Eklem ağrısının pek çok farklı nedeni olabilir. En yaygın görülen nedenler artrit (eklem iltihabı), romatizmal hastalıklar ve yaralanmadır. Yaşlılarda daha sık rastlansa da her yaş grubunda ortaya çıkabilir. Eklem ağrıları birkaç hafta sonra kaybolabildiği gibi (akut) birkaç ay da sürebilir (kronik). Ayrıca bir veya daha fazla eklemi etkileyebilir. Eklemlerde ağrı ile birlikte şişlik, sertlik ya da kızarıklık görülebilir. Ayrıca ağrılara yorgunluk, kilo kaybı ve ateş gibi belirtiler de eşlik edebilir. Eklem ağrısı evde, dinlenme ve soğuk uygulama gibi doğal ve basit yöntemlerle rahatlatılabilir. Altta yatan nedene bağlı olarak anti-enflamatuar ilaçlar, fizik tedavi, ameliyat veya alternatif yöntemler de tedavi seçenekleri arasındadır.
İçindekiler
Eklemler, kemikler arasındaki bağlantıları oluşturarak kolay hareket etmeyi sağlar. Hastalık veya yaralanmalardan kaynaklanan herhangi bir hasar, eklemlerin hareket yeteneğini engelleyerek şiddetli ağrılara neden olabilir. Diz ağrısı en yaygın eklem ağrısı türüdür. Ama eklem ağrıları, omuzlar, dirsekler, bel, omurga, kalça ve ayaklar gibi pek çok alanda görülebilir.
İltihaba neden olan besinler! İltihap kurutan şifalı bitkiler ve kürler
Romatoid artrit nedir? Nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri
Gribin en temel belirtileri olan ateş, öksürük ve halsizliğe çoğu zaman kas ve eklem ağrıları da eşlik eder. Ağrılarınızı hafifletmek için sıcak uygulayın, bol su için, protein ağırlıklı beslenin ve yatar pozisyondayken fazla zorlamadan eklemlerinizi hareket ettirin. Eğer ağrılarınız azalmıyorsa reçetesiz ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.
Ateş, vücudun savunma mekanizmalarından biridir ancak eklem ağrısı ile birlikte görüldüğünde bir enfeksiyonun, iltihaplı romatizmal bir hastalığın veya bağışıklık sistemi sorunlarının işareti olabilir. Birkaç günden fazla süren eklem ağrısı ile birlikte ateş ve kilo kaybı varsa mutlaka bir doktora başvurun.
Eklem ağrısı diz, ayak başparmağı gibi bir eklemde ortaya çıkabilir ya da bazı romatizmal hastalıklar, viral enfeksiyonlar veya bağ dokusu hastalıklarında olduğu gibi birçok eklemi etkileyebilir.
Kazalar veya spor yaralanmaları sonucu eklemlerde ağrı ile birlikte şişme, kızarıklık, sıcaklık ve hareket kaybı görülebilir. Nedeni, burkulma ve zorlanma ile bağ dokunun yırtılması, tendon sıkışması veya kaslardaki liflerin gerilmesidir. Bununla birlikte yaralanmaya bağlı olarak gelişen eklem astarı iltihabı, kızarıklık veya ısıya neden olmaz. Bu tür durumların tedavisinde anti-enflamatuar ilaçlarla birlikte buz uygulanır ve dinlenmek şarttır. Ciddi durumlarda ekleme enjeksiyon yöntemiyle steroid verilebilir.
Fibromiyalji (ağrı hastalığı) nedir? Belirtileri, nedenleri ve tedavisi
Çene ekleminde, incinmeden veya diş gıcırdatma gibi alışkanlıklardan kaynaklanan ağrılar oluşabilir. Uyurken diş gıcırdatma ve çene sıkma sonucu çene eklemi aşırı baskıya maruz kaldığı için zamanla dişeti çekilmesi, dişlerin kırılması, eklem ağrıları gibi problemler gelişir. Bu kişilerde genellikle anksiyete, depresyon gibi sorunlar da gözlemlenir. Çene ağrısı tedavisinde diş koruyucu gece plakları, fizik tedavi egzersizleri uygulanmakta; sert yiyeceklerden kaçınmak ve mümkün olduğunca stresten uzak durmak önerilmektedir. (1)
Yanlış ayakkabı seçiminden kaynaklanan parmak deformasyonları veya ayaktaki eklemlerin iltihaplanması (tendinit, bursit, romatoid artrit, gut) sonucu ağrılar oluşur. Tedavi dinlenme, anti-enflamatuar ilaçlar, fizik tedavi ve koruyucu önlemler içermektedir. İlerlemiş vakalarda ameliyat yapılabilir. (2)
İltihaplı romatizma hastalıkları veya kireçlenmeden kaynaklanan sorunlar kol eklemlerinin hareket kabiliyetini kısıtlar ve şiddetli ağrılara yol açar. Uzun süre bilgisayar kullanmak, yazı yazmak, günlük aktiviteler esnasında ağır kaldırmak, spor yaparken zorlamak da ağrı sebebidir. Tedavi altta yatan nedene göre belirlenir. Hasta analjezikler, anti-enflamatuar ilaçlar ve eklem içi enjeksiyonlarla tedavi edilir; fizik tedavi, buz uygulamaları ve istirahat önerilir. Hastanın zorlayan ve tekrarlanan hareketlerden kaçınması gerekmektedir. (3)
Diz vücudun tüm ağırlığını taşıdığı için en sık hasar gören eklemdir. Diz ağrısına; yaralanma sonucu oluşan kanama, diz kapağının arkasındaki kıkırdağın hasarı (merdiven inip çıkmayı zorlaştırır), dizin aşırı kullanımı ile bağlantılı olabilen eklemlerde aşınma, genellikle önce diz eklemini etkileyen psödogut ve kireçlenme neden olabilir. Detaylı fizik muayene ve tahliller yapılarak uygun tedavi belirlenir. İbuprofen gibi anti-enflamatuar ilaçlar, buz uygulama ve dinlenme önerilir. (4)
Kireçlenme (osteoartrit) nedir, neden olur? Belirtileri ve tedavisi
Omuzda eklem çevresindeki kas, tendon, bağ gibi yumuşak dokuların iltihaplanması, sinir sıkışmaları, boyundaki sorunların etkisi ağrılara neden olabilir. Bu ağrılar artrit, tendinit, bursit gibi hastalıklardan ve aşırı yüklenmeye bağlı problemlerden kaynaklanabilir. Anti-enflamatuar ilaçlar, masaj, fizik tedavi ve buz uygulama iltihabı azaltır. İlerleyen vakalarda kortikosteroid enjeksiyonları ve ameliyat önerilir. (5)
Eklem ağrısının nedenini teşhis etmek için öncelikle kapsamlı bir tıbbi öykü ve fizik muayene gereklidir. Sonrasında kan tahlilleri, görüntüleme testleri yapılır ve eklem aspirasyon prosedürü uygulanır. Nadiren biyopsi gerekir.
Eklem ağrısının tedavisi altta yatan nedene yöneliktir. Yaralanmalardan kaynaklı ağrılarda ilk tedavi genellikle dinlenme, buz uygulama ve anti-enflamatuar ilaçları içerir. Ağrı kontrolü için ek ilaçlar; kas ve eklem rehabilitasyonu için fizik tedavi gerekebilir. Konservatif tedavilere cevap vermeyen kemik, bağ veya kıkırdak hasarı gibi ileri vakalarda ameliyat yapılır. Eğer hasta fazla kilolu ise ağrılı eklemlerin üzerindeki baskıyı azaltmak için kilo vermesi önerilir. Uzman kontrolünde uygulanan diyetle birlikte yapılan düşük etkili egzersiz kilo vermede yardımcı olacaktır.
Eklem ağrısı için ortopedi doktoruna görünmek gerekmektedir. Fizik muayene ve tahlillerin ardından, nedene bağlı olarak doktorunuz sizi ilgili bölüme sevk edebilir veya kulak-burun-boğaz, psikiyatri, nöroloji, fizik tedavi bölümlerinden destek alabilir.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon nedir? Fizyoterapist ne iş yapar?
Romatizmal hastalıklar, genellikle birçok eklemi etkileyerek şiddetli ağrıya, hareket kaybına, şekil bozukluklarına neden olurlar. Ağrıyan eklemin yeri ve sayısı tanıda etkilidir. Basınç değişiklikleri, sıcaklık düşüşleri ve nem eklemlerdeki ağrıyı tetikler. Bununla birlikte her eklem ağrısı romatizma ile ilişkili değildir. Romatizmal hastalıklarda kullanılan ilaçlar hastalığın türüne göre belirlenir. Fizik tedavi ve sıcak su kaplıcaları tedavide sık kullanılan yöntemlerdendir. Düzenli egzersiz yapmak, ağrılı eklemleri dinlendirmek, sağlıklı beslenmek ve kilo kontrolü sağlamak tedaviye yardımcı olur. (6)
İzometrik egzersizler, kasların çalıştığı ancak vücudun zorlanmadığı kuvvet egzersizleridir. Kasın hafifçe gerilmesi ve gevşetilmesi yoluyla eklemlerin hareket aralıklarını arttırmaya yardımcı olurlar.
Aloe vera nasıl kullanılır? Sağlık ve cilt için faydaları nelerdir?
Yan etkileri ve ilaç etkileşimlerini önlemek için denemeden önce doktorunuza danışın.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?