MR odasına nasıl girilmeli? Metal eşya ile girilmesi tehlikeli mi?

17 Ekim 2014   |    5 Mart 2023    |   Kategori: Videolar Print

ABD’de de geçtiğimiz aylarda bir hastanede MR odasının bir ucunda bulunan oksijen tüpünün havalanarak 6 yaşındaki bir hastanın ölümüne neden olması MR cihazlarının ve odalarının ne kadar tehlikeli olabileceği konusundaki tartışmaları yeniden alevlendirdi. Prosedürlere göre, yüksek manyetik alanlara sahip olan bu cihazların bulunduğu odalardaki güvenlik kurallarına sıkı sıkı uyulması gerekiyor. Ayrıca hastaların bu alanlara girmeden önce mutlaka vücutlarındaki implant ve metal cisimler konusunda sorgulanıp bilgilendirilmesi gerekiyor. MR odalarının ne kadar tehlikeli yerler olabileceği konusunda hazırlanmış bir kaç deneyin videosunu dikkatinize sunuyoruz.

MR odasına metal eşya ile girilirse ne olur?

MRG Manyetik Rezonans Görüntüleme-MRI gibi cihazların en önemli özelliği yüksek manyetik alan sistemiyle çalışmalarıdır. Bu cihazların içinde görüntülemeye yarayan çok güçlü elektro mıknatıslar bulunur. Günümüzde MR cihazlarında kullanılan mıknatısların gücü 0,5 Tesla ve 3,0 Tesla arasında değişiyor. En güçlü mıknatıslar 60 Teslaya kadar çıksa da bunlar ancak araştırmalar için kullanılıyor. Dünyanın manyetik alanının 0,5 Gauss olduğunu düşünürseniz bu mıknatısların ne kadar güçlü olduğunu anlarsınız.

Örneğin videoda gördüğünüz gibi 4 Teslalık bir Emar bir büro sandalyesini 900 kg kuvvetle çekebilir. Bu nedenle bu cihazların bulunduğu alanlara yada içlerine küçük bir metal eşya ile girmek bile (örneğin, metal para,  ataç, kalem, yüzük, steteskop, hemostatlar) ölümcül sonuçlar yaratabiliyor. Çünkü yüksek çekim gücü metal cisimleri kurşun hızına bile çıkarabiliyor.

Emar (MR) nedir, nasıl çekilir? Manyetik rezonans ne işe yarar?

MR odasına nasıl girmek gerekir?

Prosedürlere göre MR gibi manyetik alanla çalışan cihazlara hastalar alınmadan önce ayrıca vücutlarında metal implant gibi uzuvlar olup olmadığı mutlaka sorgulanmalı. Çünkü hastada protezler metalse yine bu makine tarafından güçlü bir şekilde çekilecektir. Ayrıca cebinizdeki kredi kartları ya da banka kartlarının bilgileri anında silinebilir. Bu nedenle bu tür kartları dışarda bırakmak gerekir. Ayrıca metal eşya, kalem ve metal paralarda dışarda bırakılmalıdır.

Kimler MR odasına girmemeli?

Aşağıdaki deneyde görüldüğü gibi 4,6 metreden bir demir MR cihazı tarafından çok şiddetli şekilde çekilebiliyor. Mıknatısa yaklaştıkça bu kuvvet üstel şekilde artıyor. Bu nedenle metal eşyalarla ya da metal protezlerle MR odasına girmek çok tehlikelidir. Kalp pili olan kalp hastalar, beyin ameliyatı ile beyin damarlarına klips takılmış kişiler, metal kalp kapakçıkları olanlar, iç kulak protezi gibi hastaların kesinlikle MR odalarına girmemelidir.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

2 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Nurcan
Nurcan
2 yıl önce

Küpemin birini kulağımda unutup emar çekindim Allah’tandır bisi olmadı

Enes
Enes
2 yıl önce
Cevaben  Nurcan

Altın soy metal olduğu için mıknatıs çekmez.

Araç çubuğuna atla