür. İnceleme öncesinde ilgili organın daha iyi görülebilmesi için organ içerisine gaz verilerek şişirilir. Endoskopi sırasında vücut içindeki görüntüler bir televizyon ekranına aktarılarak incelenir.(1)
Endoskopi sırasında şüpheli dokudan örnek alınması ya da polip tedavisi gibi küçük cerrahi uygulamaların yapılması da mümkündür. İnceleme için genellikle vücuda ağız ve anüs gibi doğal bir açıklıktan girilir. Fakat bazen laparoskopi işleminde olduğu gibi vücuda küçük bir kesi yapılarak da girilebilir.
Endoskopi sırasında kullanılan farklı özelliklere sahip cihazlar vardır. Cihazının uzunluğu ve esnekliği, incelenen vücut bölümüne göre farklılık gösterir. Örneğin, eklemlerin incelemesinde kullanılan bir endoskopi cihazı genellikle daha kısadır ve hareketsiz bir yapıya sahiptir. Kalın bağırsakları görüntülemek için kullanılan endoskopi cihazı ise uzun, esnek ve hareketli bir yapıya sahiptir.
Kolonoskopi tıbbi olarak kolon adı verilen kalın bağırsakların görüntülenmesi için kullanılan bir yöntemidir. Kalın bağırsakların makattan girilerek incelenmesi prensibine dayanır. Endoskopi terimi ise daha genel bir ifadedir ve kolonoskopiyi de kapsar.
Kolonoskopi nedir? Nasıl yapılır? Kolonoskopinin riskleri nelerdir?
Sindirim sisteminin üst bölümü olan yemek borusu, mide ve onikiparmak bağırsağının ağızdan girilerek görüntülenmesi işlemine üst gastrointestinal endoskopisi denir. Sadece midenin incelenmesi için kullanılan yönteme ise gastroskopi adı verilir. (2)
Endoskopi temel olarak direkt grafi, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme gibi diğer tanısal yöntemlerle hastaya tam bir teşhis konulamadığı durumlarda yapılır. Endoskopi ile şüpheli organın doğrudan görülmesi ve gerekli ise biyopsi (doku örneği alma) işlemi yapılması mümkündür. Ayrıca:
Endoskopi insan vücudunda birçok sistemi araştırmak için kullanılan bir yöntemdir. Bu sistemler şunlardır:
Kolonoskopi nedir? Nasıl yapılır? Kolonoskopinin riskleri nelerdir?
Endoskopi sırasında boğaz uyuşturucu spreyle uyuşturulduğu için hastalar genellikle herhangi bir ağrı hissetmez. Bazı hastalar boğaz ağrısına benzer şekilde hafif bir rahatsızlık hissedebilir. Bazı hastalarda da ilaç enjeksiyonu ile sedasyon adı verilen kısa süreli uyutma işlemi yapılır.(4)
Endoskopi teknik bir sorun ya da hasta uyum problemi yaşanmadığı sürece 20 – 25 dakika gibi kısa bir süre içerisinde tamamlanır.
Genellikle endoskopi sonrası hastanede kalmak gerekmez. Muayene sırasında hasta sol yan yatış pozisyonunda uzanır ve ağza yerleştirilen plastik bir atel yardımıyla ağzı hafifçe açık tutulur. Öğürme refleksini önlemek için boğaz lokal anestezi spreyi ile uyuşturulur. Muayene kısa sürmektedir ve çok rahatsız edici değildir. Bu yüzden genel anestezi kullanılmaz. İstek üzerine veya çocuklarda, hastanın işlemi hissetmemesi için sedasyon denilen anestezi işlemi yapılabilir.
Endoskopi sırasında organların daha iyi görülebilmesi ve endoskopi cihazının rahat hareket edebilmesi için hava verilerek mide ve onikiparmak bağırsağı şişirilir. Daha sonra ucunda ışık kaynağı ve kamera bulunan hortum şeklindeki kıvrılıp bükülebilen endoskop cihazı ağız ve boğazdan sindirim yollarına itilir.
Böylece yemek borusu, mide ve onikiparmak bağırsağının ilk kısmına ait görüntüler bir ekrana aktarılarak incelenir. İhtiyaç duyulursa endoskopi içerisinden geçirilen ve biyopsi forsepsi adı verilen özel bir tel yardımıyla doku örneği alınır. Daha sonra hortum nazikçe geri çekilerek hastanın ağzından çıkarılır ve işleme son verilir.
Bazı üst endoskopi sonuçları hemen öğrenilebilir. Örneğin işlem ülser nedeniyle yapılmışsa doktorunuz görülen sonuçları sizinle hemen paylaşacaktır. Endoskopi sırasında doku veya sıvı örneği alınmışsa incelenmek üzere laboratuvara gönderilir.
Laboratuvarda alınmış olan bu doku, hücre veya sıvı örnekleri bir patoloji uzmanı tarafından incelenerek tanı konulur. Biyopsi sonuçlarının belli olması birkaç gün veya daha uzun sürebilir. Patolog, size bildirilmek üzere doktorunuza sonuç raporu gönderir.
Endoskopik incelemeler genellikle güvenlidir ve komplikasyonlar nadirdir. Fakat her girişimsel işlemde olduğu gibi endoskopi esnasında da bazı riskler ve komplikasyonlar söz konusudur. Endoskopi cihazının itilmesi sırasında dişlere veya farenksin arkasına zarar verilebilir.
Ek olarak, gırtlakta yaralanma olursa geçici ses kısıklığı ortaya çıkabilir. İncelemenin bir parçası olarak küçük girişimlerin yapıldığı kolonoskopide riskler biraz daha yüksektir. Yapılan tüm işlemlerin yaklaşık %1’inde komplikasyonlar görülebilir.
İşlem sırasında olası kalp ve solunum risklerine karşı nabız, kan basıncı ve oksijen satürasyon izlenir. Endoskopi sırasında doku örneği alındıysa işlemden sonra dışkıda kan görülebilir. Fakat bu işlemden yaklaşık 24 saat sonra kaybolur.
Komplikasyon görülmesi durumunda hasta yoğun bakım ünitesinde tedavi edilir. Taburcu olduktan sonra bunlardan bir ya da daha fazlasının görülmesi durumunda ise derhal acil servise başvurmak hayati önem taşır.
Bunların dışında ateş, bulantı, kusma, göğüs ağrısı, koyu renkli dışkı, karın ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı gibi beklenmeyen yan etkilere bağlı şikâyetler görülebilir ve bunların tedavi edilmesi gerekir.
İşlem yapılırken boğaz uyuşturulduğu için sonrasında yaklaşık 2 saat boyunca herhangi birşey yiyip içmekten kaçınılmalıdır. Çünkü besinler solunum yollarına kaçabilir. Endoskopi işlemi sonrası, işlem sırasında mide gazla şişirildiği için ve bir miktar kalabileceğinden, gaz yapan yiyeceklerden uzak durulması önerilir.
Laktoz içeren süt ve süt ürünleri gaz şikâyetini artırır. Bu nedenle endoskopiden sonraki günlerde badem sütü, laktozsuz süt gibi alternatif içecekler tercih edilebilir.
Mide kanseri (gastrik kanser) neden olur? Belirtileri ve tedavisi
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?