Elma tüm dünyada tüketilen en popüler ve faydalı meyvelerden biridir. İçerdiği antioksidanlar, vitaminler, lif ve farklı birçok besinle vücudumuz için mucize bir besindir. Yapılan pek çok araştırma elmanın bağırsak sağlığını desteklediğini, inme, yüksek tansiyon, diyabet, kalp hastalığı, obezite ve bazı kanserlere karşı koruma sağlayabileceğini göstermektedir. Elmayı kabuğuyla tüketmek alınan vitamin ve lifi kat kat arttırır. Pek çok farklı türü olan elma tatlılarla, keklerle, salatalarla ve hatta yemeklerle uyumlu bir lezzete sahiptir ve yulafla karıştırıldığında iyi bir kahvaltılıktır. Fazla tüketildiğinde kilo almaya neden olabilmesi dışında neredeyse hiçbir zararı yoktur.
İçindekiler
Orta boy bir elma insanın bir gün içinde ihtiyaç duyduğu pek çok vitamin ve mineralin önemli bir kısmını karşılar. Elmada bolca A, B1, B2, B6, C ve K vitaminleri bulunur. İçerdiği antioksidanlar arasında Kersetin, Kateşin, Floridzin ve Klorojenik asit bulunur.
Elma kabuğu elmanın içerdiği vitaminlerin çoğunu içerir. Elma aynı zamanda zengin bir polifenol kaynağıdır. Bu polifenollaerin çoğu elmanın kabuğundadır. Ayrıca elmanın kabuğu lif açısından da çok zengin olduğu için kabuğuyla yemeyi tercih edin.
Elma lif ve su bakımından zengin olduğu için aynı zamanda doyurucudur. Lif, sindirimi ve kan şekerinin yükselmesini yavaşlatarak tokluk hissi yaratır ve aşırı yemeye engel olur. Ayrıca orta boy bir elmada sadece 95 kalori vardır.
Yapılan bir araştırmada yemekten önce dilimlenmiş elma, elma püresi yiyen ya da elma suyu içen kişilerin hiç tüketmeyenlere göre daha tok hissettiği gözlenmiştir. (1)
Kan şekeri nedir? Nasıl ölçülür? Yüksekliği ve düşüklüğü neden olur?
Yapılan pek çok araştırma, elmanın kalp hastalığı riskinde azalmaya neden olabileceğini bulmuştur. Elmanın kabuğunda daha yoğun bulunan polifenollerden biri olan epikateşin, kan basıncını düşürebilir. Ayrıca elmanın içerdiği lif ve flavonoidler kan kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olur. Ayrıca yüksek flavonoid alımı felç riskinde %20’lik bir azalma sağlayabilir. (2) Yapılan bir çalışmada her gün bir elma yemenin kalp hastalığından ölümü azaltma etkisinin, kolesterolü düşüren ilaç grubu statinleri kullanmakla neredeyse aynı olduğu bulunmuştur. (3)
Elmadaki polifenoller, pankresta bulunan ve vücutta insülin üretiminden sorumlu olan beta hücrelerde doku hasarını önlemeye yardımcı olabilir. Bu da tip 2 diyabet riskinde azalma sağlar. Ayrıca elmanın çözünür lif içeriği de şekerin kan dolaşımına emilimini yavaşlatabilir ve kan şekeri seviyesini düşürebilir. (4) Yapılan bir çalışmada, günde bir elma yiyen kişilerde, yemeyenlere göre %28 oranında daha az tip 2 diyabet görülmüştür.
Elmanın içerdiği bir lif türü olan pektin, prebiyotik görevi görür ve bağırsaktaki iyi bakterileri besler. Ayrıca elmada sindirim için son derece önemli olan çözünür ve çözünmez vardır. Çözünür lif, tokluk hissi yaratır ve glukoz sindirimini yavaşlatarak kan şekerini kontrol etmeye yardımcı olur. Çözünmeyen lif ise yiyeceklerin sindirim sisteminde dolaşımını kolaylaştırarak kabızlığı önler. Elmanın çözünmeyen lifinin çoğu kabuğundadır. (5)
Antioksidan açısından zengin yiyecekler, hücre hasarına neden olan ve bazı kanserlerin gelişmesine yol açan oksidatif stresi önlemeye yardımcı olabilir. Elma iyi bir antioksidan kaynağıdır. Bazı test tüpü çalışmaları, elmadaki bitki bileşiklerinin kanser riskinde azalma sağlayabileceğini göstermektedir. Ayrıca 2016’da yayımlanan bir incelemede, düzenli olarak elma tüketen kişilerde kolorektal, ağız boşluğu, yemek borusu ve meme kanserleri dahil olmak üzere belirli kanser türlerinin daha az görüldüğü bulunmuştur. (6)
Yapılan çalışmalar elmada bulunan bir flavonoid olan kersetinin nöronları oksidatif hasardan koruyarak yaşa bağlı nöron kaybını önlediğini göstermektedir. Araştırmalar elmanın kabuğunun ve suyunun da Alzheimer hastalığına karşı koruyucu etkisi olabileceğini iddia etmektedir. Ancak daha çok çalışmaya ihtiyaç vardır. (7)
Elma, şeker hastalarına uygun bir meyvedir. İçerdiği lif, vücuttaki şekerlerin emilimini yavaşlatarak şeker ve insülindeki ani yükselmeleri önler. Elmadaki şekerin çoğu paketli gıdalardaki şekerden farklı olarak doğal fruktoz formundadır. Bu da kan dolaşımındaki şeker ve insülini dengeleyebilir.
Sabah kahvaltısında elma yemek metabolizmayı hızlandırır ve sindirime yardımcı olur. İçerdiği lif ile kabızlığı önleyebilir. İçerdiği C vitamininin çoğu elmanın kabuğu altındadır. Özellikle kabuğu ile birlikte yediğinizde yaşlanma etkilerini yavaşlatabilir ve yorgunluğu önleyebilir.
İçerdikleri besin miktarı, meyve veya sebzenin türüne göre değişir. Bununla birlikte, genel olarak konuşursak, soyulmamış ürünler, soyulmuş olanlara kıyasla daha yüksek vitamin, mineral ve diğer faydalı bitki bileşikleri içerir.
Aslında, kabuklu çiğ bir elma, soyulmuş bir elmadan %332’ye kadar daha fazla K vitamini, %142 daha fazla A vitamini, %115 daha fazla C vitamini, %20 daha fazla kalsiyum ve %19’a kadar daha fazla potasyum içerir.
A Vitamini nedir? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve eksikliği
Elmalarınızı tamamen soğuduktan sonra cam bir kavanoza koyun. Ağzı kapalı bir şekilde serin bir rafta ya da bir çekmece içinde 6 aya kadar saklayabilirsiniz.
Malzemeler:
Yapılışı: Fırını önceden 200 derecede ısıtın. Büyük bir kapta elmaları şeker ve tarçınla iyice karıştırın. Fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve elmaları üstü üste gelmeyecek şekilde tepsiye dizin. 2-3 saat kadar pişirin, ancak saatte bir elmaları çevirin. Elmalar kuru ama esnek bir hale geldiğinde fırından çıkarın. Soğudukça daha gevrek hale gelecektir.
Tarçın neye iyi gelir? Nasıl kullanılır? Ballı tarçın çayının faydaları
Malzemeler:
Yapılışı: Elmaların üstlerini kesin ve içlerini oyun. Fırını önceden 200 dereceye ısıtın. Yulaf ezmesini, şekeri ve suyu bir tencereye koyun ve orta-kısık ateşte yumuşayana kadar pişirin. Tarçını da ekleyin ve soğumaya bırakın. Elmaları bir borcama yerleştirin ve hazırladığınız yulaf karışımıyla içlerini doldurun. Elmalar yumuşayana kadar 35 dakika kadar pişirin. Fırından çıkardıktan sonra üzerine yaban mersini ve ceviz serperek servisi yapın.
Elma sirkesi neye iyi gelir? Faydaları nelerdir, nasıl kullanılır?
Günde bir ya da iki elma yiyebilirsiniz. Daha fazlası içerdiği lif nedeniyle şişkinlik ya da kabızlık gibi sindirim sorunlarını tetikleyebilir. Ayrıca karbonhidrat açısından zengin olduğu için kan şekerinizin aniden yükselmesine veya kilo almanıza neden olabilir.
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Apples2- Apple phytochemicals and their health benefits3- Apple as a source of dietary phytonutrients: an update on the potential health benefits of apple4- A Comprehensive Review of Apples and Apple Components and Their Relationship to Human HealthYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?
Teşekkürler