Eklem rahatsızlıklarına bitkisel kaynaklı yerli glukozamin desteği

22 Ekim 2019   |    17 Kasım 2021    |   Kategori: Romatizmal Hastalıklar, Sağlık Gündemi Print

İnsanların gündelik aktivite ve yaşam standartlarını ciddi oranda olumsuz etkileyen, iş hayatını ve günlük işlerini çekilmez hale getiren, hatta yürümeyi ve merdiven çıkmayı eziyete dönüştüren eklem rahatsızlıklarına Dumlupınar Üniversitesi Araştırma Laboratuvarlarında Bitkisel Glukozamin destekli çözüm bulundu. Glukozamin, glukoz amino glikanlar olarak adlandırılan ve vücuttaki bağ dokusunu oluşturan moleküllerin (hyaluronik asit, kondroitin sülfat, keratan sülfat, heparan, heparin sülfat ve dermatan sülfat bileşikleri) temel bileşenidir.

Glukoz amino glikanlar; hücreler arası polimer matrikslerin yapılarını oluşturur. Bu bileşikler de epitel hücre salgıları, bağ dokusu, kas ve kıkırdakları oluştururlar. Son yıllarda Avrupa ve ABD’de kıkırdak yenilenmesinde ve eklem rahatsızlıklarının tedavisinde etkili ajan olarak Glukozamin ürünlerinin kullanılmaya başlanması ile Glukozamin ön plana çıkmıştır.

Glukozamin ve asetil türevleri normal bir insanda düzenli olarak sentezlenir. Fakat spor yapanlar, ağır işlerde çalışanlar ve yaşlılarda Glukozamin sentezi yavaşladığı için, bu insanların kıkırdak ve bağ dokularında yıpranmalar görülür. Hasara uğramış dokuların yenilenebilmesi ve sağlıklı yaşamın devam ettirilebilmesi için takviye olarak Glukozamin alınması gerekmektedir.

Glukozamin nedir? Ne işe yarar? Nasıl kullanılır? Faydaları ve yan etkileri

Glukozamin, gıda takviyelerinde glukozamin hidroklorür, glukozamin sülfat ve N-asetil glukozamin şeklinde bulunur. Bu bileşikler de, genellikle köpek balığı kıkırdağından ve kabuklu deniz hayvanlarının kabuklarından elde edilirler. Bu ürünlerin kullanımında hem ürünlerin hayvansal olması ve hem de bileşenlerinde alerjen maddelerin bulunması sebebiyle, kullanan kişilerde çeşitli yan etkiler gözlenmektedir.

Bu yan etkilerin azaltılması için acilen bitkisel kaynaklardan elde edilen ve içeriğinde sadece Glukozamin bulunduran bir gıda takviyesine ihtiyaç duyulmuştur.

Bu ihtiyaç da Prof. Dr. Metin Bülbül ve akademisyen ekibi tarafından Dumlupınar Üniversitesi Araştırma laboratuvarlarında uzun süren bilimsel çalışmalar sonucunda karşılanmıştır. Bu çalışmada frenk üzümünden çıkılarak bitkisel kaynaklı Sıvı Glukozamin (Likit Glukozamin) üretimi başarılmıştır. Elde edilen Likit Glukozamin, diğer Glukozamin ürünlerine göre çok sayıda avantaja sahiptir. Bu avantajlar:

  • Doğal bir ürün olan Frenk Üzümü ve bazı bitki ekstrelerinden yapılmaktadır.
  • Sıvı olması sebebi ile diğer glukozamin türevlerine göre sindirimi daha kolaydır.
  • Diğer gıda takviyelerinde olduğu gibi, diüretik ilaçlarla birlikte kullanım zorunluluğu yoktur.
  • Diyetle alınan Likit Glukozamin, parçalanmadan kan yoluyla karaciğer ve dokulara ulaşır ve kıkırdak dokusunun sentezini uyarır.
  • Likit Glukozamin, enzimlerle glukoza parçalanamadığı için Glukoza dönüşmez ve dolayısıyla kan glukoz seviyesini değiştirmez, bu sayede diyabet hastaları da rahatlıkla kullanabilir.
  • Likit Glukozamin, insan vücudunda tamamen metabolize olur ve geride herhangi bir atık kalmadığından vücut için hiçbir toksik etkisi yoktur.
  • Glukozamin’in, diğer besin öğeleri ile etkileşimi olmadığından, istenilen her türlü içecek ve besin ile birlikte alınabilir.

Likit Glukozamin Ürününün kalitesi; Dumlupınar Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi laboratuvarlarında yapılan analizlerle ispatlanmıştır. Ayrıca bu kalite, Japonya’da bulunan Uluslararası Standartlara sahip Gıda Analiz Laboratuvarı analizleri ile de doğrulanmıştır.

Laboratuvar ortamında üretilen Biomet Bitkisel Likit Glukozamin; içeriğinde şeker bulundurmaması ve yan etkisi olmayan maddeler sınıfında olması yönleri ile diyabet, tansiyon ve kalp-damar hastaları dahil herkesin rahatlıkla kullanılabileceği bir üründür.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla