Anne sütü, çok özel bir besin kaynağı olması nedeniyle bebek beslenmesinin olmazsa olmazıdır. Anne sütü ile beslenen bebek, D vitamini dışında su dahil hiç bir ek gıdaya gereksinim duymaz. Çünkü anne sütündeki demir ve çinko gibi minerallerin emilimi, inek sütüne oranla daha yüksektir. Bebek katı gıdalara ise ilk altı aydan sonra başlayabilir. Ayrıca yağ asitleri bakımından da zengin olan anne sütü, sindirimi kolaylaştırır. Tamamen hijyenik, taze, doğal, ekonomik olan ve biberon gerektirmeyen anne sütü bozulmadığı gibi, herhangi bir hastalık riski de taşımaz. Bebekleri ilk 6 ay yalnızca anne sütü ile beslemek, sağlıklı büyümeyi ve gelişimi destekler. Kolostrum isimli doğum sonrası gelen sarı süt ise bebeği hastalıklardan korur. Anne sütü alan bebekler, başta ishal olmak üzere çeşitli mikroplu hastalıklardan korunurken, ilerleyen dönemlerde de daha az hastalanır.
Emziren anneler grip olduğunda ne yapmalı? Grip olan anneler emzirebilir mi?
Yeni doğan bebeklerin hayatlarının ilk günlerinde, anne farklı içerikte süt üretir. Zamanla üretilen sütün yapısı bebeğin ihtiyaçlarına göre farklılık gösterir. İlk dönemde oluşan anne sütü, diğer zamanlara oranla daha besleyici ve enfeksiyonlara açık olan bebekleri korumaya yönelik olur. Anne sütünün ikinci haftadan itibaren protein değeri azalırken laktoz, yağ ve kalori içeriği artar. Bu süt, geçiş sütü olarak adlandırılır. Sonraki dönemlerde ise karbonhidrat ve yağ oranı bakımından daha zengin bir süt oluşur. Anne sütündeki protein ve mineraller inek sütüne göre daha azdır. Bu nedenle, anne sütü kolaylıkla sindirilebilir özellik taşır. Anne sütü alan bebeklerde karın ağrısı ve kabızlık diğer bebeklere nazaran daha az görülür.
Emzirme anında anne bebek ilişkisi güçlenir. Annenin bebeğini benimsemesi ve bebeğin sağlıklı bir kişilik kazanması da emzirme ile kolaylaşır. Anneden gelen ilk sütün miktarının az olması kimi zaman endişelere neden olabiliyor. Fakat gelen sütün bebeğin beslenmesinin ve bağırsaklarının çalışmasının desteklenmesi için yeterli olduğu bilinmelidir. Ayrıca sağlıklı her annenin, bebeği için yeterli miktarda süt üretebildiği unutulmamalıdır.
Birçok anne doğumdan sonra çalışmak zorunda kalabiliyor. Mümkünse çalışma hayatına dönmek için bebeğin en az altı aylık olması beklenmelidir. Fakat bu mümkün olmuyorsa çalışan anneler, işe gitmeden önce ve işten döndükten sonra mutlaka bebeklerini emzirmelidir. Çalışan anneler her ne kadar emzirmeye sabah iş öncesi ve akşam iş sonrası devam edebilseler de, emzirmenin hem fiziksel hem de ruhsal faydalarını görürler.
Yapılan araştırmalar anne sütü alan bebeklerin, diğer gıdalar ile beslenen bebeklerden daha zeki ve daha sağlıklı oluğunu gösteriyor. Ayrıca uzun emzirme döneminin de, anneleri meme kanserine karşı koruduğunu belirtiyor. Bu nedenle emzirmeye doğumdan hemen sonra başlanması gerekiyor. Bebeğe, ek sıvı ya da katı gıdaların verilmesi ise, annenin süt yapımını azaltırken, sık emzirme ise annenin süt üretimini kolaylaştırıyor.
Emziren anneler, gün içerisinde çok fazla enerji tüketir. Bu nedenle süt veren anneler, yeterli uyku alımına çok dikkat etmelidir. Çünkü annenin uykusuz kalması, süt üretimini destekleyen prolaktin hormonunun olumsuz yönde etkilenmesine neden olur. Yeterli süt üretimi için bebeğin uyku vakitlerinde anneler de uyumaya özen göstermelidir. Ayrıca emziren anneler, bu dönemde stres ve sıkıntıdan da uzak durmalıdır. Çünkü stresten uzak ve neşeli olan annenin melatonin hormonu düzeyinde artış görülür. Melatonin salgısının yüksek olması da sütün kalitesini arttırırken, bebeklerde yaşanabilecek alerjik problemleri azaltır.
Çocuklarda uyku eğitimi nasıl olmalı, anneler nelere dikkat etmeli?
Emzirme döneminde annelerin tüketmesi gereken gıdaların yanı sıra bir de uzak durmaları gereken besin öğeleri de vardır. Bunların başında nane ve maydanoz gibi sebzeler geliyor. Çünkü emzirme döneminde nane ve maydanoz tüketmek sütün kalitesini olumsuz yönde etkiliyor. Ayrıca nane ve maydanoz kokusu anne sütüne geçebildiği gibi, bebeğin sütü reddetmesine de yol açabiliyor. Bunların yanı sıra anne sütünün üretimini olumsuz etkileyen diğer gıdalar arasında nişasta unu, arpa ve unu, mısır ve şeker karışımı ile yapılan yiyecekler yer alıyor. Aşırı tuz tüketimi, şalgam, salamura ve turşu, limon suyu ve sirke tüketimi de anne sütünü azaltabiliyor.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?