Emboli, vücudumuzdaki bazı arterlerin aniden bloke olmasıdır, bu blokaj farklı durumlara bağlı olarak gelişebilir. Aynı zamanda kan dolaşımı sırasında vücudumuzun bir bölümünden başka bir bölümüne taşınan kan pıhtısına da emboli adı verilmektedir. Kendi içerisinde akciğer embolisi, beyin embolisi gibi farklı sınıflara ayrılır. Arterlerdeki kan akışının kesilmesi, kandaki oksijen oranının düşmesine ve organlarımızın zarar görmesine neden olabilir. Bu yüzden de embolinin tedavisinde erken teşhis ve tanı oldukça önemlidir. Tedavisi amacıyla daha çok kan pıhtılaşmasını durduran ve pıhtılaşmayı çözen ilaçlar reçete edilir. Acil durumlarda pıhtı alınması gerekli olabilir ve ameliyat tek çare olabilir. Bacakların uzun süre hareketsiz kalması engellenerek de emboliden korunabilir.
İçindekiler
Emboli, kan pıhtılaşması, hava kabarcığı ya da yabancı bir madde yüzünden arterlerin tıkanması durumudur. Vücudumuzda yer alan doku ve organların oksijen ihtiyacı kan dolaşımıyla sağlanır. Ancak emboli; beyin, akciğer, kalp gibi önemli organları etkilediğinde organ, işlevinin büyük bir kısmını hatta tamamını bile kaybedebilir. Bu durum, ciddi komplikasyonlara neden olabileceği gibi ölümcül sonuçlar da doğurabilir.
Emboli belirtileri tromboz belirtilerine benzerlik göstermekle birlikte ikisi de farklı rahatsızlıkları ifade ederler. Tromboz; kan damarlarında kan pıhtısı ya da trombüs gelişimi sonrasında damarlarda kan akışının yavaşlaması durumudur. Tromboembolizm ise kan pıhtısındaki emboli yüzünden kan akışının ciddi anlamda azalmasıdır.
Emboli, etkilediği organa göre isim alır:
Pulmoner embolinin nedeni bacaklardan ya da vücudun diğer kısımlarından akciğerlere kan pıhtılarının gitmesidir. Pıhtılar, akciğerlerdeki arterlerin (atardamarlar) içinde sıkıştığında kişide emboli görülür. Bazen de kan pıhtıları dışında başka bir materyal kümesi de tıkanıklığa neden olabilir. Hızlı tedavi ile embolinin yol açabileceği ölüm riski azaltılabilir.
Bazen akciğer atardamarlarında birden fazla tıkanıklık görülebilir. Akciğer tarafından vücudun diğer organlarına oksijen taşınamaması hastanın aniden ölmesine neden olabilir. DVT diğer adıyla ‘derin ven trombozu’ olarak da adlandırılan bacaktaki derin kan damarlarından birindeki pıhtılaşma; akciğere kadar ulaşarak, akciğer arterinde ani bir bloklaşmaya neden olabilir.
Derin ven trombozu dışında kana farklı materyallerin karışması, hava baloncukları vb. nedenler de pulmoner emboliye yol açabilir.
Anjiyo nedir? Nasıl yapılır, ne işe yarar? Riskleri nelerdir?
Pulmoner emboli belirtileri; akciğerin ne kadarlık bir bölümünün etkilendiğine, hastada akciğer ya da kalp hastalığı bulunup bulunmadığına, pıhtılaşma büyüklüğüne göre değişiklik gösterebilir.
Tedavisinde daha çok kan inceltici ilaçlar ve pıhtılaşma çözücüler reçete edilir. Pıhtılaşmanın hayatı tehdit edici olması durumunda cerrahi operasyon ile pıhtı alınabilir.
Ana damarlardan birine takılan damar filtresi ile pıhtıların akciğere ulaşması engellenir.
Balgam nedir, neden olur? Balgamın belirtileri, türleri ve tedavisi
Göğüs ağrısı neden olur, nasıl geçer? Hangi hastalıkların belirtisidir?
Emboli gelişimini tetikleyen en önemli faktörleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
Kan damarlarına sızabilen tümör parçacıkları, plak parçaları, kollajen ya da diğer dokular; embolinin diğer önemli nedenleri arasında yer alır.
Emboli belirtileri, emboli türüne göre değişiklik gösterebilir.
Bu belirtilerden biri ya da birkaçı ile karşılaşmanız durumunda vakit kaybetmeksizin bir doktora görünmeniz gerekir.
Akciğer kanseri belirtileri nelerdir? Nedenleri, tanısı ve evreleri
Kalp ve akciğer hastalığı bulunan kişilerde emboli tanısının koyulması, doktorlar için zorlayıcı olabilir. Doğru teşhis adına öncelikle size sağlık geçmişinize ve karşılaştığınız belirtilere dair birtakım sorular sorulur. Ayrıca sizden bazı testler de talep edilebilir:
Röntgen nedir, nasıl çekilir? Radyografik muayene ve zararları
Ultrason nedir, ne işe yarar? Ayrıntılı ve renkli ultrasonografi neden çeklilir?
Tedavide tıkanıklığa neyin neden olduğu, tıkanıklığın vücudun neresinde bulunduğu, tıkanıklığın boyutu önemlidir. Ardından doktorunuz uygun gördüğü tedaviyi başlatır.
Kandaki pıhtılaşmayı çözmek adına doktorunuz, varfarin, heparin ya da düşük doz aspirin içeren antikoagülan ilaçlar reçete edebilir. İlaçlar damar yoluyla verilebileceği gibi deri altına da enjekte edilebilirler. NOAC olarak isimlendirilen antikoagülanlar, hızlı bir şekilde çalışırlar ve diğer ilaçlarla pek etkileşimleri yoktur. Ancak yan etkileri arasında kanı sulandırma olasılığı bulunur.
Varfarin (coumadin) nedir? Ne için kullanılır, yan etkileri nelerdir?
Bu cerrahi müdahale ile etkilenen arterde kesim yapılır ve aspirasyon yöntemi ile tıkanmaya neden olan yabancı cisim alınır. Hava basıncı kaynaklı emboli, daha çok hiperbarik odalarda tedavi edilir. Dalgıçların vücudunda bulunan hava basınçları, odadaki hava basıncı ile azaltılabilir.
Bacaklarda kan pıhtısının yol açabileceği kronik şişlik, dereceli sıkıştırma çorapları ile giderilebilir. Bilekten bacağa doğru gevşeyen bu çoraplar, bacakta hafif bir baskı yaratırlar. Bu baskı ile kanın pıhtılaşması önlenebilir.
İdiopatik Pulmoner Fibrozis nedir? Kimlerde görülür? Belirtileri ve tedavisi
Doktor tarafından reçete edilen ilaçların en az 6 ay boyunca kullanılmaları gerekir. 6 ay sonra hastadaki kanama riski doktor tarafından değerlendirilir ve doktor, yeni bir ilaç reçete edebileceği gibi tedaviyi de sonlandırabilir.
Kandaki pıhtılaşma, akciğer, kalp ve beyin gibi ciddi organlara ulaştığında emboli öldürebilir. Pulmoner embolizm, kalbi zayıflatabileceği gibi hipertansiyona da neden olur.
Bu bitkileri tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışmalı ve onay almalısınız.
Antiseptik özelliği bulunan kekik, kanı temizler ve pek çok akciğer hastalığına iyi gelir. Vücuttaki kanı temizleyen ve kan dolaşımını hızlandıran kekik suyu ve kekik çayından emboli bitkisel tedavisinde yararlanabilirsiniz. Bu amaçla her sabah ve her akşam günde 2 fincan olacak şekilde damıtılmış kekik suyu ya da kekik çayı tüketebilirsiniz.
Kekiğin faydaları nelerdir? Kekik yağı neye iyi gelir? Nasıl kullanılır?
Bir diğer kan sulandırıcı olan limon, emboliden korunma ve tedavi aşamasında kullanılabilir. Limonun bu özelliğinden yararlanmak için yarım bardak suya eşit miktar taze limonun suyunu ekleyin. Bu karışımı sabah ve akşamları tüketin.
Kandaki kötü kolesterol seviyelerini düşüren zeytinyağı, kandaki plak oluşumunu önler. Arterlerin esnek kalmasını sağlar ve kan akışını kolaylaştırır. Yemeklerinizde sızma ve saf zeytinyağı kullanarak, emboliden korunabilirsiniz.
Bağışıklık sistemini güçlendiren ve pıhtı oluşumunu önleyen sarımsak, kalp sağlığını da gözetir. Günde bir diş sarımsak tüketerek, arter tıkanma riskini en aza indirebilirsiniz.
Antioksidan kaynağı olan kereviz, kan basıncını düzenler, arterlere esneklik kazandırır. Bol bol kereviz tüketerek, kanınızda plak oluşumunu önleyebilirsiniz.
Kaynaklar ve Referanslar: 1- Pulmonary embolism, 2- Embolism, 3- What’s Thrombosis and Embolism?
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?