Elon Musk’ın beyin implantı, Neuralink, insan denemeleri için FDA onayı aldı

Yazan Hüseyin Kandemir
20 Eylül 2023   |    1 Kasım 2023    |   Kategori: Güncel / Literatür Print

Elon Musk’ın beyin implantı girişimi olan Neuralink, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’den (FDA) insan denemeleri yapma izni aldığını açıkladı. Twitter üzerinde yapılan onay duyurusu henüz ABD resmi makamlarınca doğrulanmadı ancak haber tüm dünyada geniş yankı uyandırdı. Neuralink, başından beri çok tartışılan ve şüpheyle yaklaşılan bir projeydi ancak FDA onayı beyin makine etkileşimi açısından tarihi bir eşik olarak görülüyor. 

Bu iddialı projenin pek çok amacı var. Öncelikle servikal omurilik yaralanmaları veya amiyotrofik lateral skleroz (ALS) gibi sorunları olan hastaların bu cihaz yardımı ile sadece düşünceyle pek çok eylemi gerçekleştirmesi hedefleniyor. Ancak, Neuralink’in ön testlerinde hayvan hakları ihlalleri iddiaları nedeniyle karar tartışmaya yol açtı.

Salı gecesi Neuralink Twitter hesabından yapılan duyuruda FDA onayı alındığı ve insan denemelerine başlanması için gönüllü bireyler arandığı açıklandı.

“Precise Robotically Implanted Brain-Computer Interface” adlı araştırma, yaralanmalardan kaynaklanan felçli hastaları veya ALS tanısı hastaları kapsıyor. Muhtemel katılımcıların en az 22 yaşında olmaları ve bakıcıya ihtiyaç duymaları gerekiyor. Denemenin amacı, çipin güvenliğini değerlendirmek ve işlevselliği hakkında genel bir değerlendirme sağlamak olarak açıklandı.

Açıklamaya göre, beyne “ultra ince ve esnek iplikler” yerleştirmek için bir robot kullanılacak. Takıldığında, implant, beyin sinyallerini bir uygulamaya kablosuz olarak gönderirken, gelen veriler işlenerek hareket eylemine dönüştürülecek. Bu teknolojinin resmi olarak açıklanmış olan amacı, felçli hastaların düşünceleriyle dış cihazları kontrol etmelerini sağlamak. Ancak, projenin nihayi amacının insan beyni ile bilgisayarlar arasında bir köprü oluşturmak olduğuda konuşuluyor.

Neuralink, beyin-bilgisayar arayüzü teknolojisinde liderlerden biri olmasına rağmen, global olarak 30’dan fazla benzer deneme devam ediyor. Neuralink, daha önce hayvan hakları ihlalleri ve bazı verileri manipüle ettiği iddiaları gerekçesi ile pek çok kez soruşturmalarla karşı karşıya kalmıştı.

Neuralink cihazı, büyük bir madeni para boyutunda olup, beyne doğrudan giden tellerle kafatasına yerleştiriliyor. Bu tür arayüzlerin ne kadar verimli veya güvenli olacağı konusundaki belirsizliklere rağmen, denemeler daha çok veri toplamayı hedefliyor.

Nöroetikçi Laura Cabrera, özellikle Musk’ın “hızlı hareket et” yaklaşımı göz önüne alındığında, bu tür invaziv bir cihazın etik yönleriyle başa çıkma yeteneğini sorguluyor. Beyin-bilgisayar arayüzü (BCI) teknolojisi yeni değil ama, Neuralink daha geniş bir yetenek yelpazesi vaat ediyor, bu da şüphe uyandırıyor.

Musk, tıbbi tedavilerden insan zihnini süper bilgisayarlarla bağlamaya kadar çeşitli uygulamaları hayal ederken, pratik uygulamalar spekülasyonlara neden oluyor. Neuralink, daha önce bu teknolojiyi hayvanlar üzerinde test etmiş, bir maymunun zihnini okuyarak bir video oyun oynamasını sağlamıştı. FDA’nın son onayına rağmen, daha önce yapılan Neuralink’in başvurusunu çeşitli güvenlik endişeleri nedeniyle reddetmişti.

Proje ile ilgili sayısız iddia ve spekülasyon devam etsede FDA onayı beyin makina etkileşimi konusundaki çalışmaların yaygınlaşması açısından tarihi bir öneme sahip. Bu adım tüm etik tartışmalar rağmen devrim etki yaratacak.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla